Заповед от ген. Джуров след Чернобил: Войниците да не сядат по земята!

Хранили армията със запаси, мерили радиацията на 2 часа
Обновена: 12 юни 2019 11:19 | 12 юни 2019 11:13, Красимир Ангелов
404
Заповед от ген. Джуров след Чернобил: Войниците да не сядат по земята!
Снимка: Reuters

След аварията в Чернобил войниците в българската армия са хранени с военните запаси, а заповед за това идва почти веднага след инцидента от министъра на народната отбрана генерал Добри Джуров.

Без обяснения защо, на командния състав се разпорежда да преустанови храненето на наборната войска с пресни зеленчуци – марули, спанак, лук, чесън. Забраняват се млякото и прясното сирене, разказа в интервю за Радио Стара Загора генерал Димитър Димитров, бивш командир на Втора тунджанска лека пехотна бригада в града. По време на ядрената катастрофа, която стана отново актуална покрай хитовия сериал на HBO "Чернобил", той е началник-щаб на 49 полк в Симеоновград.

Още по темата
Освен това от София е разпоредено войниците да не сядат и да не лягат по земята и тревата на открито. Обичайното замерване на радиацията, което по това време се извършва във всяко поделение на 8 часа, става на 4 часа, гласи още заповедта на генерал Джуров.

Заснето на видео от дрон: Как изглежда Припят днес?

"Официално никой не ни каза причината за тази заповед. Но офицерите бързо се досетихме каква може да е причината с тази точка за промяна на честотата на замерване на радиацията. В България към този момент имаше 273 пункта за замерване на радиацията, което ставаше 3 пъти на ден по принцип", сподели генерал Димитров.

По думите му, при замерванията отначало не е имало нищо тревожно – до около 1 май. След това обаче пунктовете са започнали да отчитат на определени места радиация.

"Около седмица мерихме на 4 часа. В началото нямаше нищо, но после, явно облакът беше достигнал страната, ни заповядаха да мерим на 2 часа. А на два часа по плана за бойна готовност се мери, когато има опасност от военна агресия или вече има започнати бойни действия“, разказа генералът.

"Приборът за измерване се вади от машината и се замерва по земята. На ниво 15-20 сантиметра от земята радиация има. Но когато уредът се вдигне, например на половин метър и нагоре, е чисто – това значи, че тя е паднала долу. Свали я дъждът, иначе щеше да си мине облакът през България и нямаше вероятно да има нищо“, смята генералът.

Официалното съобщение за аварията в Чернобилската електроцентрала пристига близо месец по-късно.

"Ние правихме всичко необходимо, за да бъде войската запазена. А вече чрез нас тази информация до голяма степен се получи сред цивилното население", разказа спомените си за събитията преди 33 години генерал Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За това пък днес при евроатлантизма и демокрацията членката на ЕС има една разпасана сюрия която нарича армия, дори в крак не могат да маршируват, а САЩ продава на България за 4 милиарда 50 годишни морално остарели самолети да се бие с Русия - смях в залата!
240
3
 
7
 
! Отговори
интересно защо преди 4 години
Дойче веле и другите свобнодни демократични медии на изнасят информация за заболелите след инцидента,за родени деца с деформаци, увеличаване на заболяванията в района - нищо, мълчание. Споменават се само жертвите на спасителните екипи на място. А такава информация има в статистиките на здравното министерство на Украйна. И самите украимци мълчат по въпроса, нито един не се е оплакал, че се е разболял от радиацията, нито че детето му е родено с увреждания - нищо. Много интересно..
239
14
 
11
 
! Отговори
войничетата да не преди 4 години
сядат .. не е имало никакви такива смешни заповеди. Преди 89та при соца в България имаше армия, една от най-боеспособните и модерно въоражени в Европа. Има химически войски, следи се за радиация, за всяка отделна ситуациа има бойни разчети, ако има радиация се действа според разчетите без да се чака никаква заповед от министъра .Но никаква радиация не е имало нито в България, нито в Европа, нито в района на инцидетна, всичко е било туширано веднага след аварията, и жертвите са от там.
238
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само един СУ-35 ще попилее и осемте остарели ламарини за няколко минути, те дори няма да разберат какво е станало. Но това никога няма да стане, нито един български пилот няма да излети на бойна мисия и то срещи Рисия с такава 50 годишна каруца за 4 милиарда.
237
14
 
17
 
! Отговори
Лайняните комунета преди 4 години
Се скриха на 1 ви май защото ги беше страх от дъждаА ние марширувахме и се чудехме Що трибуните са празниСмърт на ***! До 9то коляно!
236
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От САЩ идват чисто ново 50 годишни модернизирани F-16 за 4 милиарда.
235
11
 
9
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
България кога ще поиска компенсации за хилядите заболели от рак ?!Това ,че руските технологии са с ниско качество не означава ,че русия е невинна за екологичните катастрофи които предизвиква ! Без значение дали АЕЦ е в русия или в друга държава , щом е построена от руснаците ,значи руснаците трябва да плащат обезщетения при аварии и последвали еко катастрофи !
234
11
 
11
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Тогава Тодор Живков се осмелява да каже - докато ние чакахме злото да дойде от НАТО , то все че дойде от брато ! Руските некадърници ако имат поне малко съвест ,няма да строят АЕЦ ! С тази ниска технология не са за АЕЦ , застрашават света от екологична катастрофа !
233
6
 
9
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Анонимен 250 - така ли, викаш? Ти експерте на колко години беше тогава? Защото аз много ясно си спомням закритите ЗиЛ-ове с които се изземаха от пазара Димитър Петков от бабите марулки като чемширчета и други свръх-размерни зеленчуци. Нищо викаш не е изземано, защото не се е наложило? А правешкия Колобок със селски привкус защо се беше покрил по време на "спонтанната 1 Майска манефистация"? Какви лъжливи душички стееее!
232
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБЕРИТЕ ПО МНЕНИЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ОТКРАДВАТ ПО ДЕСЕТ МИЛИАРДА НА ГОДИНА, ТОВА СА ДВЕ БЕЛЕНЕТА, ДВЕ ЦЕНТРАЛИ НА ГОДИНА. ЗАТОВА СЕГА ПИШАТ ГЛУПОСТИ, ТАКА КРАДЦИТЕ ВИКАТ НЕ НИ ГЛЕДАЙТЕ ЧЕ ГЕПИМ ПО ДЕСЕТ МИЛИАРДА, ВИЖТЕ ИВАНЧЕВА НЕ Е ВЗЕЛА 50 ХИЛЯДИ, ДА Я НАКЛЕВЕТИМ ПЪК ЩЕ Я ОПРАВДАЯТ ВАЖНОТО И ДА ПРОДЪЛЖИМ ДА ЛЪЖЕМ ЛЕЖИМ И КРАДЕМ. ПОСЛЕ ЩЕ НАБЕДЯТ ДРУГ ТРЕТИ И ТАКА КРАЖБАТА ПРИ ТОЯ КРЕТУНО-КРЕТЕНСКИ НАРОД СЕ ПРИЕМА ЗА НОРМАЛНО НЕЩО.
231
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При Станишев нямаше достатъчно за крадене на олигархията, платените им вестници и радия оплюха Станишев и дойде доста по-крадливата власт, а че е по крадливата се вижда защото от нея са доволни вестниците и телевизииите на крадците. И ПОНЕЖЕ ИСКАТ ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА КРАДАТ МАКСИМАЛНО СЕГА ЧЕРНОБИЛ ЧЕРЛНОБИЛ - ДНЕШНИЯТ ЧЕРНОБИЛ СА ПЕЕВСКИ, ПРОКОПИЕВ ВАРНЕНСКИТЕ ОЛИГАРХОСОБСТВЕНИЦИ НА САЙТОВЕ И ТЕЛЕВИЗИИ - ПРОСТИТЕ И *** ЗАБОГАТЕЛИ ОТ ПРЕСТЪПНА ДЕЙНОСТ МУТРИ И ТЕМЧ ПОДОБНИ ГЕРБЕРСКА ***
230
5
 
19
 
! Отговори
истината за Русия преди 4 години
Комунизмът убива.
229
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пишат се такива статии, плаща се за такива фалшиви филми, на които даже в Германия се подиграват, обявиха че филма е ФАЛШИВ пропагандно фалшив, тука в капитал и дневник безродниците величаят филма. 2006 Румъния 35 стандарта покупателна способност на човек днес 63, управляват леви, а олигархията им прави съдебни процеси като на Иванчева, тук 2006-37-2008 43, 6 нагоре, а при ГЕРБ до сега по нула един на година та 49. ЕЙ ТОВА ПРАВЯТ ДЕСНИТЕ ФАШИСТИ, СЪСИПВАТ СИ РОДИНАТА РУМЪНИЯ НИ ИЗПРЕВАРИ.
228
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Природата и човешкият организъм имат естествена способност за самопречистване. Една минимална естествена радиация съпътства човечеството. Във водата на селото на баща ми навремето беше открит уран, защото в землището има естествено находище на уранова руда. Критично става, когато радиактивното замърсяване прескочи определени прагови значения. Тогава трябва да се изземе повърхностния почвен слой, да се унищожат заразените пâртиди храни и т.н., за да не се получи епидемия от лъчева болест. В България пораженията бяха минимални и не се наложи да се взимат такива мерки
227
4
 
18
 
! Отговори
Влади преди 4 години
Тогава ни предупредиха само да мием салатките със ***(!) и нищо друго. Въргаляхме се по поляните със зелена трева и никой не ни предупреди какви антидоти да се приемат. Колко месо, мляко, сирене сме изяли. А някои са били на специални доставки....Сега троловете ги възхваляват. Нормално, те са си генетично увредени от чернобилската радиация!
226
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
уДОБЕН ЗА ПРОПАГАНДА СЛУЧАЙ, КОЙТО СЕ РАЗДУХВА ПРИ ЗАТЪМНЕНИЕ НА ПРЯСНАТА фУКУШИМА И ПРОДАВАНАТА ТИХООКЕАНСКА РАДИОАКТИВНА РИБА. нЯКОЙ ИЗСЛЕДВА ЛИ У НАС КАКВА РИБА СЕ ВНАСЯ. ще ходят ли бойковците у затвора, че не проверяват радиацията на рибата?
225
12
 
7
 
! Отговори
САМ СИ МРАЗИ ДЕЦАТА преди 4 години
ЕТО СЛЕД 1990 ГОДИНА СЕДЕСАРСКИТЕ ПОДЛОГАРОУЧЕНИ КАКВО ИЗЛЪГАХА - По степен на замърсяване (ако не броим Русия, Украйна и Белорус) България е на пето място в Европа след Швеция, Финландия, Австрия и Норвегия. Ха сега вижте къде на картата е Румъния, Словакия, Полша, Унгария, Сърбия. НЯМА ПО-ГОЛЕМИ ЛЪЖЦИ И КРАДЦИ ОТ СЕДЕСАРИТЕ. СПОРЕД ТЯХ ОБЛАКА ОТ ШВЕЦИЯ И НОРВЕГИЯ Е ДОШЪЛ ОБРАТНО В КУФАР В БЪЛГАРИЯ. СТРАШНИ БО КЛ УЦИ. КОЙТО ВЕРВА НА ГЕРБЕР, ЦАРИСТ И СЕДЕСАР, СЕГА И НА СЛАВИСТ ЧАЛГАР СИ МРАЗИ
224
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаше такава заповед. Прибраха всички от полеви занятия. Прибраха учениците, които бяха на военно обучение.
223
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помня, че по телевизията тогава ни предупредиха да не пием вода от язовирите и да не ядем марули, спанак, пресен лук и чесън. Ние пихме минерална вода три-четири месеца (наливахме две дамаджани от минералния извор пред централна баня) и не ядохме зелени салати и т.н. И досега не ям костен мозък. Това е. Очевидно е, че тогавашната авария и еколкогичните проблеми се използват за политическа пропаганда с определени цели
222
6
 
10
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Съветската радиация е най полезната радиация,това ли е есенцията на този материал?