Всеки трети българин в чужбина готов да се върне, но има условия

Проучването е сред хора, живеещи повече от 5 години извън България
13 юни 2019 19:10,
404
Всеки трети българин в чужбина готов да се върне, но има условия
Снимка: BulFoto

Социологическата агенция "Маркет Линкс" и неправителствената организация ДНК, създадена от телевизионните продуценти Иван и Андрей, представиха данните от мащабно проучване сред българите, живеещи в чужбина. Целта на изследването е да се разбере какво би накарало българите да се приберат в България и какви са пречките при вземане на решението да се върнат обратно.

Данните показват, че 35% от анкетираните българи обмислят да се върнат в България. Желаещите, сред установилите се извън страната за повече от 5 години да се завърнат са почти толкова, колкото тези, които са емигрирали по-скоро.

"Най-значимите три условия за завръщане, които представят българите живеещи в чужбина, са по-високите доходи, стандарта на живот и борбата с корупцията", коментира социологът Добромир Живков от Маркет Линкс.

Още по темата
По думите му, намирането на работа се очертава като най-същественото предизвикателство, посочено от над 2/3 от респондентите или цели 76%, пред евентуално връщане в България.

"При положение, че нашият пазар на труда има нужда от толкова много хора, това означава, че една част от хората, които са в чужбина, все още нямат информация за промените, които са настъпили в България", изтъква Живков.

Според него, много от нашите сънародници смятат, че положението в страната е същото като преди 10 години.

Друг любопитен факт, който социолозите открояват, е, че 63% от обмислящите завръщане биха избрали дестинация за постоянно пребиваване, различна от София. Преобладаващият брой от тях (34%) биха се насочили към другите големи градове в страната – Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе.

Като позитивна тенденция може да се отчете факта, че 49% от участвалите в проучването поддържат пряка връзка с България, завръщайки се поне веднъж годишно.

Изследването показва, че по-голямата част от българите, които искат да се завърнат, биха  използвали услугите на платформа посредник между тях, българския бизнес, централната и местна администрация.

Услугите, които провокират значителен интерес са помощ при намиране на работа и административна помощ при евентуално завръщане.

"Това ни дава увереност да искаме подкрепа най-напред от бизнеса, след това от местна власт и държавата като партньори по новия мащабен проект", допълва създателя на ДНК, телевизионният продуцент Андрей Арнаудов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
297
0
 
23
 
! Отговори
емигрант преди 4 години
няма как няйой друг да свърши работата на правосъдието, милицията и т.н.НЕ работеща държава - това е положението !!!!
296
3
 
27
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Ха-ха-ха ..." поредния кьорфишек " .... след почти 20 год.в Германия съм напращял да се връщам в страната на Ветковците и КуРнелиите... да слугувам на партийни милионерприватизаторки и мутри...ДА - АМА НЕ!
295
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема в България е, че в държавния сектор, най-вече потчти никой не си върши работата качественно. Няма контрол и от там идват всички проблеми. Реформирайте системата, оправете прокуратурата, съда и МВР.
294
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Връщат се умните, а миячите на за дници и бачкаторите по строежите си остават там
293
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако си от ,,умните и красивите,,връщай се,ако си от мат'ряла,стой си там!
292
0
 
21
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
Хора след като си работил на вънка е трудно да работиш в бг. Дори и гадна работана вън разликата не е само в парите ами и отношение тва че си в друга държава и работиш законно,а в собствената си държава честно да си кажем никой не те осигорява на реалните пари и от там идва че доста биват излъгани . Трябва да се печели еквивалента на заплатите на запад само че в бг левове това е минимума че да се завърнат хората а и да дойдат по бедни и от нас да работят в бг.Кво 300к души къде ще работят в сф?
291
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз завърших в Шотландия компютърни науки и се върнах миналата година. В момента взимам 7000лв заплата.
290
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"неправителствената организация ДНК, създадена от телевизионните продуценти Иван и Андрей"Toва ми беше достатъчно. Двама некадърника на които бащите им работили в телевизията и докато били дежа все ги бутали родителите им да се явяват по разни предавания, докато накрая се закачат някъде. Точно от такива избягаха половината българи - от родени успешковци. Повръща им се на хората от тъпите им предавания, които нескопосано копират от западната халтура. Останете си със здраве успешни бизнесмени...
289
1
 
12
 
! Отговори
знаеш ли преди 4 години
аз съм в москва не получавам никакви помощи работя си спокоино и съм бял човек дасе върна в бг да ми се подиграват да ми дават стотинки като икономист тук ми е арно всяка година си отивам в бг и съм в велинград 15 д.созопол 15 д.и обратно на работа в москва заплата 120 хил.рубли с премиите стават 150х лв 2000х е.с жената 5 х ев.чуствам се свободен и щастлив човек не зависим от никои в бг родината ми е прекрасна политиците взеха всичкото хубаво и прекрасно от всеки българин.назад път няма
288
7
 
4
 
! Отговори
Bat Petko преди 4 години
До СлабинЗащо не вземеш ти да се разкараш и да оставиш другите да мислят сами какво и как да правят ? Тъкмо ще облекчиш бюджета на Позитано 20, че те, горките, вече се виждат в чудо.
287
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че то нали "условията" правят от държавата това, което е?Ако не бяха те тъй мизерни у нас, нямаше държавата да остане само пенсионери и администрация!
286
2
 
9
 
! Отговори
Слабин преди 4 години
Албанеца точи пари с тези изследвания от простия данъкоплатец дере останалите овце на Баба Дора и публикува паслквили, да пие едно уиски с другото пиянде и Румен ликанката да бяха взели в кюпа . Само плямпат всички а в Шопския *** няма да може да се диша днес при 31 С , в тази клоака работа за нормални и честни няма ... спасявайте се всичко тука е обречено стига сте асутсорсвали и правили чорбаджии като Домус Ага мултимилионери , призовавам за велико преселение на българите .
285
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Връщайте се, защото не САЩ, а ние сме страната на неограничените възможности, след като общински и държавен служител може да придобие жилищен имот с частен асансьор за 1 600 000 лева.
284
6
 
4
 
! Отговори
ХУБАВА НО БЪЛГАРСКА преди 4 години
До Анонимен ДО ПРЕДИДУЩИЯ 327МНОГО ПАТРИОТИЧНО.В ДУХА НА СТАТИЯТАНО НЕЛОГИЧНО- МНОГО Е ДОБРЕ ФИНАНСОВО НО ЩЕ СЕ ПРЕБЕРЕ (след много години) ЗА ДА ПРЕГЪРНЕ МАЙКА СИВИЖ ТИ !! СЕТИЛ СЕ ЧЕ ИМА САМОТНА МАЙКА А ЗАЩО Е ОСТАВИЛ МАЙКА СИ ТОЛКОВА ГОДИНИ САМА ЗАЩО НЕ Е ВЗЕЛ ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕГО.ЩЕ КАЖЕТЕ:"Българска работа" -Характерна българска черта-КАКТО СТИХОТВОРЕНИЕТО НА Д.ДЕБЕЛЯНОВ ЗА РОДНИЯ ДОМ-НО РОДИТЕЛИТЕ СА В ГРОБИЩАТАТА:ДЕЦАТА ОСТАВАТ В ЧУЖБИНАТОЙ СЕ ВРЪЩА ДА ПОДСИЛИ ИКОНОМИКАТА НИ
283
2
 
15
 
! Отговори
раша наша преди 4 години
До българкаромите никога няма да се върнат в бг те са дискриминирани а в запада си имат работа и получават соц.помощидецата им учат и всички деца завършват средното с професия с което сиосигуряват работа в бг те са никои и са дискриминирани а за българите избиите си го от главите че ще се върнат това е невъзможно никои няма да си остави работата от 2000 евро да иде в бг от 600 до 800 лв заплата това са за неграмотните аза вишистите които получавт от 3000 до 5000 е. да идат в бг за 1200 до 2300л
282
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм в чужбина ама несъм българин.
281
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички вие помните как беше извършен прехода. Тези, които сега са на власт, политическа или икономическа, те обраха останалите. Няма начин да работя някога за тях. И не мога да живея с тях в една държава. Трудно ми е да живея с осъзнаването, че те са още живи, защото станаха причина за много страдание и смърт на нашите родители, братя и сестри. Дори на децата ни. Трудно ми е да живея с тях в един свят. Неосъзнаването кой управлява сега България е греха на българите. Ще го плащате там в България
280
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Икономическата и политическата власти в България бяха завзети от деца и внуци на комунисти и активни борци. Няма начин някой да успее да ме убеди, че трябва да се върна и да работя за техния просперитет. Хората, които ограбиха десетилетията труд на нашите родители, баби и дядовци които с криминалната масова и немасова подмасова приватизация задигнаха граденото 60 години от нашите предци заедно с техните спестявания, за тях ще трябва да работя ако се върна. Няма начин да работя за убийци.
279
4
 
23
 
! Отговори
българка преди 4 години
е стига с тая пропаганда иска ви се. комунистите... ИСТИНАТА Е - БЪЛГАРИ НЕ СЕ ВРЪЩАТ! НИКОЙ СЪС ЗАНАЯТ НЕ СЕ ВРЪЩА -ТЕЗИ КОИТО РАБОТЯТ ПО ПРОФЕСИЯТА СЪЩО НЕ СЕ ВРЪЩАТ ,САМО РОМИТЕ И ТАРИКАТИТЕ КОИТО НЕ МОГАТ ДА ВЗЕМАТ ДОБАВКИ И ОБЩИНСКИ КЪЩИ СЕ ВРЪЩАТ. ВРЪЩАТ СЕ И ТЕЗИ КОИТО ПОРАДИ ВЪЗРАСТ РАБОТИХА САМО 10 ГОДИНИ В ЧУЖБИНА ТЕ СЕ ВРЪЩАТ С МИНИМАЛНИ ПЕНСИИ ОТ ЧУЖБИНА КОИТО ИМ ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ЖИВЕЯТ ДОБРЕ И СПОКОЙНО В БГ
278
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цецо Цветанов: Да се връщат само тия, които са добри асансьорни техници.