Митове и легенди: Валял ли е радиационен дъжд след Чернобил?

Знаела ли е българската армия за аварията?
16 юни 2019 09:00,
263

След успехът на сериала "Чернобил" отново си припомняме за аварията, която остава една от най-мистериозните теми в българския фолклор.

Знаела ли е армията за Чернобил и колко е било скрито от обществото? В предаването "Операция история" темата коментира полоковника от резерва и преподавател по народопсихология Йордан Костадинов.

Още по темата

Той настоя, че развилата се "роза на ветровете" над електроцентралата е била насочена на Запад.

"Този огромен облак поема път към Северна Германия и Балтийско море и отива над Тихия океан", посочи професорът,

Проф. Костадинов поясни, че радиационният облак е поел по път към Северна Европа и Балтийско море, а 10 дни по-късно, след като е минал през Тихия океан, се е озовал над южните части на Италия.

Гледайте още в предаването "Операция История" по Bulgaria ON AIR от 16:30 часа!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
2
 
11
 
! Отговори
до БББ преди 4 години
Техниката която е заразена при справяне на чернобил е 50 пъти повече отколкото разполага българската армия, а тази техника в периода 2012 - 2016 година е претопена от Украйна и продадена на европейския пазар.Та темата май не е толкова минала както твърдиш.Спокойно може да се окаже че новата ти желязна врата е от метал които е отстранявал праха близо до реактора но тогава е бил фадрома сега е вратата на входа ти.
161
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: 180Капитализмът може да си има пропаганда, тя може да е добра или пък лоша. Но истината е, че до ден днешен не е измислено нищо по-добро от (лошия) капитализъм!
160
1
 
6
 
! Отговори
гост преди 4 години
до 89-та никъде по целия свят не е имало демокрация ,всички са се прикривали зад ; демокрация -та;,както и ер до *** и други се крият .
159
5
 
15
 
! Отговори
БББ преди 4 години
Айде сетихте се за Чернобил след 30 години заради един добър сериал...Един сериал ля трябаше да ни подсеща...Сега ще го използват срещу АЕЦ Беляне...
158
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо географията куца в тази публикация. През Германия не се стига до тихият океан
157
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Темата е сложна и тежка.Едно е сигурно: Радиоактивен облак имаше. Последствията са тежки.Облакът е от фини прахови частици - като тези срещу които се борят днес компетентните органи. С тази разлика, че частиците бяха радиоактивни, докато днешните не са, макар че пак са вредни.Логично е, че някъде в България въздухът е бил чист. Но някъде не е бил чист, тоест хем запрашен, хем радиоактивен.Заболелите от рак се увеличават много.Не може обаче да се докаже кой рак е точно от Чернобил и кой не.
156
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво сте се втренчили в тоя Чернобил това е чиста пропаганда ! Капитализма и неговата философия за потребление ..унищожава природата и света
155
14
 
9
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Нито за миг радиацията не е надвишавала нормата, всичко друго е джендърска пропаганда -марули салати от Запада ала бала
154
0
 
5
 
! Отговори
от `176 преди 4 години
но това не се дължи на радиация а на разболяване следствие на стрес, а времето на Чернобил е с малко смъртни случай които се дължат на стрес.
153
10
 
13
 
! Отговори
Аз пък преди 4 години
До 164 Влади Стига сте лъгали, имах едно дете и през 1986г забременях . Понеже майка ми е физичка и донесе гайгеров брояч и черджето пред къщи и един полски букет от Радомирско тракаха като картечница. Не исках да раждам при такава обстановка и тъй като се беше чуло за абортите отидох да питам в АГ-то на Медицинска Академия (високата сграда на ул"Здраве") и там категорично ми отказаха. Говоря ви за юни-юли 1986г, та после правих криминален аборт. ЛЪЖА е че върхушката се е загрижила за здравето н
152
1
 
4
 
! Отговори
до bolbov преди 4 години
няма промяна на статистиката , но това не е критерий тука говорим за радиация с следвремен ефект.Няма как да се измери човек болен ли е бил повече години преди да почине или здрав и прав си е живял живота и накрая се разболял и починал.Проста такава статистика ти трябва а такава няма.Иначе ако се водиш по статистиката както казваш ще кажеш че катаклизъм започва започва от 96 година и последните 15 години е голям катаклизъм все повече на 40- 50 години почиват.
151
3
 
5
 
! Отговори
сащисан преди 4 години
До: номер 172 (bolbov)Откога комунистите станаха "демократични"???
150
1
 
5
 
! Отговори
Златка Данова преди 4 години
И аз гледах предаването...темата беше за приликите между фашизма и комунизма...а тук сте сервирали една лъжа
149
0
 
7
 
! Отговори
Обективно преди 4 години
Е изгледах въпросното предаване, беше интересно...а този кратък откъс е тотално изваден от контекста на цялото интервю, освен това имаше и втори гост, който твърдеше точно обратното...Статийката е ***, толкоз ли не можете да извадите две минути като хората от един час.
148
8
 
12
 
! Отговори
bolbov преди 4 години
Какво значение има дали е валял или не.Може да се направят справки в гробищните администрации и да се установи,дали след този дъжд има завишена бройка на необичайно починали хора.Със сигурност знам едно че след демократичния дъжд,който продължава да вали моята Родина се превръща само в географско понятие.
147
1
 
3
 
! Отговори
Холивуд и истината преди 4 години
Не е ясно кой изнася обективни данни. Знае се обаче, че в армията е бил измерван радионактивният фон. Нека се публикуват тези данни. Ще бъде интересно да ги видим.А до Анонимен 167: Не е необходимо човек да е специалист, за да разбере, че при движението на облак разсейване има - няма как да падне всичко на едно и също място. И затова ли да "се сриваме като държава"?Когато не се публикуват реални и проверяеми данни, могат да се правят всякакви спекулации. Все пак филма е художествен.
146
6
 
3
 
! Отговори
Dan преди 4 години
абортите след Аварията!!!Те причиниха първия демографски спад след комунистическата демокрация от 10.11.1989г.
145
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помните и най-големият виц от онова време , не че нещата са за шега - те си бяха страшни, та тогава се казваше- Радиация няма , но бавно намаляма
144
12
 
14
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
До рускиня. Съсипахте България и Европа за стотици години напред с безумните си напъни да докажете предимствата на соца. След като Павлик Морозов ви е национален герой......какво има да коментираме.
143
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Същият този полковник ,според думите му пряко отговарял за докладване при радиоактивна заплаха , каза ,че радиоактивните частици се РАЗТВОРИЛИ в океана или там Средиземно море - демек нищо страшно не е станало ..сега разбирате ли защо се сриваме като държава..но Росенчо не го попита за колко време се разпада радиоактивният прах???Ясно. при ко.му.ни..з.*** , е имало е НЕкакви проблеми , но като цяло всичко е било "хорошо"