Цените по морето вече са септемврийски, под средноевропейските са

Хубавото време "подаде ръка" и спасява туризма
9 авг 2019 07:00, Елка Василева
135
Цените по морето вече са септемврийски, под средноевропейските са
Снимка: архив, Булфото

Хотелите по Черноморието работят с цени, които обикновено се пускат края на август, след 25-ти, или в средата на септември, когато децата тръгват на училище и когато повече пакетните предложения приключват. Целта е да се привлекат летовници. Това каза изпълнителният директор на Националния борд по туризъм д-р Полина Карастоянова за „Монитор“.

Цените на хотелите по родното Черноморие са под средноевропейските. В момента хотелиерите у нас предлагат оферти, с които по-скоро целят да завършат сезона, без да имат особени загуби. „Едва ли има толкова добри цени някъде другаде – по Ривиерата или в Италия“, каза още Карастоянова. По думите на шефа на туристическата организация в момента има много заявки за почивки и предварителни резервации, които се изпълняват.

Още по темата

Благоприятстващ фактор е и климатът, който неочаквано „подаде ръка“ на българския туризъм. „Катаклизмите в Европа и дори в съседна Гърция бяха едни трудни дни за всички в туризма“, коментира още Карастоянова.

Въпреки това прогнозираният спад на туристи е налице, като причините за него са геополитически, включително добрият финансов ресурс и бонусите в пакетите на конкурентните ни страни. Браншът смята, че е необходимо държавата да финансира чартърни програми. „Така ще можем отсега да започнем да се подготвяме за следващия летен сезон, както и за предстоящия зимен“, обясни Карастоянова.

Друго, което може да се направи, е да се облекчат визовите режими не само на работниците от трети страни, с които борим липсата на работна ръка, но и на туристите от Русия и Турция, които пълнят курортите ни. „Изключително важно е политиката към тези две страни да е привлекателна и със специални предложения“, каза още изпълнителният директор на борда по туризъм.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: Черномориетуризъмцени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
13
 
4
 
! Отговори
Пламен, до Варна#88 преди 4 години
До "варна#88": Аз харесвам "Леденика", от кутийка. Твърдя, че е мнооого добра бира! По-хубава е от Шуменско, Пирин, Болярка, Каменица и Загорка! Бритос също е хубава бира. Алкохолиците не ги знам как са...
86
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Карастоянова, Първо - сравнението с Ривиерата, ако не е смешно е тъпо. Идете там, починете една седмица, забавлявайте се и после пак ни обяснете, колко повече сме от Ривиерата. Същото е с Италия;Второ - за да искате финансиране на чартъри за сметка на държавата, трябва да дадете нещо на тази държава. Нещото се нарича данъци! Тогава държавата може да ви финансира в рамките на % от платените данъци!Пробвайте. И без това живеете на гърба на държавата и на наш де!
85
2
 
43
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Да сравняват клоаката тук с ривиерата и италия е смешно. Много ясно че няма как да очакваме по-добри цени там, защото те зависят основно от предлагането качество. Цените тук са най-ниски, само че и те не съответсват на долнопробното качество.
84
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До черно море 1913Минеролното водо но Варна е сярна и мирише на запартъци!
83
6
 
7
 
! Отговори
С нам и Бог преди 4 години
До ХайдеНай-сме добре, когато на другите им стане зле! - характерна черта на българите!
82
0
 
34
 
! Отговори
черно море 1913 преди 4 години
Оправете си качеството и съответната цена към него, хората не са прасета и балами, взеха да се усещат и да търсят по хубаво на по ниска цена, а това е извън България, скъпотия и буклуците предлагани срещу тая скъпотия...Инак съм фен на нашето море, все пак съм от варна, но цените не отговарят на нормалното и то за българина..Макар да ме накарате аз олллинклузив не искам да кусвам, да си ядат буламачите и гадния алкохол, то даже и минералната вода от там не става, нищо не става....
81
2
 
42
 
! Отговори
Хайде преди 4 години
Догодина още по-малко туристи!И след три,четири години масов фалит.
80
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Минах да видя един приятел на къмпинг Каваци, място което обичам от малък, то там станало монте карло.Започват те с паркинг 8лв, чадър 10, миш маш 10лв, бира 6лв Хайникен, рибена супа 8лв, странни цени на фона че това ужжж е къмпинг, то и по другите е нещо подобно, тежка цифромания- а това което ти предлагат е увеличено 5 пъти..Видях едни софииски коли за по 200 бона на първа линия, по цветове паркирани, гледам цената за каравана някви хиляди на сезон, странни разбирания имат тея мутри....успех
79
0
 
10
 
! Отговори
Драган преди 4 години
До До ДраганДали в панел, или на друго място, ти не знаеш и точно това обстоятелство не е свързано с темата за туризЪма. Когато спорът от тематичен се превърне в личен, ясно е, че една от страните се е изчерпала.Хубав ден ти желая, колега
78
2
 
42
 
! Отговори
варна преди 4 години
Как да идват хора, като им дават храна сготвена с продукти забранени да се продават по магазините в нормалните държави, после алкохол топ ментета, бира леденика или славена дето и алкохолиците не искат да я пият, в Турция ти дават Ефес наливен, дават вкуса храна, в Гърция по ресторанчетата вкусни морски дарове на добри цени...няма татуирани *** лошо гледащи..Гледам едни Румънци с някви чехли за по 3лв тръгнали из целите Златни Пясъци, преди 15 години не бях виждал Румънец, имаше Скандинавци..
77
4
 
13
 
! Отговори
Хахахаха преди 4 години
Нашите мутри свалиха цените.Сега гърците и турците ще фалират.
76
0
 
31
 
! Отговори
Нерез преди 4 години
Аууу, ужас, родните мутри трябва да се конкурират със съседни държави. И какво ще правим ся? Да им пратим Митьо или Маймуняка да ги респектират тия гърци, турци, хървати? НАли преди няколко години бяха много отворени - "Процентът на българските туристи е малък, нашия бизнес не зависи от българи". Сега се чудим къде са туристите и сваляме цените. Че и с Ривиерата се конкурират, хахахаах. Тия като ги плюят, те казват, че вали дъжд :)
75
1
 
26
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 4 години
Очаквано, сезона се оказа по-слаб от миналото Лято.Мутрите, алчни и прости, изгониха по-платежособния турист !!
74
3
 
31
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Процесите, които се случват в България са се случили преди много години по запдните държави, нищо ново под слънцето. Има брутално презастроени европейски курорти, има и луксозни местенца, където разстоянието между чадърите е 5 метра, но и цените са малко по-различни. Това е положението. Не може да сравнявате 300 километра плажна ивица с 16000 километра плажна ивица (+1000 острова). Това, разбира се, не означава, че нашите мутри не трябва да бъдат изгонени моментално.
73
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не септемврийски, ами те на мен трябва да ми дават пари, за да ходя там. Последните 2 пъти като се върнем от номорието после по 3 седмици повръщаме цялото семейство и даваме още 500 лв за антибиотици. Благодаря, но повече не.
72
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С този бизнес "нюх" скоро и януарски ще ги направят
71
0
 
24
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Ха ха ха, този сравнява цените с Ривиерата! ***! Тогава да сравни с Доминикана, Сейшелите, Бали или Тайланд - там са в пъти по-ниски. За качество и обслужване да не говорим.
70
0
 
36
 
! Отговори
Винаги съм се чудил преди 4 години
защо в Бг няма туристи. Тази година реших лично да проверя в Турция какво толкова му има на нашто и на турското море. Е, няма да изпадам в подробности, но още на летището там разбрах защо в България няма туристи. Особено след като само 2ч преди това на летище София ме посрещнаха изключително "любезни" митничари и просто разликата беше фрапантна. За самия курорт и хотела мога цял наръчник да им напиша на наште *** как се прави туризъм. Повече няма да стъпя на бг море дори и пари да ми дават
69
0
 
30
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Истината е, че в Гърция е по-скъпо, но безкрайната плажна ивица и по-добрите условия привличат хората. Обслужването също е по-добро. Първото си е природна особеност, но второто си е чисто родна мутро-реалност. Това е истината, която оказва, че хората са склонни да дадат малко повече пари, но да получат качествен продукт. Това не можаха да го разберат нашите управници, и сега си измислят някакви глупости за "геополитика" и т.н.
68
16
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Пичове, пичове, дайте да не преувеличаваме и да не драматизираме. Да, по големите курорти у нас положението не е идеално - шумно, презастроено, цените са високи за нашите стандарти. По малките ни курорти все още има хубави местенца. Цените в Гърция със сигурност са по-високи. Много моля не ми цитирайте чадъра и 3-те евро с фрапе. После нали трябва да ядете някъде, да спите. Ресторант в Гърция за 4-*** е минимум 100-150 лева. В Българие е между 50-80 лева. Спането пак е по-скъпо за равни категории