При новия модел: Бедните болни в НЗОК, богатите - в частните фондове

Проблемът с липсата на пари в системата си оставал
Обновена: 26 авг 2019 09:05 | 26 авг 2019 09:04, Камелия Цветанова
122
При новия модел: Бедните болни в НЗОК, богатите - в частните фондове
Снимка: Булфото, архив

Има опасност предлаганият нов здравноосигурителен модел, който предвижда създаването на частни фондове, да доведе до това, че бедните и болните да останат в НЗОК, а богатите и здравите – в частните фондове. За това предупреди шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев пред bTV.

Още по темата
Според него предлаганият от здравния министър Кирил Ананиев нов модел не решава основния проблем – в здравната система не влизат допълнително пари, а всичко се разполага в рамките на онези 8% от заплатата вноска за здраве.

Освен това промените в Закона за здравното осигуряване не решават проблема с допълнителните плащания в болничната и извънболничната помощ.

Дечев даде пример с частни болници, които често си измислят различни ВИП услуги, за които болният трябва да доплаща.

"Виждал съм например хигиенен сет, състоящ се от четка за зъби, паста за зъби и еднократна шапка за баня, който струва 80 лв.", разказа той.

Според Дечев, ако годишният бюджет на НЗОК за рацплащания по всички клинични пътеки е 4,2 млрд. лв., допълнителните плащания са за още други 4 млрд. лв., при това без да се смятат нерегламентираните плащания, които не фигурират в никакви ценоразписи и чийто размер никой не би могъл да установи.

Дечев заяви, че сегашната наредба на НЗОК достатъчно подробно регламентира за какво се плаща и съществуващите неясноти могат да се поправят, без да се налагат промени в Закона за здравното осигуряване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
18
 
! Отговори
Na преди 4 години
личи си,че статията е посана от човек,който никога не е ползвал услугите на частните здравни застраховки.в този ред на мисли. там нещата са толкова зле, че дори по зле от държавната каса.с нетърпение чакам всичко да стане частно. болници, здравни каси. сега умират много хора, но като стане всичко частно като капиталистическия модел... О, тогава ще умират 10 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ КОЛКОТО СЕГА.ДАВАЙТЕ БАЙЧОВЦИ. МИЕТЕ НА ЧАСТНО!!!
24
1
 
16
 
! Отговори
болен здрав носи преди 4 години
Бонджорно медико маФиозо.От българската маФия привет.
23
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре днес имаме една Каса-НЗОК,която има на разположение пет милиарда лева годишно,утре имаме четири частни каси+НЗОК парите са същите,питам как ще се подобри качеството на здравеопазването? Единственият ефект ще бъде законното "прибиране"на общественият ресурс за здраве в джобовете на хората сложили на власт лобиста Кирил Ананиев!
22
1
 
31
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Проблемът с липсата на пари в системата си оставал.------------------------------------------------------------------------И да има достатъчно пари, пак ще ги крадат !
21
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ще стане като с пенсионните и застрахователните фондове - хранилка за нашите хора, а за народа файда -0!
20
1
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
До Анонимен (20)Не знам дали са глупости, след като ми се случи миналия месец в София, с български фонд ;)
19
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
малии, за кви милиарди пишете само... голяма лапаница ще има, тя не сега че е малка де, ама хептен ще се угоят "лекарите"!
18
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам какво става, но гледам, че погребалните агенции са фрашкани с работа.
17
0
 
10
 
! Отговори
до SS преди 4 години
И като излезеш на улицата ще се поразходиш здравословно.
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НаблюдателГлупости - това е за застрахователите за медицинска помощ в чужбина (и то някои от тях) - клиничните пътеки и при частните осигурители си имат точни предписания.
15
4
 
17
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 4 години
Казаното не е правилно, защото всеки сам ще избира къде да се осигурява и никой няма да може да отказва на хората да се запишат при него. В смисъл частния фонд няма да може да отказва на пенсионери, партийци и държавни служители да се записват при него, т.е. няма да има дискримиция.
14
2
 
21
 
! Отговори
дърт преди 4 години
При "новия" модел - за богатите лечение, а за останалите - универсалното лекарство САНТРАПО (сандък, трап и поп)!
13
4
 
34
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Частните фондове могат да ви откажат лечение или изследване, както си поискат. Пример: лекар назначава няколко изследвания, отивате в лабораторията, оттам се обаждат на фонда за потвърждение, и фондът каза например, няма да покрием инсулина. И ако искате да върнете на лекаря пълни резултати, за да може да ви лекува, си плащате изследването сами, въпреки че сте "осигурени".
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 11 най големия ганьовец в държавата е премиера ни. Той е класически Бай ***! И в случая си прав баш той Бай Бойко ги гони , да ходят в чужбина с мизерните им заплати!
11
20
 
10
 
! Отговори
34654567 преди 4 години
Само да кажа, че вчера на детската площадка една майка каза - "Няма да пускам детето на градина, има един доктор в перник, който за 150 лв дава 1 месец болничен. Ако взимам 600 лв ще ми останат 450 лв и ще си гледам детето". И така господа...бай ***...ще живее мизерно, ама на аванта.
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докторът от НЗОК си пищи, за да си останат монополист и пак да си правят каквото си искат. Иначе, за да се ефективни и, за да се осигуряват хората при тях, щяе се наложи да си поспестят предимно административни разходи - чиновнически бонуси. Кокал не се пуска лесно. Аи въпрос - този господин защо не казва каква ще е ситуацията с богатите болни и здравите бедни? Защо смята, че всички бедни са болни и всички богати са здрави?
9
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
електронна здравна карта , електронно правителство и електронно гласуване няма да има никога...нищо че се изхарчиха няколко млрд. лева...банкянски синдром
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Богатите били здрави. Как пък не. С този разгулен живот. Парите ги убиват и бог да им е на помощ. Ако си беден, но разумен човек, здравето ти е в кърпа вързано.
7
2
 
44
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
с 2 думиработещите плащат както на нзок така и на частникав крайна сметка се лекуват от частника а с данъците към нзок се лекуват и раждат новите *** българи
6
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се лекува само номенклатурата на партия майка ГЕРБ, останалите не се вписват в сметката на господарите на диктатора Борисов. Те трябва да изчезнат. Геноцида на кървавия режим Борисов продължава в пълна сила!

Спонсорирани публикации