Чужденците в България живеят добре, доволни са от живота си

Изследване поставя страната ни на 11-о място сред 64 страни
7 сеп 2019 07:30, Елка Василева
128
Чужденците в България живеят добре, доволни са от живота си
Снимка: архив, Reuters

В тази класация България се представя изненадващо добре: работещите в страната чуждестранни специалисти дават оценки, които поставят България на 11-о място сред общо 64 държави. С какво България привлича чужденците?

11-о място сред общо 64 държави - тази година България се представя много добре в изследването „Expat Insider 2019" на компанията „InterNations", която поддържа социална мрежа за хора, работещи в чужбина, пише Дойче веле.

От компанията твърдят, че това е едно от най-мащабните допитвания за живота и работата в чужбина. Анкетирани са били 20 000 души в 64 страни, сред които и България. Миналата година страната бе включена за първи път в изследването. Тогава тя се нареди на 21-ва позиция - с десет места по-надолу в сравнение с тазгодишната класация.

Предимствата на България

Изследването се съсредоточава върху такива аспекти като качеството на живот, привикване към страната, работа, семеен живот, разходи и лични финанси.

По един от показателите (разходи за живот) България изпреварва всички останали изследвани страни, а по удовлетвореност от личните финанси е поставена на трето място. По показателя качество на живот България се класира по средата - 31-во място.

Основната причина за изкачването на България в тази класация е удовлетвореността на анкетираните от личните им финанси, отбелязват авторите на изследването. 79% от запитаните са посочили, че като цяло са много доволни от финансовото си положение (при 64% средна стойност за всички изследвани държави).

И още данни: 70 на сто от анкетираните в България чужденци са заявили, че техните доходи са повече от достатъчни за посрещане на разходите за живот в тази страна. А цели 91% от участниците са доволни от нивото на цените в България.

Освен това в България е лесно да завържеш нови приятелства, смятат 75% от анкетираните. И докато 72% оценяват високо местните културни традиции, езиковата бариера се оказва сериозен проблем - по този показател България заема едва 50-о място в общото класиране. Чужденците са загрижени също така за състоянието на местната икономика и за политическата стабилност.

Кои страни изпреварват България?

Според изследването „Expat Insider 2019" най-добри условия за чужденци предлагат Тайван, Виетнам и Португалия. В топ 10 влизат още Мексико, Испания, Сингапур, Бахрейн, Еквадор, Малайзия и Чехия. Непосредствено след тях се нарежда България.

А най-лоши оценки получават Кувейт, Италия, Нигерия, Бразилия, Турция, Индия, Великобритания, Гърция, Русия и Южна Корея.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: животчужденци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ми е удобно да го посоча, но аз си бях добре и в БГ, а и тук съм си ок.Вече платих къщата и следващите 10-15 години сбирам парици за пенсия, щото тук пенсията е като соц. Помощи.В Бг не съм стъпвал от 15 г.
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На един филм героят каза, че обожава Тайланд, защото там "всеки долар означава ***".Та мисълта ми е, че горните позиции в тази класация със сигурност имат своята си логика.
87
3
 
6
 
! Отговори
Рон Бургунди преди 4 години
Аз живея в САЩ от 7 години. В България с 2000 до 3000 лева е по-добре от САЩ с 3000 , 4000 долара.Да не говорим че в САЩ ако нямаш занаят или местно образование, то заплатите са 1500,2000 долара ако намериш работа. Отпуски няма. След 3 години най много да ти дадат 1 седмица. 3 дни са болничните платени. Здравеопазването е на ниско ниво. Само скъпите частни клиники са ОК ама добър ден там е 600 долара. Мислим с жената да се прибираме, но къде ти 2 бона в БГ. Само в СФ
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен тий, тоя дето ти предписва очила и ти прави зъбите не са лекари, а нещо подобно.
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Северно американското доктор няма финансов интерес ти да си здрав!Те щи намерят хиляди проблеми, за които даже не си чувал и ще почнат да ги разрешават.А, да ако стоматолога ми направи пломба, то аз получавам сметка, че пломбата е 100 лева, а здравната застраховка ми плаща 83 лева т.е. аз тряба да платя 17 лева.При доктора не е така.Ти не плащаш нищо, но те си правят каквото си искат, а дърпат пари от държавата.
84
0
 
4
 
! Отговори
В Токуда ехограф преди 4 години
вътрешни органи - д-р пр остак се държа така, все едно съм му длъжен и ми прави услуга! И си вършеше и друга работа, докато ме преглеждаше. При това частна болница, платен прегледЕй това в чужбина е невъзможно! Дори и за безплатно здрав. - ще ти отделят пълно внимание и ще подходят с уважение и професионализъм! Изобщо не сравнявайте бг д-ри с еврпейските!
83
0
 
3
 
! Отговори
Не е баш така преди 4 години
До Анонимен"българи от чужбина идват да се лекуват и изследват тук. Защото в чужбина чакат с месеци за конкретен специалист."Въпросът е много по-сложен. Да, по-лесно е да идеш и да си свършиш набързо някакви неспешни изследвания или дребни лечения. Обаче. В чужбина нивото на здравеопазване е много по-високо, а и не съм видял доктор - *** ак, което в Бг е обичайна гледка. А чакането е в зав. от спешността
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нито изказвам мнение, нито споря.Просто факт!Аз живея в Северна Америка в къща 100м2 с 800м2 двор на хубаво място, но къщата е стара и плащам всяка година на кметството и на училището еквивалента на 3600 бгл. Това е по 300 лв на месец.Нормалните местни данъци и такси са около 4000-4200 бгл. Туй в РБългария го няма.
81
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 93Стига с това здравеопазване. Работя в болница и цяло лято съм свидетел как българи от чужбина идват да се лекуват и изследват тук. Защото в чужбина чакат с месеци за конкретен специалист.
80
0
 
6
 
! Отговори
:))) преди 4 години
Това фейлетон ли е? Много забавно и талантливо написан!
79
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато опрат до здравеопазването, а всеки стига до проблеми със здравето, тогава ще ги видим как живеят. Пътници са. Разрушени боолници, корумпирана здравна система, липса на специалисти, превенция на здравето, коректни изследвания, липса на техника и модерни методи за лечение. Мислете преди да пишете. Никой не се замисля за здравето докато не му дойде до главата.
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
E, има няколко вида хора...Богати (за нас бедните, те са богати) западняци, които идват да си харчат патите у нас, някои от тях пробват да отворят бизнес. Същото като все едно българин да отвори бизнес в Индия, обаче разликата е само в чистотата на хората. И други забележими са бежанци и позамогнали се руснаци и украинци.
77
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А тия от бившия СССР. Като какви ги броят с имотите в България. Чужденци, колонизатори, имигранти, бежанци или свободни и без контролни. Има ли държавата закон с който да им определи статута??
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Материала е калпавНе искам да оплаквам маериала, но не познавам един чужденец, който да няма я пенсия, я спестявания, я пасивни доходи или много олидна заплата и да си живее в България. Познавам разни скандинавци на по 20 и нещо, които яко я кзакъсат, остива в КОЛ И ВЪЖЕ центровете, казват че знаят всички скандинавски езици, бараба с английски, а т им предлагат по 3800, ама онея пак се мръщят ...Да им имам проблемите на такива.
75
0
 
10
 
! Отговори
хах преди 4 години
Все някой трябва да е доволен да живее в България
74
1
 
2
 
! Отговори
Mitko USA преди 4 години
Ami az i vav Bashkiria da jiveia sas $ 10 000 na mesec - shte sum mnooogo dovolen ot Bashkiria :) Hahahaaa.Egati tupata klasacia i egati tupata manipulativna statia :) Evala upravliavashti !:(
73
3
 
13
 
! Отговори
До Разбирач преди 4 години
За всички правителствени нагаждачи и най-вече манипулатори на елементарно ниво!!!! Ще поясня, че живея в Западна Европа, в развита държава и не съм турист, а се прибирам да гледам последиците от управлението на БОКО ТИКВАТА.
72
3
 
12
 
! Отговори
Материала е калпав преди 4 години
Качествените хора където и да отидат навсякъде са добре и винаги намират начин да си подредят живота и да успеят. Като изключим местата където се водят войни, принципно лоши държави няма и възможности за успехи има навсякъде.Но калпавите хора където и да отидат винаги си остават на дъното на пирамидата. Бачкат най скапаната работа за малко пари и нямат никакви мечти. Всичко за тях се свежда до едното оцеляване и да има ядене, пиячка и чалга.А България специално си е чудесно място за живеене.
71
1
 
1
 
! Отговори
Разбирач преди 4 години
До АнонименТя ангелкова американци не ще, а най вече руски туристи, щото били най платежоспособниот всичката останала ***....!:D
70
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тези статистики, които не засягат пряко обикновения българин. Аз живея в чужбина и като се прибера ми е супер по ред причини. Високи доходи като има в България не е лошо,като изключим абсурдите навсякъде и всеки ден.Всеки знае за какво става на въпрос.