Плевнелиев: Ако спрем Македония за ЕС, ще бъде историческа грешка!

Радев изгуби доверието на американците и лидерите на ЕС, смята предшественикът му
Обновена: 2 окт 2019 09:37 | 2 окт 2019 09:26,
434

Моментът е исторически - Македония трябва да получи покана за ЕС. Президентът Радев е популист, той изпразни от съдържание консултативния съвет. Радев допусна няколко много големи грешки. Той се заигра популистки с русофилите и изгуби доверието на американците и на лидерите на ЕС. Това каза президентът (2012 - 2017 г.) Росен Плевнелиев, който бе гост в студиото на "България сутрин".

Плевнелиев твърди, че тези консултации са били само за да покаже Радев, че все още е фактор на регионално ниво.

"Националният интерес на България е Северна Македония да стане член на ЕС, без да поставяме някакви "червени линии. Ако сега ние спрем Македония по пътя към ЕС, това ще бъде историческа грешка с тежки последствия за нас. България ще бере исторически срам! По пътя на преговорите трябва да изчистим нещата си с Македония. Днес в Скопие няма нито една българска медия. Ако Радев беше честен, можеше да погледнем провалите на нашата политика в отношенията ни с Македония. Не сме чули оценката му за руското влияние в Северна Македония", коментира още Плевнелиев.

Още по темата

Той твърди, че правителството все пак успява да върви напред за позицията на страната. Според него трябва да изплозваме силните си козове, но и да действаме внимателно.

"За 5-годишния ми мандат нямаше една позитивна статия в Скопие за България, а днес това вече е променено. Там има ново и смело правителство. Ако Заев падне, идва Груевски - това ли искаме? Вместо да поставяме ултиматуми, ние също трябва да работим здраво", сподели още държавният глава (2012 - 2017 г.) в ефира на Bulgaria ON AIR.

Плевнелиев обясни, че вицепремиерът Красимир Каракачанов и ВМРО са заели своята пазарна ниша, но има баланс, защото правителството знае какво прави.

"Президентът винаги търси конфронтацията, но слава Богу, беше блокиран. Срамно е случилото се в ефира на БНТ снощи. Някои от политиците, тук визирам и господин Сидеров, са забравили, че трябва да имат морални устои. Скандалите не би следвало да са начин за правене на политика", коментира той участието на лидера на "Атака" в БНТ снощи.

Според Плевнелиев правителството в момента има нужното мнозинство и е убеден, че ще изкара мандата си.

"Чакат ни две много важни години за европрограмите. Очаква ни една генералска битка през 2021 година, когато ще има и президентски избори. Радев не иска да служи като президент, а има само амбиции вътре в България", каза още Росен Плевнелиев.

По думите му битката за новия завод на Volkswagen e eпична и правителството е дало много атрактивна оферта.

"Продължаваме да сме в играта. Неколкократно управляващите VW поискаха да бъде взето решение за Турция. Те имат различни аргументи - по-големия пазар, по-развитата икономика. България изгради една много силна позиция. Открихме в хода на битката с Турция една огромна празнота - Турция е член на митническия съюз и се възползва от това споразумение. Единствено с Турция няма никакви инструменти, че ЕК може да налага санкции, ако страната не спазва правилата на ЕС", сподели Плевнелиев.

Той заяви, че скандалът тепърва предстои и страната ни е задала съответните въпроси към ЕК.

"Тласък на автомобилостроенето - това ще е резултатът, ако се реши заводът на VW да е в България. В София няма проблем VW да намерят нужните 5 000 човека. Нека сме наясно - тази битка с Турция е неравна, но ние постигнахме и научихме много. Малка е вероятността да имаме пълен успех, но си създадохме едно уважение към България", заключи Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


434
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
0
 
30
 
! Отговори
Росчо преди 4 години
доказано за всяко публично изказване против Русия е получавал тлъст хонорар. Нека си бъде русофоб, но да не бъде предател на българските интереси. Слуга, васал и ***.
180
0
 
20
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 4 години
Това, което "умният" президент всъщност казва, е: "България и Гърция подписаха договор с Македония не защото са много далновидни, а за да се ограничи руското влияние на Балканите под американски натиск с оглед на новите газови трасета от Кипър през Гърция за Европа. Гърците са си хитряги by default, но ние ХИЧ ДА НЯМАМЕ ИЛЮЗИИ ЗА БГ ИСТОРИЯ, ИНТЕРЕСИ И Т.Н. Те от US посолството ще ни кажат какво да правим. Ние не сме Израел, та да се церемонят с нас". Това стои зад неговите думи.
179
0
 
31
 
! Отговори
Бойко преди 4 години
За 99 процента от българите ти си грешка на природата
178
2
 
17
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
До Анонимен 182: Ние не искаме да признаят, че са българи по произход. Нека се считат каквито искат, това си е тяхно право. Това, с което ние не трябва да се съгласяваме, е да се пренаписва общата ни история в интерес на македонизма. Не може хора, които преживе са казвали и са писали че са българи (като Гоце Делчев например) след смъртта им нашите комшии да ги обявяват за македонци, само защото така им изнася. Не може в учебниците им да пише, че българите са скитски татаро-монголски народ и т.н.
177
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом Плевнелиев смята, че е грешка, значи поведението към Македония е правилно.
176
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
комунистите гледаха на народа си като на своя собственност,не е нужно да се прилага същото и за македонците.Насила хубост не става.
175
5
 
30
 
! Отговори
леле преди 4 години
Не мога да прочета и ред за тази жаба ! Отивам да повърна !
174
28
 
6
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
Не ядосвайте Плевнелиев , че след Радев я е рекъл да са кандидатира , я е спечелил.Работил бил за чужди интереси , а Радев да не би да работи за наши интереси .
173
19
 
5
 
! Отговори
РП даде всичко за РБ преди 4 години
Образован по образование,интелигентен по интелигентност,смел,доброманерен и добросъвестен,верен на всяка партия в която за късо,за средно и ли за дълго време е членувал открива пред него удачност в поведението му,семейия му живот,донасят уважение не само от съзаклятниците му,но и от хилядите незнайни радетели за една по изчистена и по изсветляла република.Смелостта в думите му сковават най малките му съперници,Логичността в поведението му кара ербапите да млъкнат.Той никога не е бил 9тата дупка
172
7
 
5
 
! Отговори
ПЛЕВНЕЛИЕВ преди 4 години
В играта сме !! Фолксваген все още обмисля!!!
171
5
 
30
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
Искам да питам този човек Плевнелиев - защо ходихте в Германия да лобирате завода на Фолксваген да е в Турция а не в България ?Трябва ДАНС да се занимае с този човек , не само да арестува руски шпиони а и турските .
170
6
 
27
 
! Отговори
MNENIE преди 4 години
Плевнелиев е турчин , поради тази причина иска отслабване на Родината ни България .
169
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До не може да бъде!Едно време се съветвах с партийният, и правех обратното и никога не сгреших..Сега слушам и чете глупостите на Плевналиев, и съм сигурен, че трябва да направим обратното.
168
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че то не зависи от нас , ще ни заповядат и ще клекнеме с наакани дупета
167
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този човечец няма ли приятели да го спират от медийни изяви! Ако сте поне малко състрадателни, обяснете му че всеки път буди съжаление у доброжелателите или смях у недоброжелателите!
166
2
 
38
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Историческа грешка е пастирката! Четете история бре хора! България е единствената страна граничеща със себе си!
165
4
 
49
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Не искам да отправям обидни думи към г-н Плевнелиев ,но все пак някой трябва да му каже,че трябва да спре да плещи глупости!Какво да спираме т.н.македонци,тяхната наглост не познава граници!Трябва да сме реалисти и да осъзнаем,че Македония повече от 120 г.е била част от други държави,и каквато и да е кръвта на тия хора,често те се държат антибългарски!Няма да ги спираме,но можем да ги ритнем!А за VW ще му кажа следното -държава ,която разваля подписани договори,при това 3,губи за дълго доверие!
164
2
 
36
 
! Отговори
евала преди 4 години
Той мачът свършил, а тоя си мисли, че сега почва....VW вече са в Турция! Ай честито на комшилъка! Наистина турската икономика се развива! КОлкото и да не искам да го кажа, Ердоган (който си е диктатор) успя да спаси турската лира, лятото, надигра цяла европа в играта с емигрантите, а сега успя да спечели и такъв сериозен инвеститор! Аферим, ефенди (както се казва)! А Росицаааа, видя ли я на снимка, ме напушва на смях :)))))))Дори не пусках аудиото на клипчето :)))))))
163
0
 
12
 
! Отговори
За пасошите и хората преди 4 години
Един кон имал за враг страшен вълк. Отишъл при един човек и го помолил да убие хищника. Човекът му обяснил, че не може, защото вълкът е по-бърз. Яхни ме, казал конят, и ще го догоним. Речено-сторено - човекът го убил и конят му казал да го разседлае и слезе от гърба му. Какви ги говориш, разсмял се онзи, ДИЙ, ДИЙ КОНЧЕ.Имат се за много хитри севевромакедонците, ама де да водим.
162
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пореден, предател на България!