Горанов за болничните: Кой го бил предложил!? Това е технология!

Решението е в пакет и е политическо, отсече финансовият министър
218
Горанов за болничните: Кой го бил предложил!? Това е технология!
Снимка: БТА, архив

Решението първият ден от болничните да не се плаща е политическо и зад него стоят и ГЕРБ, и Обединени патриоти, всичко останало било опит да се създаде напрежение в управляващата коалиция, каквото нямало.

Така отговори финансовият министър Владислав Горанов на въпроса за авторството на идеята, след като по-рано Менда Стоянова от ГЕРБ обясни, че зад нея стоят патриотите, а пък Юлиян Ангелов от ОП прати топката в неговото поле.

Още по темата
Горанов допълни, че нито Стоянова, нито Ангелов са присъствали на заседанието на Политическия съвет на коалицията, така че и двамата коментират неправилно.

Според него няма значение кой точно е инициатор на предложението. "Това е технология и такъв въпрос няма смисъл, предложението е на управляващата коалиция и е в пакет", отсече той.
 
Горанов допълни, че пакетът от мерки, в който е и предложението за неплащането на първия ден от болничния, съдържа и въпроса със скока на минималната пенсия на 250 лева и подобряването на достъпа на децата до детските гадини.

Той смята, че е безспорно, че ако служителите не вземат обезщетение за първия ден, няма да има толкова фалшиви болнични.

"Много анализи показват, че със сигурност ще се намали склонността към злоупотреби, защото такава практика има в 2/3 от европейските държави, това не е изолиран за България проблем. Голямо впечатление прави при равен брой заети екстремалното нарастване само за някого години на болничните, почти удвояване - от 8 милиона за 2013 г. до над 18 милиона през тази година, това е проблем", призна Горанов.

Според него е много трудно да се осъществи контрол над фалшивите болнични особено в малките населени места, където има близка връзка на лекарите с хората.

Така се стигало до варианта, вместо да са на работа, наетите да са в болнични, но на почивка на северното гръцко море.

Искрен Веселинов от ОП застана зад становището на Горанов и потвърди, че става въпрос за решение с достатъчно мотиви, което е взето от Политическия съвет на коалицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добий герберас, направи добро!
52
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи, вкара ни в декларацията за облагането на самолетите, щото го натиснали и някой заблуден експерт му казал, че ще ни плащат за емисиите от кацащите в Истанбул. Нищо подобно, ние ще плащаме, защото летим дълги разстояния, а кой ще прибира, не е ясно. Сега реши да разреши и епичния проблем с болничните. То работещи не останаха в България, нито деца, а те решиха с един удар да посекат и работещите, и най-вече работещите родители (обикновено майките), на които им се налага да взимат болнични.
51
2
 
8
 
! Отговори
Частника до 48 преди 4 години
Това не се отнася до Вас. Опитват се да озаптят държавните и общински служители. Идеята е да го направят повечко време преди парламентарните избори, че администрацията да забрави. Иначе оттичат яко в канала.
50
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Накрая някой с бърнаут ще отиде на работа заради този първи ден и ще направи голяма беля.
49
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Парите от първия ден може да отиват за увеличаване на пенсиите или нещо друго. Парите се преразпределят.
48
1
 
15
 
! Отговори
Фалшив лекар преди 4 години
Решението за фалшивите болнични е домашен арест за 'болния' под надзора на полицай от РПУ. Така хем ще се следи за спазването на лекарското 'предписание', хем полицията ще върши някаква полезна работа и ще е сред хората, хем и лъжливите тарикати ще се отучат да сучат.
47
2
 
8
 
! Отговори
Бачкатора ?! преди 4 години
Чакайте, аз не съм сред най образованите и умните и нещо не схващам. Когато ми се наложи да ме няма на работа до 3 дни, шефа ми вика: "Спокойно си върши нещата, във времето с по някой час или ден ще ги отработиш". Но когато ми се налага нещо от рода на 10 дена, боса пак ми казва - спокойно, заплатата ти върви, ще ги отработиш, но пускай болничен, че да вземеш някоя кинта за теб. Изобщо не ги разбирам тия врътки с по ден, че по два, че по три.
46
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пичове, видно е вече - грам не им дреме и ще прокарват, каквото са решили. Първо Гешев, сега и това (имайте предвид, че това с болничните го обмислят отдавна). И това е само началото.
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тогава да намалят осиговорките.
44
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В caмия крaй нa брифингa, кoгaтo зaпoчнaхa дa идвaт някoи нeудoбни въпрocи, финaнcoвият ни миниcтър зaпoчнa дa прaви някaкви cтрaнни cрaвнeния мeжду пeнcиитe и кaзуca c бoлничнитe,нa кoeтo aдeквaтeн рeпoртeр нa мяcтo възрaзи c рeпликaтa, чe ceгa рaзгoвoрът e зa бoлничнитe,a нe зa пeнcиитe. A oтвeтният oтгoвoр нa Влaдиcлaв Гoрaнoв,кoйтo cъдържaшe в ceбe cи изключитeлнa нaдмeннocт и чувcтвo зa aбcoлютнo прeвъзхoдcтвo, бe:''Гoвoрим, кaквoтo прeцeним,чe иcкaмe дa гoвoрим, a нe кaквoтo виe кaжeтe''.
43
1
 
28
 
! Отговори
Замислен преди 4 години
Всъщност, проблемът е много по дълбок. И много по страничен. Развитите държави имат закони на по 200 и повече години. Понякога са смешни и нелепи, но никой не си и помисля да ги промени. Защото това означава "промяна на правилата по време на играта". Сори пич, ама вече има европейски здравни застраховки за по един лев дневно, с премия до 2 000 000 евро във която и да е европейска клиника. Не виждам причина да продължавам да плащам осигуровки в България.
42
2
 
18
 
! Отговори
Деян преди 4 години
само като му видя мутрата, и всичко става ясно...още гласувайте за тая партия...
41
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя е толкова долен и гнусен ,че нямам думи и изключително слаб финансит
40
2
 
24
 
! Отговори
червено син дедо! преди 4 години
И аз знам една технология: миризлив селянин заживява в апартамента, уж на кръстника си, без да плаща наем! След време когато, дай боже да е по-скоро, този няма да е министър ще се сдобие със 120 кв.м. апартамент без пари! По технология, ще познаете ли срещу какво?
39
3
 
11
 
! Отговори
1.8Т големия мотор преди 4 години
А на ви ся. Ама бързо забравяте. Ще ви мине до следващите избори и пак ГРОБ ще изберет.
38
3
 
19
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 4 години
А работната седмица в Германия, Франция Австрия е 35 часа. В България е 40. Но само на хартия. Кой ще санкционира частника, за това че ни кара да работим събота без да ни плаща ?!
37
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да не е разбрал,клатенето на работещите се нарича "технология" Усещам че ще ви запари под краката Технологично съвсем скоро!
36
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
с дРомската партия ГЕРБ е така
35
3
 
32
 
! Отговори
Болен здрав носи. преди 4 години
Това което ГЕРБ и дружките им казаха в лицето на народа е следното:Болния българин да носи здравия мутренски елит на раменете си.Болния българин да бъде лишен от справедливо възнаграждение за сметка на мутренския елит
34
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка монета има две страни. Тия убавци загубиха държавния служител като избирател. От тази гледна точка технологията е на високо равнище. Може да се сравни с космическите технологии.