България посреща Бабинден с все по-малко бебета

В София не се усеща толкова, но в страната - да, отбеляза лекар
111

На 8 януари празнуваме Бабинден. Днешният ден е считан за един от най-големите женски празници, като се отдава почит към онези възрастни жени, които едно време са бабували на родилките. На днешния ден празнува и родилната помощ.

Екип на Bulgaria ON AIR посети столичната АГ болница "Шейново"
, за да разговаря с главната акушерка Емилия Баалбаки и завеждащия лекар Мадлен Китанова.

Още по темата
"Акушер се става с много любов към тази професия, защото при нас се ражда животът. Много е важно всяка една от нас да го носи в сърцето си. С много любов и желание съм учила акушерството. Помня колко бях притеснена и уплашена, обаче с времето се натрупва опит и ставаме много по-уверени и добри в работата си", сподели Емилия Баалбаки.

"Във времето, когато аз ставах лекар, условията бяха много по-различни. Станах лекар с голямо желание, никога не съм мислила за друга професия. Не съжалявам за избора си и до ден днешен, въпреки трудностите, които продължават да ме засипват през последните години", каза д-р Китанова.

Тя не смята, че естеството на работа извън България е много по-различно. Единственото нещо, което кара колегите ѝ да работят в чужбина, е заплащането, смята медикът. По думите на д-р Китанова у нас има финансови ограничения, които са наложени от системата.

"Раждаемостта непрекъснато спада. Българите се стопяват, с всяка година са по-малко бебетата. В София не се усеща толкова, защото голяма част от младото и работещо население е съсредоточено тук. Но София не е цяла България", подчерта тя.

И отбеляза, че акушерството винаги поднася изненади, предизвикателствата са всеки ден, а адреналинът е сериозен.

"Работата е хубава, но изисква много жертви. Човек трябва да направи точна равносметка какъв е приоритетът в живота му и тогава да вземе решение дали да става лекар. Вероятно лишенията са доста, нито едно от двете ми деца не пожела да стане лекар", сподели още д-р Китанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз имам две , нямам търпение вече на работа да ида , направо изпушвам , за трето не искам да чуя ...Ами хората ди гледат живота , много не могат и да забременеят , решават се късно ..Така ми се ходи на почивка , а с тея деца не мога , освен у нас , че и пари трябват ...
81
1
 
1
 
! Отговори
Д-р. Гигълс преди 4 години
Все по малко бебета се раждат , но пък за сметка на това все повече аборти има и недоносени . В природата всичко което е негодно изчезва
80
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така и трябва. Обективните факти показват, че България няма причини да съществува. Това е изкуствена държава.
79
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Какви деца искате, бе! Дерете плащащите с огромни данъци, то и те не останаха, пенсионерите и те стискат до последно, вместо да ударят едно рамо на внуците поне за едно дете! После били бягали? Те са немалко виновни /пенсионерите/ за това положение, нали те са живели тук, само реват за по-високи пенсии, а кой ще им ги изкара? Всеки нормален и що годе не толкова мързелив се трепе да отгледа едно - две и да плаща сметки и социални на навлеци и тем подобна ***? Много деца - друг път!
78
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСмешко, а прочети определението за демокрация, че от много *** 90% от изкyфялoто пост соц население си няма на идея какво е демокрация. Яде ли се, пие ли се .... и да като не ти изнася - терминал 1 или 2. Отиваш на готовата демокрация и я консумираш. Тук още няма такава, щото бай *** още рупа марули.
77
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***, как се "контролират" политици, нагли, алчни, с баща бакшиш и майка деловодителка в РПУто?Да ти кажа ли? Никак!Това да не са хора с достойнство и поне минимален морал?Терминал 2!
76
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При естествен отбор оцеляват най-добрите, не най-нахалните. Икономическо заличаване, не подбор
75
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бай ИванА руъските ценности какви се бе ***? Досега ревахте русофилите за мюсюлманския генерал, сега пък Европа ви е виновна?! Ми ходи в Русия бе и там има демографска криза. Европа и е виновна.
74
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТочно така, това е естествен подбор! Тези дето сриват държавата кой ти ги е избрал? "Лошите"? Ти си си ги избрал. Носиш си отговорноста за гласа, който си дал или че не си го дал. Носиш и отговорност, че не контролираш и не коригираш поведението на чиновника. Не като индивид, а като част от суверена - народа. Калпав народ - калпави политици. Така става, като търсиш вината у съседа - ядеш дървото.
73
4
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Нали искахте евроценности и право на гей парад, получихте ги, какво ревете сега ;) ???
72
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След десет години на тази територия ще се извършва взаимно изяждане между куки, мутри и роми!Други оцелели дотогава няма да има.
71
6
 
5
 
! Отговори
Какво християнство? преди 4 години
Социалистите утрепаха християнството на исток, а либералите го пратиха в гроба по естествен път на запад. Ако бяхме християнска държава, жените нямаше да работят редом с мъжете, нямаше да има позволени гей бракове, смъртна присъда щеше да има. Щяхме да бъдем царство и д-р. Ние не сме никакви християни.
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да създават деца гербавите крадци! И без това само те са осигурили старините си с одиране кожата на нацията!
69
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сриваш икономиката на една държава, поставяш верни власти да истискат и малкото останали ресурси на държавата и това се нарича естествен отбор?
68
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не трябва да се раждат никакви деца в днешния ултра несправедлив свят!Нула!
67
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много силно желая да създавам нови роби на системата!Ама някой друг път!
66
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо ли и е било на Европа Ренесанс и Просвещение? Важното е да е имало много бройки хора да умират във войни и походи за кефа на богаташите
65
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСирииците ги избиха руснаците и масовия убиец асад. Които оцеляха са в Европа. Сирия няма общо с проблема, не знам защо я намесваш.
64
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНапротив - точно това е естествения подбор! И не е западното общество! В РУсия също има демографска криза. Абсолютно всички християни и католици са в демографска криза. Това са всички по-цивилизовано общества, в които жените трябваяше да се еманципират. Според мен просто еманципацията се пришпорва. Не става така. Един индивид трябва първо да се научи да носи отговорност, след това може да му се даде право да взима решения. Но както и да е ... свирено!
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здраво търкане на коментари пада ... щом мислите, че цензората ще реши проблема - търкайте :-)