Случаите с коронавирус у нас вече са 4, потвърдиха се тези в Габрово и Плевен

Новите заразени са контактували с първите заболели
Обновена: 8 мар 2020 10:49 | 8 мар 2020 10:22, Александър Попов
482
Случаите с коронавирус у нас вече са 4, потвърдиха се тези в Габрово и Плевен
Снимка: БГНЕС

Потвърдиха се двете положителни проби на 27-годишния мъж и 75-годишна жена. Има и още два положителни случая, съобщиха от националния щаб, който следи заболеваемостта.

"Вчера получихме първични резултати, които трябваше да бъдат потвърдени с нови проби, заяви проф. Кантарджиев. - От изследвалите проби е потвърдена положителната проба при 27-годишен мъж. От изследваните 24 проби се доказа и втори положителен случай при мъж на 61-годишна възраст. В не тежка форма. Така от Плевен имаме две положителни проби".

Още по темата
"Втората порция изследвани материали, това са изпратени 46 проби от болницата в град Габрово. Резултатите, които се получиха за Габрово са следните: положителна е пробата на жената, която вчера в 00.00 ч. ви казахме, че е съмнителна. Това е жена на 75-годишна възраст. Освен това от изработените в Националната референтна лаборатория проби, има една проба на лице, което е медицински персонал. Осми март сме, жена е", каза още професорът.

Вече тече процедура по установяване на контактните лица с вторите двама заболели, съобщи началникът на Военномедицинска академия генерал-майор Венцислав Мутафчийски. Той поясни, че продължава изследването и на други пациенти, които имат симптоми на остри респираторни заболявания. "За днес, само във ВМА, са заложени 20 нови проби", каза той.

Подозрителни пациенти ще се извозват до лечебни заведения със специализирани линейки, които след това щателно се дезинфекцират. Медицинските екипи са снабдени с предпазно облекло.

Ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че ще се предложи да се забранят мероприятията на закрито. Досега те имаха препоръчителен характер. Няма основания за паника, пациентите са открити в оздравяващия им период – дори 75-годишната пациентка, добави Мутафчийски.

В областните градове, където има установени случаи на коронавирус ще бъдат наложени по-драстични мерки, каза още той.

Грипната ваканция е извън контекста на коронавируса, засега е обявена до сряда включително. За градовете, в които има коронавирус ще бъдат обявени допълнителни мерки.

На пациентите под карантина в момента са осигурени добри условия за живот - в стаите им има телевизори и интернет.

В София Александровска болница и "Пирогов" отделят две звена за хора, които евентуално ще бъдат поставени под карантина в столицата, каза още шефът на ВМА.

В световен мащаб 106 000 души са заразени с коронавирус. Смъртните случаи са 3600, възстановените са 60 000 души.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


482
Още по темата: коронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
392
0
 
0
 
! Отговори
анон преди 4 години
Генералът и Годжи може да са роднини, бе. Какво лошо има?
391
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Габрово и Плевен? Няма в София, Пловдив, Варна... Габрово и Плевен - шъ ми честват трети март, маскарите му с маскари, въпреки забраната ми! Ей сегинка щъ им лепна една карантинка, да се научат...
390
0
 
2
 
! Отговори
Ракията,а преди 4 години
Абе кой бе оня дето откри истината, че срещу тоя вирус най-ефикасна е българската ракия! Значи- в Габрово ракията дето е варят,е най-слаба! Кат са стиснати, така е! Догодина- да правят ракия като хората, да нямат проблеми!
389
3
 
2
 
! Отговори
горката дисциплина преди 4 години
Изобщо, българинът гледа на новата зараза като на нещо, което няма как да не се случи у нас, но само не и на него самия. За заразата са виновни ГЕРБ, Бойко, ЕС, САЩ - всички, освен Китаой, откъдето дойде вирусът и освен липсата на самодисциплина да не пътуваш до Италия и да спазваш ограниченията, наложени от властта. Миете ли си ръцете? Българинът обича цял свят да му е виновен, но не и да си размърда ***.
388
2
 
2
 
! Отговори
Ванкаа преди 4 години
нали трябва да лапат гербаджиити, сега с този вирус пак ще изпразнят хазната, идва им края и започват да се гушят като невидели!
387
0
 
2
 
! Отговори
до много шум за нищо преди 4 години
Нищо няма в твоята глава. Това е само един грип, за който лечение няма, който повтаря по няколко пъти болните, който е заразен, който за разлика от обикновения грип, поразява алвеолите, действа на вълни, разболява колкото може по-дълбоко организма. Има починали. И кой каза, че обикновеният грип е безобиден?
386
0
 
3
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Прие се бюджет за борба с корона вируса и веднага болни в България хахаха смешници!
385
0
 
0
 
! Отговори
мерки преди 4 години
Както виждате, двамата одсновни болни заразяват други двама. Има разпростравнение на болестта, макар и в малки размери засега. Трябва свирепа дисциплина. Никакво ходене от и до Италия и Китай. Няма студевнти, няма ряаботници, специалисти. Или остават у нас, или си отиват в Италия и не се връщат повече. По разпореждане на нашите медицински власти. Екскурзиантите до Италия и Китай да бъдат глобявани. Край на търговията с Италия и с Китай. До поява на ваксина.
384
0
 
0
 
! Отговори
зараза преди 4 години
Все още не се знае кой е нулевият пациент у нас. Имаме двама болни - 27-годишен мъж и 75-годишна баба. А от тях се заразяват, съответно, 61-годишен мъж и жена от медицинския персонал. Тоест, Болните от коронавирус не са били достатъчно добре изолирани и са заразили и други хора. Самотната баба с пневмонията. Кой и е лепнал вируса? Полицията да провелри хората, с които е общувала дори еднократно. А също да се провелри за болнична инфекция.
383
4
 
6
 
! Отговори
Много шум за нищо преди 4 години
Все пак това е само един грип. Виж капиталистическата чума отнесе над 3 000 000 българи.
382
0
 
1
 
! Отговори
Да се разжалва! преди 4 години
Защо Муфтаджията е без фуражка?
381
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре президента изкара всички старци на 3 март.Навремето така ни изкараха на 1 май след аварията в Чернобил
380
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, имаше и прахосмукачки и то българско производство. Е, вярно, в Цум по байтошово време не продаваха вибратори, което сигурно ти е причинявало духовни мъки - еми, купи си ги тогaва сега от някой секс шоп, бъди щастлив и благославяй демокрацията за ценната придобивка
379
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В ЦУМ съм пазарувал стотици пъти и съм си купувал какво ли не - дрехи, домашни потреби, телевизори, хладилници, прахосмукачки, печки и не е имало случай да не намеря нещо, което ми трябва. Ама ученото си е учено, какво да правиш - съдба.
378
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаше ЦУМ и квартални РУМове, но хората не ходеха защото в редките случаи в които заредят стока всичко се продаваше под щанда първо на "важните" или роднини
377
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 390По Бай Тошово нямаше молове децата да се заразяват с коронавируси !!
376
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Засега няма лекарство признато, че лекува коронавируса. Но пристигат съобщения, че е полезно лечение с хлорохинфосфат и интерферон в комбинация с доказани антивирусни лекарства като рибавирин, лопинавир, ритонавир или абидол. При засягане на белия дроб трябва да се включат антибиотици, кислородна терапия и др. За засилване на имунитета се препоръчват полиоксидоний и др. Търсете лекари специалисти
375
1
 
3
 
! Отговори
ББ преди 4 години
призовавам ви да сме малко по-отговорни,утре ще изтрезнееш и детето ти,майкa ти,брат ти,бъдете отговорни,паниката и страха също не вършат работа,ще отмине и това,вярно е,че има доктори,администратори,политици които вадят дивиденти...не им го позволявайте и се пазете...вас,децата ви,семействата ви..Бог да ви пази
374
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бат Бойко неможа да опази границата . Сега зравната система и правителството ще се сринат
373
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продавам противогази.