Проф. Кантарджиев: Сега е най-важна самодисциплината на българите

„Българинът обикновено се мобилизира, но много бързо му минава мобилизацията“
28 мар 2020 13:08, Елка Василева
317
Проф. Кантарджиев: Сега е най-важна самодисциплината на българите
Тодор Кантарджиев. Снимка: архив, БГНЕС

„Мисля, че досега позабавихме нещата, защото тръгнахме на разпространение на тази инфекция в нашето общество заедно с други държави, които позабавиха малко мерките. И навременните мерки бяха много добри. Сега най-важна е самодисциплината на българите. Българинът обикновено се мобилизира, но много бързо му минава мобилизацията“. Това заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев по БНТ.

Той беше категоричен, че засега правителството полага всички усилия. "Обикновено ни критикуват - че така безпланово. Напротив, ние следваме стъпките на Национален пандемичен план и стъпките, които правим, гледаме да вземе най-добрите опити от държавите, които имат успех", допълни професорът.

„ Винаги някои специалисти казват колко предпазват маските и болният да не разпространява. Ами здравият колко ще го предпази? Цял Китай носи маски - моето мнение е, че е хубаво да се носят, да се дезинфекцират ръцете също“, каза Кантарджиев.

Има постепенно плавно увеличаване на болните и проф. Кантарджиев заяви, че в момента сме на този етап, където трябва да внимаваме за няколко неща.

„ Първо, всеки здравен работник, който работи в болнично заведение, при първите появи на инфекция: гърлобол, хрема, повишена температура, трябва да бъде изследван за коронавирус, защото той може да зарази много хора. Това е грешката, която много държави направиха.

Второ, всички болни в страната с двойна бронхопневмония, с рентгенологични данни, щабът направи всичко възможно, министерството също, да стигнат до всички лекари опитът и инструктивните материали от Китай и това, което препоръчва СЗО. Всеки рентгенолог е наясно с ренгеновата картина на една пневмония, причинена от този вирус, всяко едно съмнение трябва да бъде лабораторно потвърждавано.

Трето, там където все още се събират хора, където има сфери на икономиката, на държавното управление, администрация, там също трябва да се търсят първите случаи, за да не се допусне взрив от заболели“, обясни Кантарджиев.

Професорът заяви също, че в момента сме в етап, когато всеки, който може, трябва да си остане вкъщи. "Всяко предприятие и държавно учреждение да направи екипния принцип. Има инструкции към работодателите на сайта на Националния център - на колко метра трябва да има дезинфектанти, кой и кога трябва да слага маските, какъв е режимът на влизане в помещенията и колко души трябва да се събират", допълни професор Кантарджиев.

„ Ако стопанският живот замре и всички си останат вкъщи за 2-3 седмици, болните ще умрат в къщите, тези, които имат нужда от друга медицинска помощ, ще умрат, няма да имаме ток, вода, и ще престане, няма да има разпространение. Но това едно цивилизовано общество не може да си го позволи и трябва тези, които могат да работят при спазване на правилата, трябва да се работи. Без работа държава няма“, каза професорът.

Той заяви, че горе-долу на две дена имаме случай в нов областен град и повечето областни центрове вече са с циркулация на вируса и сега се очаква едно плавно увеличение на случаите, за да може да издържи здравната система.

„Отпускането идва, след като случаите започнат да намаляват, но отпускането не е разпищолване, защото, ако вземеш мерки и бавно се увеличава броят, то и по-бавно отмира. Ако пуснеш всеки да си прави каквото иска, да се събират на фиести, на шествия, на работещи кръчми, за два месеца ще измрат и ще се разболеят много хора и след месец вече няма да има циркулация“, каза Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
3
 
! Отговори
zlatena преди 4 години
Има една истина алчните бизнесмени в България не ги интересува дали хората са болни от болеста коронавирус и дали тежко я карат интересува ги само как да лапат пари от нас Българите и нищо друго не ги интересува
41
3
 
6
 
! Отговори
до проф.Кантарджиев преди 4 години
не само е хубаво да се носят маски, ами трябва да е задължително на работа и в магазина. Обадете се на тъпъч.кия женерал да се светне, че умори доста хора и физически и икономически. За самолетите също на 100%. Да идват но под карантина в зала Армеец 20 дни! Който иска да заповяда и да си плаща.
40
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя няма вид на професор повече на овчарин прилича или на пенсионирана кука.
39
2
 
4
 
! Отговори
До проф. Кантарджиев преди 4 години
Възобновяването на горене на ***,в момент, когато имунната ни система трябва да е силна на самодисциплина ли да се дължи?И не е ли предумишлено убийство на БГ народът?
38
2
 
7
 
! Отговори
Механик преди 4 години
До АнонименПо добре 15 годишна западна кола отколкото нова руска лада.-----Затуй гладен няма да остана никога. Обичам 15 годишни голфове и бмв-та, редовно са в сервиза ми.
37
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има колкото щеш кихащи и кашлящи, неспазващи дистанция-------Такова нещо не съм видял от началото на тази истерия. Не само, че никой не киха и не кашля, но и от 2 метра дистанцията стана 4-5 метра.
36
3
 
1
 
! Отговори
Има изход преди 4 години
До картоф компировКамионетка прибира такива деца. Пък после ще видим.
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Робовладелеца казва стреляй си в коляното и българина стреля!Другото е се нарича инстинкт за самосъхранение, но този учен с кастриран интелект не може да ги различи!Е за това сме на това дередже, защото всякакви пачаври на държавна издръжка съвети дават!
34
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук е фрашкано с "умни" русофили и каскети...Ужас и кошмари. Дано вируса ви изчисти от лицето на Земята...
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СССР ни даваше военна техника, Москвичи, медицинска апаратура.Ние им давахме лютеница, цигари, мотокари. Алъш вериш въртяхме и работата беше окей.
32
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този е изключително тьп.Опитва да подържа две противоположни тези и да лъже, но ужасно му личи.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми рулетка си е братлета. На който му е писано ще остане жив
30
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради ЕС: 1. Затворихме блокове 1,2,3 и 4 на АЕЦ Козлодуй.2. Скарахме се с руснаците.3. Търпим им законите и либеерастията.И когато имаме нужда от помощ ни казват: "Оправяйте се сами!"
29
3
 
8
 
! Отговори
Недогледано преди 4 години
Има нещо недомислено във всички мерки, предвидени относно изолацията.Хората си накупиха много продукти, за да не стоят по опашки пред магазините, защото там е много вероятно да се заразиш. Има колкото щеш кихащи и кашлящи, неспазващи дистанция, без маски или със саморъчно ушити такива, пък и смъкнати под носа на всичко отгоре.Но хляб трябва да се купува поне веднъж на няколко дена. ЗАТОВА Е НЕОБХОДИМО да се предвидят места, където ДА СЕ ПРОДАВА САМО ХЛЯБ. Такава опашка върви бързо.
28
9
 
7
 
! Отговори
Зап. Парк преди 4 години
Считам мерките за терор на една група старци и се противопоставям. Следвам примера на шведите и излизам в парка. Сайонара страхливци!
27
5
 
6
 
! Отговори
маската преди 4 години
най сетне след три седмици излезе един разумен да каже че трябва да се носят маски, като в Китай и Япония. Чехия задължи всички да носят също. Чраз научни изледвания е доказано, че хирургична маска задържа 3 пъти повече микро слюнки, в които в вирусът. Ако носят всички задържането става 3 пъти по три = 9. т.е вероятността.. пада на 10-20%. Ако си и далеч на 3-5 м става 0. Много повече в за предпочитане
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оздравелите от COVID-19 могат да останат носители на вирусаМожете да се излекувате вируса, но все още да го имате в носоглътката си. Потози начин можете да го разпространите. Това се случва с носители нахепатит В и С. Това означава, че можете да имате антитела срещу вируса,но едновременно с това и самия вирус", каза дрХумбер.
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 26Тогава какъв е смисъла на ЕС изобщо?! Какъв съюз е това щом като съм на зор ми казват: "Оправяй се сам!"
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе професоре ..., каква дисциплина бе ??? Тази карантина се компрометира с това , че незатворихте границите бе....! Всички деца дори знаят ...заразата се внася
23
2
 
11
 
! Отговори
картоф компиров преди 4 години
самодисциплина за българите...а за ромите?те не са ли граждани на страната,които би трябвало вече да са интегрирани.днес в самоков бях свидетел как невръстни ромчета са плъзнали по заповед от махалата да чупят прозорците на българите от двора на ромското училище под носа на полицията.и ако не уцелят прозореца започват да хвърлят камъни по минаващите българи...днес камъни,утре оръжие и стрелба срещу българите.властта нехае,а полицаите се крият от ромите.