Заради задължителните маски – десетки жалби към ВАС

Според адвокати заповедта е грубо нарушение на закона
31 мар 2020 11:38, Нели Христова
414
Заради задължителните маски – десетки жалби към ВАС
Снимка: БГНЕС

По-малко от 24 часа след като здравния министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която направи носенето на маски задължително, десетки жалби са постъпили във ърховния административен съд (ВАС). Някои от тях са и от адвокати, съобщава след проверка правният сайт "Лекс", цитиран от Dir.bg.

Един от тях е от адвокат Николай Хаджигенов. Той обявава в личния си блог, че заповедта е издадена в грубо нарушение на закона, тъй като създава задължение на всички българи да си купят маски и да ги носят постоянно под заплаха от глоби, а в същото време държавата не ги осигурява.

Юристът напомня, че според чл. 63 ал.4 от Закона за здравето "държавните и общинските органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките по ал. 1, а средствата за осъществяването им се осигуряват от държавния бюджет, съответно от общинските бюджети."

"Държавата не е създала необходимите условия за изпълнение на процесната заповед, превръщайки я в инструмент за репресии срещу българските граждани. Ерго, подобна мярка няма как да защити живота и здравето на гражданите, представлява въпиюща злоупотреба с право и грубо нарушава правата на гражданите", пише още в жалбата си Хаджигенов.

Той настоява ВАС да спре и предварителното изпълнение на заповедта до окончателното произнасяне, както и да бъде назначена съдебно-медицинска експертиза, при която епидемиолог, вирусолог и специалист по защитни средства да изяснят кои маски са ефективни срещу коронавируса и дали изобщо той може да бъде спрян с маска.

Тази сутрин, след надигналото се обществено недоволство, че в аптеките няма достатъчно маски, от Националния оперативен щаб обявиха, че ще има гратисен период - до 0:00 часа в събота, за да имат време хората да се снабдят. Оттам настояха, че има осигурени предпазни средства, но явно не било масово на всички места.

В същото време обаче зам.-шефът на "Охранителна полиция" Тони Тодоров каза пред bTV, че компромиси няма да има и полицията ще глобява от днес.

"Не трябва да говорим за проява на някаква толерантност от страна на полицейските служители за неспазване на мерките от страна на гражданите. Налагането на тези санкции е просто наложително и задължително. Заявяваме категорично, че няма да правим компромис с никой", заяви той.

Ген. Венцислав Мутафчийски пък подчерта, че предстои регионалните здравни инспекции и МВР да детайлизират къде точно ще е задължително да се ходи с маска, но уточни че това със сигурност включва магазини, аптеки, болници, банки, транспорт, сгради на администрацията, всички институции и места, където няма контролиран достъп.

Шефът на щаба призна, че данните за ползата от носенето на маски от здрави хора, особено ако не са с най-висока защита, са противоречиви и не се препоръчват от Световната здравна организация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


414
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
10
 
3
 
! Отговори
СТРАНЖДАТА преди 4 години
ДРУГАРИ, СОЦИАЛИЗМА НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ.
37
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо учудващо няма. Просто практиката, която управниците въведоха с годините - да управляват по силата на данъците, санкциите и таксите, придоби завършен и дори озверен вид. Това са правили дълго време - това умеят. Не могат да си сменят козината за ден и два, откогато е т.нар. извънредно положение. Те са подготвени не за справяне с вируса, а за справяне с народа. Но вече се усеща и отпор. Не е въпросът дали човек да е с маска или не. Въпросът е защо всичко се обръща на изнудване.
36
6
 
3
 
! Отговори
до 24 преди 4 години
Седни ти да произвеждаш маските и ги продавай по 10 стотинки. Основният производител на маски е Китай. В момента там на едро цените са 20 пъти по-високи, заради 10000-кратно завишено търсене. Е, разбира се, там са 20 пъти по-евтини от тук, спор няма. Който е помислил, още преди 3 месеца си е купил хубави маски от чужбина. Около мен няма човек, който да не си е купил. Даже родителите ми са на по 70 и си купиха от Великобритания с доставка то тук преди време.
35
2
 
13
 
! Отговори
Маската преди 4 години
Хайде сега да видим как да нося маска. Нося очила и шофирам.Това ми е необходимо в работата.Като сложа маска и над носа, от дишането ми се запотяват очилата.Буквално за секунди.Как да шофирам с маска на лицето без да направя ПТП???Хайде да ми обяснят баламурниците, които въвеждат тези *** заповеди.Ако я държа под носа няма проблем със запотяване на очилата, но тогава ако изобщо има някакъв ефект от тая маска е минимален.Да не говорим, че хората, за да избегант глобат ще преизползват маските си?
34
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно от адвокати най-имаме нужда в тази ситуация. И ВАС работи ли сега, защото чух че съдиите са си взели платен отпуск и този смотан адвокат е решил да си направи малко ПР?
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога да чакаме финансовата криза щом зам. министъра на Виденов е шеф на БНБ???
32
1
 
21
 
! Отговори
Не съм експерт, но.. преди 4 години
Пълна липса на комуникация. Те не са уточнили още къде ше са задължителни маските, ама от полицията са готови да глобяват.
31
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой от тия смешници, дето са в "щаба" и по разните министерски постове не носи персонална наказателна отговорност. Могат да правят каквото си поискат без никакви последствия за тях... и го правят...
30
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"няма да правим компромис с никой" - не само не знае какво са наредили шефовете, но и не знае български език. Казва се "с никого".
29
4
 
11
 
! Отговори
схемата от Банкя преди 4 години
Мафията ГЕРБ контролира производството и продажбите на маски и санитарни материали
28
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички глоби ще паднат в съда - вкл. и тия по 5000 лв. Така, че хората да не плащат.
27
18
 
5
 
! Отговори
Защо преди 4 години
Е защо какво лошо има в носенето на маски,Китай пребори вируса с маски и дисциплина?!
26
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз съм против задължителните маски, при положение, че не са осигурени от държавата и трябва лично да си ги закупя!
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДОРИ НАЗНАЧЕНИТЕ В ПРАВИТЕЛСТВОТО ДРУГАРИ НА ЖАН ВИДЕНОВ НЕ ПОМОГНАХА ДА СЕ ВЪРНЕ СОЦИАЛИЗМА НО ПЪК ДОКАРАХА КРИЗАТА..
24
2
 
22
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Абе, кой управлява тая смахната държава - един разрешава, друг забранява, трети нямал толерантност към хората ?! ***, верно ще докарате народа до някоя щуротия...
23
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
полицейщина, диктатура, наглост... дано да ги осъдят(БИБШ привърженик на герб съм)
22
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ХАХАХАХААХАХАХАХА, единия казва, че има гратисен период до събота, другия казва, че ще глобяват от днес. ХАХАХААХАХАХАХ, е--- фурашките загубени.
21
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакайте , сега от събота като станат задължителни ще почнат да ви докладват в полицията ако случайно някой няма маска ! - А маски няма.Вече има такива които снимат от балконите как някой решил да седне на пейка пред блока и ги топят в полицията.Абе хора вие откачихте ли , полудяхте ли кво ви стана ????
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една маска струваше 10 стотинки сега е 2 лв защо лицето Ананиев не се занимава със спекулата или той има някаква лична изгода от завишените цени на маските. Едно ферари в цвят червен, едно за теб едно за мен маска си купи 2 лв от джоба си извади, какво му трябва на човека.
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ой мари Пено не оди по мосто, мосто се срути ела ми на лосто...