Българинът одобрява действията на щаба, но търпението му срещу мерките намалява

Все повече хора искат отворени паркове и свободно движение между градовете
24 апр 2020 14:23, Красимир Ангелов
313
Българинът одобрява действията на щаба, но търпението му срещу мерките намалява
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Висока тревога от разпространението на коронавируса и подкрепа за щаба и правителството, но и намаляващо търпение на българите – това са основните изводи от социологически сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен сред 915 души чрез телефонно интервю между 21 и 23 април.

Проучването отчита, че тревогата за болестта у нас остава все още висока, но все пак се регистрира спад на стойностите ѝ. Расте обаче значително тревогата за работното място.

Още по темата
Одобрението за действията на правителството се запазва силно, макар и вече не в много високите стойности, регистрирани в началото на извънредното положение. Почти всички българи са убедени, че страната ни се справя по-добре със спирането на разпространението на болестта в сравнение с Европа като цяло. Докато в средата на март 87% от българите са били убедени, че се справяме по-добре от другите страни в ЕС, в средата на април този процент е 93.

Вероятно и заради този успех и отчетливо ниските нива на заболеваемост у нас, расте и нетърпеливостта за облекчаване на мерките, особено по отношение на достъпа до парковете и пътуванията между градовете.

Ако през средата на март 66% от българите са смятали мерките на щаба и правителството за достатъчни, в средата на април този процент е 62%. Сериозен скок обаче има на хората, които определят мерките като прекалени – 28% сега, при 17% в средата на март. В момента едва 2% от българите определят мерките като недостатъчни, при цели 15% в средата на март.

Според мнозинствата, моментът за сериозна демобилизация все пак още не е дошъл, но те не биха желали и удължаване на извънредното положение след средата на май. Обществото вече оценява по различен начин различните мерки. Хората очакват ясна работа на държавата за запазване на икономиката, а мерките досега се оценяват като не достатъчно ефективни и работещи.
 
Тревога и надежда
 
Обществената тревога остава висока, но намалява в сравнение с предходния месец, отчитат социолозите. Белезите на намаляване ясно личат в реакциите на хората на самата епидемия – тези реакции се разбиват на три групи:
 
паническата група (приемат, че това е смъртоносна опасност за човечеството и едно от най-страшните неща, които хората са преживявали) се запазва: 24% сега, само с два пункта по-нисък преди месец. 
 
тревожната (приемат, че коронавирусът е опасен, но в крайна сметка е просто силен грип) намалява със седем пункта до 57%, а
 
спокойната (приемат, че ситуацията не е опасна и е свързана с повече шумотевица) се увеличава с 6 пункта до 18%.
 
Като цяло 35% от българите казват, че лично те се страхуват от вируса. Преди месец те бяха пак толкова и дори малко повече - 37%. Една трета пък намират за напълно реална възможността да умрат от тази болест, а 55% смятат, че същото се отнася за близките им.
 
Остава надеждата, че скоро ще има лекарство: 46% я споделят, но 42% - не. Останалите се затрудняват да отговорят.
 
Общата оценка на обществото за действията на властта
 
93% приемат, че България се справя добре на фона на останалите европейски страни. Това е много висок атестат за изминатия до този момент път и се регистрира дори ръст - преди месец този дял бе 87%.
 
Одобрението на оперативната власт остава високо. Заедно с това, наблюдава се и закономерното отдалечаване от екстремните стойности. Доверието в различните звена на правителството, Щаба, премиера Борисов и т.н. е в диапазона между 60 и 80%, а неодобрението – от една пета до една трета.

Преди месец одобрението на властта изглеждаше и по-добре, но и сега остава много по-високо от доверието, което тя получава в обичайни обществени ситуации. Затова и постоянно трябва да се има предвид, че днешните оценки за правителството и неговите инстанции не са обичайният рейтинг, е временни, кризисни оценки по отношение най-вече на ситуацията с коронавируса. Затова и с общественото успокояване, тези оценки също напускат пиковите равнища, отчитат от "Галъп интернешънъл".
             
Мнението, че мерките са адекватни, продължава да преобладава решително, но за последните седмици има осезаем ръст в дела на отговора "прекалени". Очевидно, заради успешните мерки досега и някои положителни сигнали от Европа, настъпва и желание за облекчаване на мерките – подсилено и от все по-хубавото време. 
 
Въпреки всичко, българите остават съзнателни: "Вече съм доста изнервен от ограниченията“ казват 31%, но 69% казват "приемам ограниченията, без да се изнервям". И попитани дали е време ограниченията да започнат да намаляват, 52% казват "рано е". Има обаче и 44%, които смятат, че е време - тоест обществото ни вече е реално разделено по този въпрос.

Нетърпеливостта още не преобладава, но явно вече не е за подценяване. Може би и затова мнозинство от 53% намира, че извънредното положение не трябва да бъде удължавано и след 13 май. 30% все пак са на обратното мнение, а останалите се колебаят. 
              
Конкретните мерки – за/против
 
Различните досегашни мерки продължават да се оценяват високо, но като че ли мобилизацията и по този показател спада спрямо предходния месец. Например, забраната на публични събирания като кино, ресторанти, фитнес-зали и т.н. се подкрепя сега от 86% (при 94% преди месец). Спирането на достъпа на чужденци събира 81% подкрепа днес, при 90% преди месец. Забраната за пътуване на българи в чужбина: 75% подкрепа сега при 88% преди месец.
 
Забраната за пътуване между градовете обаче вече не получава подкрепа сред мнозинство – преди месец я подкрепяха 56%, 40% не я подкрепяха, а останалите се колебаеха. Сега картината е обратната: 53% казват, че затварянето на движението между градове не е правилно, а 40% смятат, че е правилно. Останалите се затрудняват да отговорят.

Вечерният час, например, преди месец събираше подкрепа от 59%, а 39% бяха на обратното мнение. Сега структурата на мненията е коренно различна: 69% са против, а 27% са за. Останалите се колебаят.
 
Сериозна критика среща и затварянето на парковете: 59% са „против“, а 39% са „за“. Останалите се затрудняват да отговорят. На другия полюс пък са мненията по отношение на ограниченията за Великден: 77% ги одобряват, при 21% не ги одобряват.
 
За икономиката 
 
Расте обаче страхът на българина от загуба на работно място или доходи. Доходите ми намаляха, твърдят 47% сега, при 36% преди месец. 9% в средата на април твърдят, че са загубили работата си при кризата, приз 3% предния месец.
 
14% пък казват, че им предстои да загубят работа, при 12% преди месец.
 
Според социолозите в някои случаи безпокойството от загуба на работата вече започва да надделява над безпокойството от заразата. 7% са вече хората, които по свое решение не ходят на работа, при 11% преди месец. 28% пък са сега самокарантиниралите се, при 36% преди месец. Хората са давали повече от един отговор – станали са потърпевши от различни проблеми и са предприемали различни мерки. 
 
Преди месец, 29% се опасяваха, че няма да могат да си плащат кредите. Сега 9% твърдят, че вече са спрели да ги плащат. 5% казват същото за  лизингите.
 
56% още не са усетили ясен план или въобще не са доловили план на държавата за преодоляване на икономическите последици след края на пандемията. 38% вярват много или малко в обратното, а останалите не могат да преценят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
3
 
2
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
проблемът е в липсата на адекватно лечение и изцелението е въпрос на имунитет и чист късмет да понесеш експерименталните коктейли на лечението!--------------Експериментално!!! Каква е целта на експеримента? ОК!Навсякъде освен в БГ че някой прави експеримент с хората им заплаща/ отпускат средства на опитните Ви мишки в които ни превърнахте!
200
15
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Ама като почнат да излизат по хиляда заразени на ден, прекалените мерки ще му се видят като бял ден на ***. И ще иска крути такива, но ще е късно.
199
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-вече сами трябва да се пазим, хора!
198
9
 
2
 
! Отговори
РАДИНИ ВЪЛНЕНИЯ преди 4 години
Единственото, което днес ме вълнува е да не се отложи парадът на красная плосшчад... - и срещата ми с таварисшч Пyтя...
197
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ядосват ме не строгите мерки, а неадекватните, т.е. ПРОСТОТИЯТА!!! Индивидуално спортуващите не са опасни за никой, затова в Германия никой не им забранява. Но, понеже нашите TЮФЛЕЦИ в унифирми не могат да ги контролират, затова забраняват парковете за всички. Това дразни. Не ограниченията, а издевателството над хората. Мерките ще паднат тогава, когато на хората им писне и масово спрат да ги изпълняват, както е вече с бутафорното носене на маски - в ръка или на шията.
196
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 199Е какво викнахме ''хоп'' преди да скочим.
195
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая пандемия ще се влачи поне 4 години по света.Дано не дойде догодина още един нов ковид 20 по-смъртоносен,че ще я втасаме.Тръмп не очакваше като натисна второто копче,че китайците ще хванат самолетите и ще се пръснат по света.С първото копче му хареса уби един ирански генерал и го обяви за терорист.Сега ръси глупости за методи на лечение след второто копче.Дано са му взели куфарчето,че не ми се мисли какво ще последва ако натисне третото копче...
194
2
 
10
 
! Отговори
До 193 преди 4 години
Не тестваха, защото нямаха тестове, но се оправдаваха с мнението на експертите. Сега под натиск и след набавяне на тестове виждаме скок в данните. НО, проблемът е в липсата на адекватно лечение и изцелението е въпрос на имунитет и чист късмет да понесеш експерименталните коктейли на лечението!
193
1
 
27
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Кое точно да одобряваме? Това, че млади способни хора останаха без доходи от работа затворени по домовете и роднине трябва не само да хи хранят, но и поддържат да не изпаднат в депресия ли???
192
1
 
18
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Кое точно да одобряваме? Това, че млади способни хора останаха без доходи от работа затворени по домовете и роднине трябва не само да хи хранят, но и поддържат да не изпаднат в депресия ли???
191
1
 
11
 
! Отговори
Ми то преди 4 години
Всички правителства са за затвора бе..?
190
0
 
7
 
! Отговори
Мерките преди 4 години
Другата мярка, която не се приложи е изпълнение на планът при възникване на епидемия. Такъв план би трябвало да има всяка държава. Ако България няма такъв план, значи правителството е за затвора.
189
2
 
7
 
! Отговори
Ма да се надяваме преди 4 години
Че това няма да продължи дълго! Иначе работа преди пандемията имаше за всички! При мен какви идваха преди... Нищо не може ама претенции за заплати работно време ипр. И ги наема щото читава работна ръка НЯМА! имам си една група която ще запазя задължително с 60/40 ако се наложи защото за сега работа има. Иначе ще ги търся после ама....
188
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щаба се мотае за толкова време по колко теста направиха другите държави и колко нашите щабари,при положение,че първи въведохме мерките?!Досега трябваше да са открити над 300 000 заразени,а реално са 3 000 000 вероятно.Нищо не правят,това е едва 3% свършена работа а в другите държави са на 30%!!!!Работят хората не ръкопляскат!!!Ама и пари дават на докторите,а не 1000 мизерни лева!Я да кажат по 5000лв бонус на месец за сестра и 7000 за лекар да видим как се тества бързо и се откриват всички.
187
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 183Проблемът е, че това не е чума, която ще избие целия свят и статистиките го потвърждават. Не съм привърженик на конспирацииите и не смятам, че вирусът е безобиден, но и смъртността от корона е много ниска. Статистиката на Джон Хопкинс е, че на година от грип умират между 300 и 600 хил. души, въпреки че има ваксини. В Италия има тригодишно изследване и резултати, че на година умират 20-23 хил. души от грип. И досега не е имало случай на световна карантина и цели отрасли да спрат дейност
186
1
 
7
 
! Отговори
Мерките преди 4 години
Най-важната мярка досега я нямаше - принудителна карантина за всички идващи от чужбина. Заради това сега започна и разпространението на епидемията и в България.
185
12
 
5
 
! Отговори
Dio преди 4 години
Затворете София до 10 май, за да не се разнася заразата в провинцията и готово. Иначе няма отърване ни от короната, ни от карантината. Ето, и сега са хукнали извън Сф за почивните дни, същото ще направят другата седмица и покрай Гергьовден. Значи повечето от нас можем да спазваме мерките, а заради една шепа тарикати ще стане така, че ще ни се провали лятото и ще ходим с маски до Коледа!
184
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щаба действа по команда. Мерките може и да спасят някого, но ще удавят повечето с последователно изцеждане на спестените ресурси на хората. Не случайно Борисов каза, че иска информация за депозитите на населението. Но, докато стопи депозитите на едни, други ще са трайно и окончателно затънали. Та, това са мерките - едни сметки за едни пари, които да дойдат не ОТ държавата, а от нас ЗА държавата, плюс заеми, облигации, суапове, след които никой няма да може да управлява! Само ще плаща!
183
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Досегашните мерки са погрешни и доказателството за това са броя на новозаразените тези дни. Не подкрепям погрешно мерки.
182
2
 
19
 
! Отговори
seira преди 4 години
"ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ" = ПАРАВАН ЗА УЗАКОНЯВАНЕТО НА ФАШИСТКА ДИКТАТУРА В БЪЛГАРИЯ!!!НАРОДЕ!!!!!