Българинът одобрява действията на щаба, но търпението му срещу мерките намалява

Все повече хора искат отворени паркове и свободно движение между градовете
24 апр 2020 14:23, Красимир Ангелов
313
Българинът одобрява действията на щаба, но търпението му срещу мерките намалява
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Висока тревога от разпространението на коронавируса и подкрепа за щаба и правителството, но и намаляващо търпение на българите – това са основните изводи от социологически сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен сред 915 души чрез телефонно интервю между 21 и 23 април.

Проучването отчита, че тревогата за болестта у нас остава все още висока, но все пак се регистрира спад на стойностите ѝ. Расте обаче значително тревогата за работното място.

Още по темата
Одобрението за действията на правителството се запазва силно, макар и вече не в много високите стойности, регистрирани в началото на извънредното положение. Почти всички българи са убедени, че страната ни се справя по-добре със спирането на разпространението на болестта в сравнение с Европа като цяло. Докато в средата на март 87% от българите са били убедени, че се справяме по-добре от другите страни в ЕС, в средата на април този процент е 93.

Вероятно и заради този успех и отчетливо ниските нива на заболеваемост у нас, расте и нетърпеливостта за облекчаване на мерките, особено по отношение на достъпа до парковете и пътуванията между градовете.

Ако през средата на март 66% от българите са смятали мерките на щаба и правителството за достатъчни, в средата на април този процент е 62%. Сериозен скок обаче има на хората, които определят мерките като прекалени – 28% сега, при 17% в средата на март. В момента едва 2% от българите определят мерките като недостатъчни, при цели 15% в средата на март.

Според мнозинствата, моментът за сериозна демобилизация все пак още не е дошъл, но те не биха желали и удължаване на извънредното положение след средата на май. Обществото вече оценява по различен начин различните мерки. Хората очакват ясна работа на държавата за запазване на икономиката, а мерките досега се оценяват като не достатъчно ефективни и работещи.
 
Тревога и надежда
 
Обществената тревога остава висока, но намалява в сравнение с предходния месец, отчитат социолозите. Белезите на намаляване ясно личат в реакциите на хората на самата епидемия – тези реакции се разбиват на три групи:
 
паническата група (приемат, че това е смъртоносна опасност за човечеството и едно от най-страшните неща, които хората са преживявали) се запазва: 24% сега, само с два пункта по-нисък преди месец. 
 
тревожната (приемат, че коронавирусът е опасен, но в крайна сметка е просто силен грип) намалява със седем пункта до 57%, а
 
спокойната (приемат, че ситуацията не е опасна и е свързана с повече шумотевица) се увеличава с 6 пункта до 18%.
 
Като цяло 35% от българите казват, че лично те се страхуват от вируса. Преди месец те бяха пак толкова и дори малко повече - 37%. Една трета пък намират за напълно реална възможността да умрат от тази болест, а 55% смятат, че същото се отнася за близките им.
 
Остава надеждата, че скоро ще има лекарство: 46% я споделят, но 42% - не. Останалите се затрудняват да отговорят.
 
Общата оценка на обществото за действията на властта
 
93% приемат, че България се справя добре на фона на останалите европейски страни. Това е много висок атестат за изминатия до този момент път и се регистрира дори ръст - преди месец този дял бе 87%.
 
Одобрението на оперативната власт остава високо. Заедно с това, наблюдава се и закономерното отдалечаване от екстремните стойности. Доверието в различните звена на правителството, Щаба, премиера Борисов и т.н. е в диапазона между 60 и 80%, а неодобрението – от една пета до една трета.

Преди месец одобрението на властта изглеждаше и по-добре, но и сега остава много по-високо от доверието, което тя получава в обичайни обществени ситуации. Затова и постоянно трябва да се има предвид, че днешните оценки за правителството и неговите инстанции не са обичайният рейтинг, е временни, кризисни оценки по отношение най-вече на ситуацията с коронавируса. Затова и с общественото успокояване, тези оценки също напускат пиковите равнища, отчитат от "Галъп интернешънъл".
             
Мнението, че мерките са адекватни, продължава да преобладава решително, но за последните седмици има осезаем ръст в дела на отговора "прекалени". Очевидно, заради успешните мерки досега и някои положителни сигнали от Европа, настъпва и желание за облекчаване на мерките – подсилено и от все по-хубавото време. 
 
Въпреки всичко, българите остават съзнателни: "Вече съм доста изнервен от ограниченията“ казват 31%, но 69% казват "приемам ограниченията, без да се изнервям". И попитани дали е време ограниченията да започнат да намаляват, 52% казват "рано е". Има обаче и 44%, които смятат, че е време - тоест обществото ни вече е реално разделено по този въпрос.

Нетърпеливостта още не преобладава, но явно вече не е за подценяване. Може би и затова мнозинство от 53% намира, че извънредното положение не трябва да бъде удължавано и след 13 май. 30% все пак са на обратното мнение, а останалите се колебаят. 
              
Конкретните мерки – за/против
 
Различните досегашни мерки продължават да се оценяват високо, но като че ли мобилизацията и по този показател спада спрямо предходния месец. Например, забраната на публични събирания като кино, ресторанти, фитнес-зали и т.н. се подкрепя сега от 86% (при 94% преди месец). Спирането на достъпа на чужденци събира 81% подкрепа днес, при 90% преди месец. Забраната за пътуване на българи в чужбина: 75% подкрепа сега при 88% преди месец.
 
Забраната за пътуване между градовете обаче вече не получава подкрепа сред мнозинство – преди месец я подкрепяха 56%, 40% не я подкрепяха, а останалите се колебаеха. Сега картината е обратната: 53% казват, че затварянето на движението между градове не е правилно, а 40% смятат, че е правилно. Останалите се затрудняват да отговорят.

Вечерният час, например, преди месец събираше подкрепа от 59%, а 39% бяха на обратното мнение. Сега структурата на мненията е коренно различна: 69% са против, а 27% са за. Останалите се колебаят.
 
Сериозна критика среща и затварянето на парковете: 59% са „против“, а 39% са „за“. Останалите се затрудняват да отговорят. На другия полюс пък са мненията по отношение на ограниченията за Великден: 77% ги одобряват, при 21% не ги одобряват.
 
За икономиката 
 
Расте обаче страхът на българина от загуба на работно място или доходи. Доходите ми намаляха, твърдят 47% сега, при 36% преди месец. 9% в средата на април твърдят, че са загубили работата си при кризата, приз 3% предния месец.
 
14% пък казват, че им предстои да загубят работа, при 12% преди месец.
 
Според социолозите в някои случаи безпокойството от загуба на работата вече започва да надделява над безпокойството от заразата. 7% са вече хората, които по свое решение не ходят на работа, при 11% преди месец. 28% пък са сега самокарантиниралите се, при 36% преди месец. Хората са давали повече от един отговор – станали са потърпевши от различни проблеми и са предприемали различни мерки. 
 
Преди месец, 29% се опасяваха, че няма да могат да си плащат кредите. Сега 9% твърдят, че вече са спрели да ги плащат. 5% казват същото за  лизингите.
 
56% още не са усетили ясен план или въобще не са доловили план на държавата за преодоляване на икономическите последици след края на пандемията. 38% вярват много или малко в обратното, а останалите не могат да преценят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
5
 
21
 
! Отговори
Гербераст преди 4 години
добре, че медията е на издръжка от герб, че да пишете, колко много хората ги одобрявали, хахах.
220
13
 
11
 
! Отговори
Диагноза преди 4 години
Явно българите си заслужаваме съдбата на най-бедни - дори не можем да приемем, че можем сами да се спасим от опасност ! Така сме били роби 500 г. , така сме били роби-комунисти повече от половин век. С пръснатите заразени хора по улици,шосета и градинки всички се съгласяваме да си носим ковчезите под мишница и да сме готови да умрем , ноооо да покажем , че сме образцови ***.и !
219
3
 
3
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Ако обществото нямаше необходимост от бащи то религиите нямаше да се развият с такава мощ!
218
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредното напълно грешно заглавие. Никой не одобрява действата на "щаба", а търпението срещу "мерките" отдавна е свършило.
217
4
 
8
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До 218 АнонименАз не считам за лошо че имам необходимост от бащица! Но реалния ми, който не бе съвършен е точно обратното на онова което е тъпака ББорисов- впечатляващо некадърен и най-вече лаладжия, *** и фантазьор/!
216
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 220Прпдължаваш да си невменяем. Неискам да живея вечно, а да си видя внуците някой ден. Казах ти, като искаш да се смаоубиваш отивай доброволец или скачай от моста. Не ни занимавай с глупости.
215
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 215 , Е на теб ти се живее 1000 години ли? Или работиш по въпроса за безсмъртието. Ако не приемаш законите на физиката за истина си от болните мозъци. Като начало започни да пиеш кръвта на девствени момичета , гарантирано ще се подмладиш. Ако не помага повярвай в господ. Избери си правилната религия, някой обещават да се преродиш. Други много секс след атентат. Избора си е твой как ще избягаш от оня с косата.
214
7
 
8
 
! Отговори
Ганьо вярва на преди 4 години
Щаба... Ама ако не се отнася за него! Изходите от София в момента пак са с опашки от точно такива ***...
213
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** вярва на Щаба. Има нужда от бащица. По възможност, с пагони.
212
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То какво се вижда тук има много с поведение на ученици от 2 клас. Някои ги държал, някой ги карал на сила. Ами ако няма правителство и сме в племенния строй...? Трябва вие да решавате и какво ще решите? По вашите думи всичко на вън милиони заразени от племето и хиляди умрели. Или? Или просто се правите на интересни да ви се чуе гласчето някъде.
211
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 202Във Франция на можеш да излезеш на 1км от къщи. Всяка държава си преценява адекватността. А носенето на маски на врата показва колко е индивидуалното съзнание. Все едно ще надхитри някого, ако си носи маската на врата. Поведение като на ученик във втори клас.
210
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 213Благодарим за баналната информация, но пропускаш един важен момент. В основата на всяко човешко същество е живота. Демек никой не му се мре. На теб, ако ти се мре прав ти път... Търсят доброволци в Италия, Испания, Англия и др.
209
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РеалистГаньо на вярва, че такова нещо може да се случи.
208
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Населението е 7,5 милиарда. 100 милиона ще починат за година при средна продължителност на живот 75 г. От тези хора 0,1% да са умрели от усложнения свързани с ковид имаме 100000 души. За сега са 130000. От грип всяка година умират 250000+. Тоест това си е един естествен процес, нищо ново под слънцето. Прилепи няма от вчера нито китайци дето ги хапват. Само дето има медии , дето плащат хората на ставане и лягане, има и крадливи политици и болни мозъци целящи нещо си с тази измислена криза.
207
3
 
17
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 4 години
Беларус не взема никакви мерки, а смъртността им на 1 млн жители е по-ниска от нашата.Заразеността им е по-висока, защото правят повече тестове, но явно много малка част от хората се разболяват.Изводът: МЕРКИТЕ НЕ РАБОТЯТ. САМО ТЪРПИМ ЗАГУБИ.
206
2
 
14
 
! Отговори
??? преди 4 години
Щабът не е въвел нито една мярка. Какво изобщо коментираме? Щабът няма правомощия да въвежда мерки.
205
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавите, които успешно се борят с вируса затвориха границите или наложиха реална карантина на идващите от чужбина. В България правителството не го направи, а този щаб няма власт да въвежда мерки и изпълнява каквото му нареди ГЕРБ.
204
0
 
8
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 4 години
Положението е "Мерки и теглилки"От Щаба мерките, от нас теглилките.
203
1
 
16
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 4 години
"Одобрява мерките на Щаба" е силно казано. По-скоро ги търпи. Засега.
202
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България заразените с вируса са лесно откриваеми - с пяна на уста ни убеждават, че всички ние сме бaй ***.