Ген. Мутафчийски: Не можем да разхлабим мерките все още

Това масово пътуване извън столицата ни изненада, призна шефът на ВМА
Обновена: 20 апр 2020 21:29 | 20 апр 2020 21:27, Анисия Иванова
475
Ген. Мутафчийски: Не можем да разхлабим мерките все още
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Засега Националният оперативен щаб не може да се препоръча разхлабване на мерките. Ние в момента се намираме в качващата се крива на заболяването. Това заяви ген.-майор Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб пред БНТ.

Имаше неспазване на мерките около Цветница и сега може би щяхме по-смело да говорим за бъдещите планове за разхлабване на мерките, но това масово пътуване извън столицата ни изненада.

"Толкова много пъти обяснявахме какво е коронавирус, колко е опасно това нещо и се изненадах, че хората не разбраха все пак. Има хора, които едва ли не казват, че няма такова нещо", каза генералът.

Според него страната ни е имала невероятното щастие поради комплексни причини да бъде слабо засегната от тази епидемия. Тогава имахме втора грипна епидемия и се наложи да се предприемат карантинни мерки за учениците, но това изигра много голяма роля за бъдещето разпространение на заразата и даде възможност на лечебните заведения да се подготвят, смята той.

На въпрос за масовото тестване Мутафчийски заяви: "Масовото тестване в смисъла, който го разбират хората, няма да започне, защото такова нещо няма никъде в света".

На въпрос за бързите тестове той обясни, че те не откриват бързо новозаболелия - откриват ги или излекувани, или в разгара на болестта и не са подходящи.

Началникът на оперативния щаб допълни още, че има критични точки в страната - в Северозападна България, които стават още по-критични заради загуба на персонал, който е заразен. Това е Видин конкретно.

По думите му хората с хронични заболявания, не е задължително да загинат от коронавируса. Най-възрастният изписан пациент у нас е на 86 години с множество придружаващи заболявания.

В България е трудно да се изчисли коефициентът за това колко души заразява един носител на вируса. Коефициентът у нас е над 3,5, но той не оказва кой знае какво влияние върху решенията, които се взимат, каза генералът. По-важен е капацитетът на здравните заведения - той в момента е много добър, допълни той.

В материалите на СЗО и на института "Робърт Кох" има информация за това, че ако имаш антитела или си прекарал вируса не значи, че не може да те повтори, а единствената алтернатива е ваксината, смята шефът на ВМА.

На въпрос за заразени китайски граждани у нас ген. Мутафчийски каза, че не е известно да има болен китаец у нас. Повече от 100 граждани от китайски произход са се прибрали в България след Китайската нова година, но сами са се поставили под карантина и няма нито един заболял.

Факт е, че след като няма лечение за този вирус и няма ваксина, ние не може да изпадаме в такава наивност, че той ще се разтвори във въздуха от само себе си, каза още ген. Мутафчийски.

Най-тежкото усложнение при тази болест е, когато имунитетът се свръхактивира и нашия имунитет ни убива нас. Като много нов вирус не се препоръчват никакви профилактични взимания на каквото и да било, каза началникът на Оперативния щаб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


475
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
368
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе, *** на кой му пука вече за глупостите дето дрънкаш всяка сутрин?
367
0
 
3
 
! Отговори
absurd преди 4 години
Даже ще си направя тениска с надпис ковид 19,а може и да го ъпгрейтна на 21
366
0
 
3
 
! Отговори
absurd преди 4 години
*** и две години да го удължиш,*** брой от оцелелите,даже взе да ми харесва,погледнах нещата и от друг ъгъл,понеже по принцип съм а социален,чувствам как му ставам фен на тоя ковид
365
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече раздават пари ЕС ,по сумата ще се разбере как е полужението в България
364
0
 
5
 
! Отговори
absurd преди 4 години
През десния джоб ми е ,щото там си го барам .Правете квото искате,боли ме за извънредното ви положение .Така или иначе му намерих лесното.Реката тече и никой не може да обърни посоката.Гробари, вие сте пътници.
363
0
 
9
 
! Отговори
seira преди 4 години
"ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ" = ПАРАВАН ЗА УЗАКОНЯВАНЕТО НА ФАШИСТКА ДИКТАТУРА В БЪЛГАРИЯ!!!НАРОДЕ!!!!!
362
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали ви е ясно кой командва парада-Доктор Бок!Всичко друго е бек-вокали ,мисирок и шпакловчици с големи шпакли.
361
0
 
9
 
! Отговори
Ясно е преди 4 години
Този корумпирания говори каквото му нареди Тиквата!Оставка и съд!
360
0
 
10
 
! Отговори
Статистик преди 4 години
Генерал Мутафчийски, като статистик казвам - важна е тенденцията. За да се следи тенденцията - всеки ден да се съобщават в национален аспект и по области само по 4 стойности - брой ТЕСТВАНИ, брой положителни проби, брой настанени в лечебни заведения и не дай Боже - починали, като се уточни колко от тях са със съпътстващи сериозни заболявания. Всички други стойности са за щаба. Колко са положителните проби от колко ТЕСТВАНИ, броя тествани всеки ден е важен, това е.
359
1
 
10
 
! Отговори
Изгладнял преди 4 години
Стигнах до там да разбивам автомобили нощем. Заради акумулаторите. Защото 10 кинта са си 10 кинта. Да бе генерале, на някой от нас не им пристигат парите в банковата сметка без значение дали гърми или трещи. Децата реват от глад. Не пия, не пуша, но витрини за хляб ще разбивам. А да, интернета ми е от съседния магазин.
358
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аре ве генерале, разхлабвайте бре, че ние от стискане ще вземе да се изпуснем ...
357
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, не бива, не бива! Да си стоят крепостните със запушена уста е най-добре.
356
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това което се прави сега е най - погрешното...броят се всеки ден от сутрин до вечер заразени, починали и т.н. и на тази база се решава какво да се прави или да не се прави. Което значи че се действа напълно хаотично, първосигнално и без никаква визия или идея. Което от своя страна значи, че кризата се управлява от напълно неподготвени хора или направо погрешните хора. Този щаб напълно се обесмисли и се изчерпа, не виждам какво друго правят освен да броят бройки и да ги цитират в ефир.
355
1
 
12
 
! Отговори
Генерал Минет_чийски преди 4 години
Днес обсъждахме с Премиерът Борисов,че през идните няколко години, мерките не могат да бъдат разхлабени.Обмисляме дори задължително носене на предпазни костюми и очила,тъй като наши фирми ги шият,с вече в Европа мерките се разхлабват и няма кой,да ги купува.Отделно и нови глоби за недисциплинираните, защото син на функционер от ГЕРБ,ликвидира неудобен за нас журналист,а подкупите,за да измъкнем са твърде високи, съдиите си имат тарифа,ала хазната е празна.Ще обсъдим и въвеждането на Такса Живот.
354
0
 
10
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Този се подчинява на Борисов,а Борисов се подчинява на СЗО,а тя пък се подчинява или е зависима от Били на Гейтс. СЗО каза вчера,че е рано още да се смекчават домашните арести .. .А докога- не казва....докагато не се намери лекарство или ваксина,а то ще е най-рано пролета на 2021 г..
353
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До как да ви вярваме391-ви.по СЗО 18- 32, 19-16, 20-35
352
0
 
0
 
! Отговори
COVID 19 преди 4 години
В блатото 52 342 официялни 5600+ за деня дребния е близал на Големия си китайски брат Си за апарати за обдишване свършил ги
351
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в русия как е станаха ли 51 000 + заразени крепосници ( официялно де) на Жужи къси )))
350
5
 
0
 
! Отговори
кратко и ясно преди 4 години
Оф организацията *** срещу извънредното положение Тъкъв бой ще ядете дето бсп на избори не е яла...
349
1
 
17
 
! Отговори
Перко преди 4 години
От началото на "истерията" с коронавируса в БГ ме човъркат няколко въпроса на които до днес не намирам смислен отговор. Например: Няма нужда армията да помага, но шеф на щаба е военен. Няма цивилни специалисти ли? Така и не разбрах колко всъщност са болните? Иначе за нарастващите положителни проби знаем. Нещо ми се изгуби и връзката със затварянето на областните градове, а на малките и селата не. Същия въпрос ме мъчи и с магазините, пазарите и парковете. Не разбрах маските помагат ли? И още, още