Борисов: В България мерките срещу коронавируса са най-либерални!

В същото време има най-малко починали и болни от COVID-19
Обновена: 28 апр 2020 12:13 | 28 апр 2020 09:38, Камелия Цветанова
262

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В България мерките срещу коронавируса са най-либерални, но благодарение на това, че бяха навременни, броят на заболелите и починалите е най-нисък. Това отчете пред депутатите премиерът Бойко Борисов.
Още по темата

Той им направи забележка, че със свикването на извънредното заседание за неговото изслушване се нарушават карантинните мерки, “защото каква е разликата между това един театър да работи и парламента“.

Борисов благодари на лекарите и полицаите, които са напърва линия, както и на учителите, които в тези условия съумяха да водят учебен процес.

"Нашите мерки са изцяло съобразени с препоръките на СЗО и заради това създадохме щаб с най-добрите специалисти и всички медии могат да зададат какъвто искат въпрос в никаква контролирана среда", посочи той в отговор на критиките на Кристиан Вигенин от БСП, който го обвини, че не се отчита пред хората за мерките на властта в кризисната ситуация.

"Мерките са много добре прецизирани и съобразени с народопсихологията, на практика ние имаме най – либералните мерки в Европа, това което днес с такъм апломб се казва в Италия, че ще се разхлабват мерките, при нас въобще не са спирани нито строителството, нито магазините, нито движението. Няма държава, да не говорим за региона, където в Сърбия, Турция, Гърция има вечерен час и не ги пускат навън хората. Ние бяхме единствените, които не си затворихме църквите и манастирите и си проведохме обредите, българите могат неограничено да ходят до магазина до банката и никой не ги следи за това", каза Борисов.

Той съобщи, че благодарение на мярката 60:40 всеки ден се запазват межу 7 000 и 10 000 работни места.

"Голямата грижа е как ще се справим с туризма, защото още светът няма репецта как този сектор да бъде запазен. Работна група ще обсъди предложението на Валери Симеонов да се раздават ваучери, за да не превърнем хотелите в болници", призна премиерът.

Борисов припомни, че България е поръчала поръчала 1 милион теста за коронавирус през ЕК, но и до ден днешен няма нито един.

"Защо не могат да ги доставят? Въпросът с тестването предизвиква всеки ден полемика между учените. Средноевропейското тестване е 1 човек на 1000 души. Стараем се и ние да сме така. Ако са на 100% достоверни ще ги купим, само че някои държави купиха и сега се съдят и се чудят как да ги върнат, защото на 12 два са верни", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, тази на снимка номер 1 знае ли къде се намира? Утре по анцуг ще дойде...
58
5
 
28
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Само в Бг е възможно пожарникар да назначи коремен хирург, който да дава съвети как да се води борба с вирусно заболяване! Иначе ние сме номер едно! Вервайте ми! Не отричам нуждата от налагането и спазването на мерки по изолация, само че тук много неща се превърнаха в един цирк!
57
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво се оказа, че бабуина има с задния си джоб така наречените 'патриоти', турците и еднодневката от воля?
56
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако тестваме само 10 човека може да сме с най малко заразени
55
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия няма вътрешни контролно-пропусквателни пунктове, освен в отделни места под карантина, всеки може да се движи свободно, има глоби само в отделни провинции само за отделни нарушения, в пъти по-ниски от българските, актове почти няма, носенето на маски зависи от провинцията и в няколко важи само за градския транспорт и магазините. Няма декларации за какво излизаш и няма глоби за ходене по улицата. И тук си стоя вкъщи, но ако бях в България с тия управляващи на главата, щях да лудна.
54
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки който пише *** не е българин. Това му е кофтито на интернета, всеки недъгав и грозен *** може да се помисли за човек и да пише ***, ***, *** ...Интересна е злобата и упоритоста с която един цокалоподобен оспамва всички коментари. Най- вероятно е душевноболен или платен.
53
14
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Нинова пак се оsра... - горещо желая да я преизберат и твърдо и заявявам своята подкрепа, докато затрие тая престъпна партия...
52
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слави ще те оправи теб, либерален цар такъв!
51
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 53У като всеки ден отивайки на работа трябва да чакам на опашки и да пиша декларации с кое това опазва здравето и живота на хората?! Губи ми времето и това е единственият резултат.
50
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно Самохвалкото как ги е излекувал, след като в света още няма лек?!Сигурно Еднокнижника с мадката-лигавник, оня шефа на мисирките е изобретил някакво лекарство в мазето е Банкя.
49
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ОСТАВКА !!!Толкова си могат.
48
2
 
16
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 4 години
Айде каскета да се самосезира за бацелона! *** няма да е нали! Какво стана с местан, който уби бебе? Къде е Държавния Резерв мутро? Хайде Одит къде са милиардите от Евро фондове? И още престъпления безброй.
47
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В НС са без маски..защо ?
46
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Италия са 60 милиона и на ден умират по 1000 души, ние сме 7 милиона и умират по 300, сега разбра ли колко си ***
45
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига глупости, че нямало влияние върху магазините. Вчера минах по пиротска, всички магазини почти бяха отворени, но в никой нямаше хора. Със сигурност за всичко друго освен храна покупките ще спаднат поне минус 50 процента. И това ще продължи още поне два три месеца след приключването на театъра
44
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тоя *** всеки ден друго обяснява, до вчера бяхме първи в света по спешни и навременни мерки и за това имаме най-малка смъртност във вселената, а от днес вече сме първенци и по либерални мерки в микс. Изобщо ние сме най-добри по всичко, вожда напред и ние след него.
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Снимка 7 кърти и кава всичко.
42
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 45Бай - *** са страхливи мишки като теб, май не си чел Алеко?Бай - *** е да вярваш, че българските пожарникари и военни разбират повече от шведските учени и вирусолози, които са признати в цял свят.
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гладът е по-силен от тока.
40
4
 
15
 
! Отговори
дебил, преди 4 години
Напротив, в България мерките са най-тежките и най-адекватните.В Европа няма затворени паркове, няма оградени трвени площи. Отварят се шоурумите за автомобили, няма задължително носене на *** върху лицето.