Борисов: В България мерките срещу коронавируса са най-либерални!

В същото време има най-малко починали и болни от COVID-19
Обновена: 28 апр 2020 12:13 | 28 апр 2020 09:38, Камелия Цветанова
262

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В България мерките срещу коронавируса са най-либерални, но благодарение на това, че бяха навременни, броят на заболелите и починалите е най-нисък. Това отчете пред депутатите премиерът Бойко Борисов.
Още по темата

Той им направи забележка, че със свикването на извънредното заседание за неговото изслушване се нарушават карантинните мерки, “защото каква е разликата между това един театър да работи и парламента“.

Борисов благодари на лекарите и полицаите, които са напърва линия, както и на учителите, които в тези условия съумяха да водят учебен процес.

"Нашите мерки са изцяло съобразени с препоръките на СЗО и заради това създадохме щаб с най-добрите специалисти и всички медии могат да зададат какъвто искат въпрос в никаква контролирана среда", посочи той в отговор на критиките на Кристиан Вигенин от БСП, който го обвини, че не се отчита пред хората за мерките на властта в кризисната ситуация.

"Мерките са много добре прецизирани и съобразени с народопсихологията, на практика ние имаме най – либералните мерки в Европа, това което днес с такъм апломб се казва в Италия, че ще се разхлабват мерките, при нас въобще не са спирани нито строителството, нито магазините, нито движението. Няма държава, да не говорим за региона, където в Сърбия, Турция, Гърция има вечерен час и не ги пускат навън хората. Ние бяхме единствените, които не си затворихме църквите и манастирите и си проведохме обредите, българите могат неограничено да ходят до магазина до банката и никой не ги следи за това", каза Борисов.

Той съобщи, че благодарение на мярката 60:40 всеки ден се запазват межу 7 000 и 10 000 работни места.

"Голямата грижа е как ще се справим с туризма, защото още светът няма репецта как този сектор да бъде запазен. Работна група ще обсъди предложението на Валери Симеонов да се раздават ваучери, за да не превърнем хотелите в болници", призна премиерът.

Борисов припомни, че България е поръчала поръчала 1 милион теста за коронавирус през ЕК, но и до ден днешен няма нито един.

"Защо не могат да ги доставят? Въпросът с тестването предизвиква всеки ден полемика между учените. Средноевропейското тестване е 1 човек на 1000 души. Стараем се и ние да сме така. Ако са на 100% достоверни ще ги купим, само че някои държави купиха и сега се съдят и се чудят как да ги върнат, защото на 12 два са верни", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев като президент би трябвало да отговаря за извънредното положение да има ли и колко време и какви мерки да има, но вместо това създадоха измислен щаб срещу вируса, който го няма в никоя друга държава, за да се възползват и да крадат
38
5
 
10
 
! Отговори
Маската на боко преди 4 години
Боко е съвременния зоро
37
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бай *** се отпусна, замириса мина море и хвърли маските! Бай *** е великвирусолог и микробиолог, той знае - вирус няма!Целия свят е обединен в заговор срещу бай ***!Бай *** мисли само за тумбака, как да го напълни с агнешко и ракия, той не мислиза последствия, отговорност и морал!Двете мозъчни клетки на бай *** стигат само ядене и тоалетна!
36
9
 
6
 
! Отговори
До 32 преди 4 години
Че тука да не би да не работят бе ?!Абе ей,см?шници,да ставате да се махате с вашите провокации....Всичко вече си намери ниши за действие.И магазинчета ,и козметици,масажи ,ремонти и т.н.Кое не работи бе ? МОЛ,фитнеси,ресторанти ! Ей точно само тези ! Ами нали сте бедни бе,нали сме просяци ? Не съм виждал просяк в ресорант,фитнес зала,бар,Мол...
35
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко до вчера говореше за своя "приятел" Курц и даваше примери с Австрия. След като мерките там се облекчиха започна да ни сравнява с Гърция. Упражнява ни се психически натиск, откъдето и да го погледнеш. А що се отнася до икономическите мерки както се разбра, грижата на Борисов са държавните служители. Може би на тях разчита в следващите избори.
34
6
 
15
 
! Отговори
ОСТАВКА !!! преди 4 години
ГЕРБ иска агонията да е продължителна.
33
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
E сега ги слушам , БСП и в частност Нинова е като недоразвито дете от предучилищната , на която са и дали само 1 близалка , а тя иска 2 ... СРАМ и позор , че БСП са изобщо в парламента
32
2
 
6
 
! Отговори
Bulgarian нинджа преди 4 години
Кога ще дърля маската
31
2
 
22
 
! Отговори
Що преди 4 години
говори, колкото да не заспи? В Дания нито един парк или детска площадка не бяха затворени!
30
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И след 13.05. пак ли няма да го махат" извратеното" положение
29
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквата, в Италия умират по 200 човека на ден от короната и до 3 май им е извънредното положение, а ние дето имаме по един двама на ден до 13 май. Това ли ти е либералното, бе ?
28
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко с този вирус е един голям цирк с цел да се откраднат едни пари. Не случайно Борисов организира щаба и плаща на говорителя, а пеевски е най големият дарител. Всичко беше добре организирано и планирано от тях как да се предоставя информацията. Сега последствията ще бъдат само за обикновените хора, на които ще им трябват месеци да си възстановят доходите
27
1
 
13
 
! Отговори
Защо? преди 4 години
Защо се намери милиард да дадат по 650лв на полицаите, а не се намериха пари да се дадат на лекарите и сестрите?От какво се страхува Борисов та се мазни на полицаите да го пазят?
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забелязах, че и на двато въпроса от ДПС Борисов излезна с лидтче с приготвен отговор. Мисля, че тези въпроси са дадени вчера и отговорите очевадно бяха готови написани с точни цифри. Е това е нашия парламентаризъм!!!!!!!!!
25
1
 
20
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Вече не им гледам , сутрешните "представления",дразнят ме!Та да попитам?До две седмици ли,чакат пика?!
24
1
 
5
 
! Отговори
МАСКАТА преди 4 години
До АнонименБаце 12 години ли ти трябваха ?!
23
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В страни с много по - строга карантина от нас жертвите и случаите нарастват. България е с най - малка смъртност в Европа. При последната епидемия от свински грип пак бяхме най - слабо засегнати. Нямаме малко жертви заради карантината, а въпреки нея. Обясненията са много - БЦЖ, липса на ваксината за грип, това че нямаме толкова старци на по 80+ години, които масово измират в западните страни и т.н и т.н. Жалко, че има овце които се връзват на разни военни и сега ще си седим заключени с години.
22
1
 
11
 
! Отговори
МАСКАТА преди 4 години
До АнонименОт ся за букнали един ЦЯЛ самолет на wizair за Испания. Дано къщата на Боката побира 200-300 човека ....
21
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде бе,нали щяхте да правите протест? Нали щеше да има умрели от глад? Нали идваше апокалипсис за икономиката ни.Нали народа щял да излиза със сопи и да сваля Борисов?Какво стана ? Тролчета,колкото и да се стараете да опетните и очерняте Борисов,народа не е сляп и усеща кога е зле и кога не е! Именно затова Борисов печели постоянно! И ,да,изборите не ги манипулира както обичате да казвате,защото ако го правеше,за Радев нямаше да има поле за изява и няколко червени кмета.Гответе се за Борисов 4
20
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повече никога няма да гласувам за ГЕРБ безкрайно съм разочарован.