60/40 ще продължи и след 1 юли, но с нов дизайн

Сачева сметна, че безработните се увеличили с около 100 хил.
Обновена: 15 май 2020 16:26 | 15 май 2020 16:25, Веселина Йорданова
31
60/40 ще продължи и след 1 юли, но с нов дизайн
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С около 100 хил. души са нараснали безработните в периода на извънредното положение, заяви социалният министър Деница Сачева на брифинг в МС.

С днешна дата са 300 776 души, но 201 хил. от тях бяха безработни към 13 март, уточни тя.

От началото на кризата около 28 хил. са постъпили на работа, основно в секторите на здравеопазването, социални дейности, транспорт и др.

Среднодневният брой на регистрираните безработни скачаше в началото на кризата, имахме ден с 9 хил., към момента сме задържали ръста и за 13 май общо 1538 души са се регистрирали, каза Сачева, според която това е в резултат на взетите мерки.

По думите й 45 дни подред мярката 60/40 е действала устойчиво.

Подадени са 12187 заявления за 191 344 работници и служители. Според нея мярката трябва да бъде оценявана на база на това каква заетост запазва. Сачева каза, че е рано да се правят генерални изводи преди 1 юли, докогато ще действа тя.

Министърът обяви, че след тази дата тя ще бъде променена и предстои да бъде обявено по какъв начин, но ще продължи да действа.

Профилът на компаниите, които са получили средства досега, е разнообразен. Досега са преведени пари за март и започва превеждането им за април.

52 души са заразени с коронавируса в социални домове и 44 души персонал, като е направено необходимото да бъдат изолирани. Видин е областта със силна концентрация на заболели в такива домове.

Сачева заяви, че социалните плащания и пенсиите са гарантирани. Те ще бъдат увеличени с 6.7% от 1 юли.

По мярката да се дават 375 лв. на родители, които не ходят на работа, за да гледат децата си, едва около 3700 души са подали заявления, стана ясно от думите на Сачева. За нея има редица изисквания, включително доходен критерий и са отделени 20 млн. лв.

Още 30 дни неплатен отпуск ще може да бъде приет за трудов и осигурителен стаж или общо 60.

От 1 до 15 юли автобусните превозвачи ще могат да кандидатстват за изплащане на 290 лв. компенсация за запазване на работното място на всеки техен служител. Финансовата помощ ще може да се получава до шест месеца. Предвидените средства са 40 млн. лв. по ОПРР. 

Ще се възползват компаниите, които са преустановили дейността си или част от нея по време на и след извънредното положение или са възстановили работа с непълно работно време за всички служители или за част от тях.

Заявленията ще се подават в Бюрата по труда, а Агенцията по заетостта ще извършва плащания след преглед на документите. Всички работодатели, чиито заявления бъдат одобрени, са длъжни да запазят работните места на работниците, за които получат компенсации за съответния период на подкрепата.


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Днес "бизнесмени в криза" се изнасяха към спа-столицата. Те така се усвояват 60/40! Или някой си мисли, че те стигат до базработните?! Ей, едни все ще са в криза, а други в криза - на спа! Рибата се лови в мътна вода, нали знаете! Тия, фалиралите вече са приготвили въдиците за следващия улов! Вие се връзвайте!
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И къв е тоя нов дизайн -цветя ли ще ни носят
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трябва да сложим край на тия глупости преди да е станало. Какво е това "60/40"? Нали беше извънредно положение. Давайте да излизаме с насилствени протести да си спасим свободата докато не е станало късно!
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никога повече няма да се вържа на "стой си в къщи". Банките не признават пандемия, извиват ръцете на бедния народ. Дори не искат да изчакат да се придвижи малко напред икономиката. Ба.ти ***. Теглят последните пари от разплащателниоте сметките на хората, за да покрият невнесените вноски за кредити. Целия свят търпи загуби, само нашите банки не могат. Мародери мръсни.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 24 май
нещо,но много правилно-столичани масово изнудват за пари своите бедни роднини и приятели в провинцията...
22
2
 
1
 
! Отговори
До 10 Александър Поп преди 2 месеца
Какъв протест бе трави?
21
1
 
0
 
! Отговори
24 май преди 2 месеца
До Анонимен 20

Написал си нещо колкото да не е без хич!
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
спокойно идва 24 май и столичани пак ще хукнат към провинцията да искат пари от своите роднини(тези,които са живи),за да си платят ипотеката, интернета и вноската за телефон...а пък сметките към топлофикация,вик и чез ще чакат 6 септември,след почивката в гърция!
19
0
 
1
 
! Отговори
f преди 2 месеца
един християнин е средно поне 100 пъти по-силен от един сатанист, или поне 10 пъти по-силен от техен събирателен образ великан, но великаните са гиганти от лъжа, може да имат истина по себе си доста, но лъжата е толкова огромна, че целите са в слабо място, от какво се страхувате тогава? Разсъждаваш ли така, бягат! Бройката им е проблемът, да не дойдат всички отвсякъде срещу сами християни, да ги заобиколят и заградят и нападнат, по-заедно и без страх срещу ци-га-нията, това трябва да спре!
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
и все пак столичани нямат ли намерение да си плащат сметките...трупани с години.
ето какво казва един от най-богатите хора в света уорън бъфет:плащайте си сметките на време, без да отлагате и не вземайте кредит без да има нужда от такъв!
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
днесбг,ма тва не е резюме на брифинга.а там важни неща се казаха.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
след като столичани останаха без работа и кафенетата по витошка отвориха,се втурнаха като обезумели да пият кафета и да да ядат овчарски салати,мислейки с часове откъде пак да вземат пари на заем...
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Експерт,
ПФК Лудогорец какво РАБОТЕШЕ, че не се сещам? Прощавай. Един лаик пита.
14
0
 
0
 
! Отговори
f преди 2 месеца
а може и десет пъти повече да са на брой, но да имат енергии истинни великаните колкото един среден, тоест колкото на сам човек. И да ни уравновесяват като цяло като цялата бройка
13
0
 
1
 
! Отговори
f преди 2 месеца
някъде около сто пъти повече на брой са сатанистите може би, и важното е че като цяло ни уравновесяват, но не и в саможертвата, те жертват по-малко, чрез саможертви малко по малко вървим нагоре.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вместо 60 за 40, вече ще работите като 5 за 4.
11
0
 
1
 
! Отговори
f преди 2 месеца
Не знам колко, но може би 10 пъти е по-голяма бройката на сатанистите спрямо християните. Сатанистите са безкрайно малки и безкрайно много на брой, но по-затъналите сатанисти се насъбират хиляди в едни събирателни образи великани.Средният разчита само на собствените си енергии или на малко повече, но на цената на страдание.Сатанистите имат около една десета от тези енергии истинни включително и великаните,а великаните са гиганти отЛъжа иСаГолямо предизвикателствоДаСеСъмняваш.Единично не саСтраш
10
2
 
5
 
! Отговори
ДO AЛEKCAДЪР ПOПОВ преди 2 месеца
ЗАЩО НЕ ОТРАЗЯВАШ ПРОТЕСТА БЕ, ЖЕНА?
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен
точно това е проблема, ние отново завъртаме колелото в същата тази посока,която ни доведе до това положение...и отнова хазарт,хотели,ресторанти,молове,барове и магазини за парцали.с други думи балонът,който се спука,започваме отново да надуваме.
българинът иска с нищоправене и някакви дребни тарикатлъци да прави големи пари.е няма как да стане!
8
4
 
7
 
! Отговори
Тъп преди 2 месеца
На днешните селски тарикати, които днес са на власт, не им ли стана ясно, че през тази година от България ще избягат най-малко 200 000 работници. След като получат една заплата на запад, ще разберат колко струва труда им.