60/40 ще продължи и след 1 юли, но с нов дизайн

Сачева сметна, че безработните се увеличили с около 100 хил.
Обновена: 15 май 2020 16:26 | 15 май 2020 16:25, Веселина Йорданова
31
60/40 ще продължи и след 1 юли, но с нов дизайн
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С около 100 хил. души са нараснали безработните в периода на извънредното положение, заяви социалният министър Деница Сачева на брифинг в МС.

С днешна дата са 300 776 души, но 201 хил. от тях бяха безработни към 13 март, уточни тя.

От началото на кризата около 28 хил. са постъпили на работа, основно в секторите на здравеопазването, социални дейности, транспорт и др.

Среднодневният брой на регистрираните безработни скачаше в началото на кризата, имахме ден с 9 хил., към момента сме задържали ръста и за 13 май общо 1538 души са се регистрирали, каза Сачева, според която това е в резултат на взетите мерки.

По думите й 45 дни подред мярката 60/40 е действала устойчиво.

Подадени са 12187 заявления за 191 344 работници и служители. Според нея мярката трябва да бъде оценявана на база на това каква заетост запазва. Сачева каза, че е рано да се правят генерални изводи преди 1 юли, докогато ще действа тя.

Министърът обяви, че след тази дата тя ще бъде променена и предстои да бъде обявено по какъв начин, но ще продължи да действа.

Профилът на компаниите, които са получили средства досега, е разнообразен. Досега са преведени пари за март и започва превеждането им за април.

52 души са заразени с коронавируса в социални домове и 44 души персонал, като е направено необходимото да бъдат изолирани. Видин е областта със силна концентрация на заболели в такива домове.

Сачева заяви, че социалните плащания и пенсиите са гарантирани. Те ще бъдат увеличени с 6.7% от 1 юли.

По мярката да се дават 375 лв. на родители, които не ходят на работа, за да гледат децата си, едва около 3700 души са подали заявления, стана ясно от думите на Сачева. За нея има редица изисквания, включително доходен критерий и са отделени 20 млн. лв.

Още 30 дни неплатен отпуск ще може да бъде приет за трудов и осигурителен стаж или общо 60.

От 1 до 15 юли автобусните превозвачи ще могат да кандидатстват за изплащане на 290 лв. компенсация за запазване на работното място на всеки техен служител. Финансовата помощ ще може да се получава до шест месеца. Предвидените средства са 40 млн. лв. по ОПРР. 

Ще се възползват компаниите, които са преустановили дейността си или част от нея по време на и след извънредното положение или са възстановили работа с непълно работно време за всички служители или за част от тях.

Заявленията ще се подават в Бюрата по труда, а Агенцията по заетостта ще извършва плащания след преглед на документите. Всички работодатели, чиито заявления бъдат одобрени, са длъжни да запазят работните места на работниците, за които получат компенсации за съответния период на подкрепата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес "бизнесмени в криза" се изнасяха към спа-столицата. Те така се усвояват 60/40! Или някой си мисли, че те стигат до базработните?! Ей, едни все ще са в криза, а други в криза - на спа! Рибата се лови в мътна вода, нали знаете! Тия, фалиралите вече са приготвили въдиците за следващия улов! Вие се връзвайте!
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И къв е тоя нов дизайн -цветя ли ще ни носят
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да сложим край на тия глупости преди да е станало. Какво е това "60/40"? Нали беше извънредно положение. Давайте да излизаме с насилствени протести да си спасим свободата докато не е станало късно!
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 24 майнещо,но много правилно-столичани масово изнудват за пари своите бедни роднини и приятели в провинцията...
18
2
 
1
 
! Отговори
До 10 Александър Поп преди 3 години
Какъв протест бе трави?
17
1
 
0
 
! Отговори
24 май преди 3 години
До Анонимен 20Написал си нещо колкото да не е без хич!
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
спокойно идва 24 май и столичани пак ще хукнат към провинцията да искат пари от своите роднини(тези,които са живи),за да си платят ипотеката, интернета и вноската за телефон...а пък сметките към топлофикация,вик и чез ще чакат 6 септември,след почивката в гърция!
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и все пак столичани нямат ли намерение да си плащат сметките...трупани с години.ето какво казва един от най-богатите хора в света уорън бъфет:плащайте си сметките на време, без да отлагате и не вземайте кредит без да има нужда от такъв!
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
днесбг,*** тва не е резюме на брифинга.а там важни неща се казаха.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
след като столичани останаха без работа и кафенетата по витошка отвориха,се втурнаха като обезумели да пият кафета и да да ядат овчарски салати,мислейки с часове откъде пак да вземат пари на заем...
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Експерт,ПФК Лудогорец какво РАБОТЕШЕ, че не се сещам? Прощавай. Един лаик пита.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо 60 за 40, вече ще работите като 5 за 4.
10
2
 
5
 
! Отговори
ДO AЛEKCAДЪР ПOПОВ преди 3 години
ЗАЩО НЕ ОТРАЗЯВАШ ПРОТЕСТА БЕ, ЖЕНА?
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименточно това е проблема, ние отново завъртаме колелото в същата тази посока,която ни доведе до това положение...и отнова хазарт,хотели,ресторанти,молове,барове и магазини за парцали.с други думи балонът,който се спука,започваме отново да надуваме.българинът иска с нищоправене и някакви дребни тарикатлъци да прави големи пари.е няма как да стане!
8
4
 
7
 
! Отговори
Тъп преди 3 години
На днешните селски тарикати, които днес са на власт, не им ли стана ясно, че през тази година от България ще избягат най-малко 200 000 работници. След като получат една заплата на запад, ще разберат колко струва труда им.
7
1
 
4
 
! Отговори
Експерт преди 3 години
60/40 е предвидена само за РАБОТЕЩИ компании, другите без бизнес съкращават служителите си и ако след това не могат да възстановят бизнеса си фалират и се хващат на работа при друг работодател. Никой не се е родил началник за цял живот
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не знам точно какво се случва,но мои приятели и роднини столичани се скъсаха да ми звънят да им дам пари,за да си покрият ежедневните разходи.софиянци сериозно са затънали в дългове и масово не си плащат сметките...има цели блокове и кооперации в софия,които трупат задължения с години към топлофикация,вик,чез,а1 и т.н.не знам но в софия става страшно...а,хайде да спирам да пиша,защото един столичанин пак ми звъни да му дам пари!
5
0
 
8
 
! Отговори
Измамници!!! преди 3 години
Масово фирмите не плащат 60/40!!!! Фирмите плащат дори по-малко, отколкото им е дала държавата, а работниците, които очакват останалите 40%, биват карани да чакат в бъдеще несигурно време останалите пари или да бъдат уволнявани. Познавам много работници, които на 60/40 не са си получили останалите 40% и са заставяни да мълчат!!!
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мярката работи само за определени хора, като например собственици на футболни клубове, колекторски фирми и хазарт. Може би ще включат и собствениците на моловете и хотелиерите тези дни. Само чакат среща с Баце и всичко ще е наред.
3
0
 
3
 
! Отговори
? преди 3 години
Защо трябва да се продължава при положение, че от понеделник отварят и молове и фитнеси? Ако тази мярка ще работи, трябва да е или за всички или за никой. ИТ компании, BPO центрове, куриерски фирми, банки и фармацевтични компании + аптеки също трябва да се възползва от тази мярка тогава, какво от това, че не са спирали да работят и да им плащат заплати?