Учители и помощен персонал с петиция против отварянето на детските градини

Очаква се градините да отворят на 24 май
18 май 2020 15:04, Ния Христова
181
 Учители и помощен персонал с петиция против отварянето на детските градини
Снимка: БГНЕС
Учители и помощен персонал в детски градини организираха онрайн петиция срещу предстоящото отваряне, което премиера Бойко Борисов заяви, че ще се случи на 24 май. Близо 1000 подписа са събрани до момента за петицията, в която се настоява градините да останат затворени до 15 септември, предаде БНР. 
 
Подписалите се в петицията смятат, че е непочтено решението забавачките да бъдат отворени на база мнението на родителите, без да се взема превдив гледната точка на учитебите и помощниците в тези заведения. 
 
"Всеки от нас има право да вземе решение за своето здраве, своя живот и своята готовност за работа", пише в петицията. Обръща се специално внимание и на това, че по-голямата част от персонала в детските градини попада в рискова по отношение на COVID-19 група, както и че при поява само на един случай на заразен с коронавирус - дете или човек от персонала - съответната детска градина ще трябва да бъде затворена незабавно.  
Още по темата
 
"Абсолютно съм против да се експериментира с нашето здраве и  със здравето на децата", пише авторът на петицията Елеонора Петрова. Също така допълва, че трябва да спрат опитите да бъдат извивани ръцете на работещите в детските градини и да бъдат заплашвани с неплатен отпуск, уволнение, глад.
 
В петицията се изтъква още, че ако лекари, полицаи и Националния оперативен щаб са на първа линия в борбата с COVID-19, то работещите с деца са преди тях са на нулева. 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
23
 
19
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Съгласна съм да останат затворени, но всички те да не получават заплати. Ние като родители останахме без работа, за да си гледаме децата, а те какво? Вечен платен отпуск. Като не им харесва- на борсата.
26
6
 
20
 
! Отговори
До 18 преди 4 години
За учителките не споря, може и да има голям наплив, защото им се вдигнаха заплатите. Не съм съгласна за" лелките" При тях е текучество. При заплата 610 лв., след удръжките остават чисти около 470 лв. Имам позната която работи като такава. Идват млади и бягат. Работата им е много. Налага се често да гледат децата ако учителките са заети, да им помагат в подготовката на материалите за ситуациите. В същото време чистене, метене на големи площи двор особено есента, една леля е на две групи
25
9
 
5
 
! Отговори
Аман преди 4 години
Хахаха "първа линия", "нулева линия"... Някой за "-на 10 линия" Кой по-по-най... Ако има заплаха, то тя е за всичкиРискуват децата, защото губят от обучителния процес и социални контакти с връстници;Рискуват родителите, здрави или болни, те трябва да осигурят прехраната и бита за децата;Рискуват и по-възрастните, вкъщи или навън, заети или не...
24
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Групите пращят от деца- 30/36- как ще се спазват изискванията за дистанция, едно дете ако се разболее и затварят цялата градина, а даскаля, пом персонал, родители- излизат в карантина 14 дни или 28 дни- както решат от РЗИ, това също не е добър вариант.
23
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо да получават пари , след като не работят , до септември без заплати искат ли ? Хората останаха без работа , за да гледат децата вкъщи .
22
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ццц Жалка работа и аз искам пари без работа ама нема точно пък децата са най-малката опасност.
21
5
 
7
 
! Отговори
До "Чудничко&qu преди 4 години
парите, коЙтоМоля, неграмотни да не коментират.Благодаря!
20
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много им е хубаво на даскалите да вземат заплати без да работят. Въобще на българина му дай да не работи.
19
2
 
21
 
! Отговори
до 16 преди 4 години
До Анонимен 16:За младите все няма работа, вярно е, че пенсионерките са удобни - мълчат и са съгласни на по-ниски заплати.
18
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е да се даде път на младите 25-6-годишни учители. Те чакат на опашка за детските градини. По 20 за едно място. А пък какъв наплив е за "лелки" !?! Време е децата ни да се обгрижват от млади, истински желаещи да упражняват професията "детски учител" хора. Сега е моментът старите да дадат път на младите. Втурвайте се, млади учители, конкуренцията е огромна!
17
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 123Всички ги е страх, не само тях! Да се вземат адекватни мерки и да се дезинфекцира редовно! Малки групи и контрол сутрин! Декларации от родителите, че не са пътували и т.н. Софиянци по Великден до морето стигнаха по време на карантина, сега ги било страх?
16
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
10- това, което предлагаш е чудничко, ама няма следващи, бабите се пенсионират, младите поработят месец, два и си бият камшика,а бабите след пенсия са удобните работещи, защото за тях няма заплата като за старши учители, а такава каквато реши директорът.
15
7
 
10
 
! Отговори
До 13 преди 4 години
Платената им отпуска беше изчерпана и заради продължилите мерки им е отпусната допълнителна коликтивна платена отпуска, за да вземат заплати
14
20
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен е много рисковано да отворят градините. По добре да се дава допълнителен платен отпуск на родителите и да може да продължат да си гледат децата вкъщи. Ще е добре за всичко с цел запазване на здравето.
13
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
11- какви пари и от къде са ги взели- те са в платен и неплатен отпуск.
12
25
 
27
 
! Отговори
Ама разбира се! преди 4 години
Много ясно, че ще са против - стоят си вкъщи и получават заплата наготово. Може ли и аз така да работя??? Къде да подпиша петиция???
11
22
 
28
 
! Отговори
Чудничко преди 4 години
Да връщат тогава парите който взеха до сега и 6 месеца от март до септември в неплатена като са толкова отворени. Синдиката на дг им издейства даже още платена отпуска щото тяхната привършваше. И сега като трябва да започнат работа много ги хвана страх
10
20
 
33
 
! Отговори
Няма да стане преди 4 години
Ами,като не са съгласни,подават си предизвестието идват следващите,които са съгласни.Нали ни проглушихте ушите, последните 31 години,как Пазара определя търсенето.При 500-хиляди безработни в момента,много бързо,ще им бъдат запълнени местата в ясли и градини.И аз искам,да си седя в къщи и Държавата,да ми плаща заплатата и осигуровки,и стаж,да ми тече.
9
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Масово и учителките и учениците от по-горните курсове са по кафетата, иначе учели дистанционно, щото ги е страх от вируса!
8
10
 
42
 
! Отговори
Уеф преди 4 години
Ами тези които ги съкратиха и ги изхвърлиха като мръсни котета от частните фирми и заводи, тях не ги ли заплашва глад? Само учители, лелки и други държавни *** - само те дискриминирани! Ай сиктир...

Спонсорирани публикации