Детските градини отварят от 22 май, държавата апелира: Останете вкъщи!

Кметовете ще създадат организация и мерки
Обновена: 19 май 2020 16:06 | 19 май 2020 11:11, Веселина Йорданова
114
Детските градини отварят от 22 май, държавата апелира: Останете вкъщи!
Снимка: БГНЕС

Детските градини отварят от 22 май, но държавата апелира децата да си останат вкъщи.

Кметът и общинското ръководство ще имат последната дума по организацията за отварянето и вземането на мерки, обяви здравният министър Кирил Ананиев на брифинг в МС.

Още по темата
Медицинският контрол ще бъде сериозен, ще има непрекъснато медицинско наблюдение, каза Ананиев. С нормален живачен термометър ще се измерва температурата на децата в първия ден.

Родителите ще трябва да декларират, че са запознати с мерките, които се вземат в градините и да не пускат децата си на градина, ако са болни.

Просветният министър Красимир Вълчев апелира децата да останат вкъщи, ако има възможност. Не препоръчваме родителите да ги пускат на градина или ясла, особено, когато вкъщи има възрастни хора и за придвижването им се използва обществен транспорт, заяви той.

Здравните власти обявиха, че нямат притеснение за здравето на децата, а за персонала, който работи там, и евентуално да не пренесат заразата вкъщи.

Социалните помощи няма да бъдат обвързани с отварянето на градините. Няма да се изисква медицинска бележка за връщането на децата.

Очакванията са за 12-18 деца в група. Вълчев уточни, че засега няма притеснение, че ще липсва персонал в забавачките. Най-лошата хипотеза е полудневен образователен процес в детска градина, посочи той. Министърът апелира по-голяма част от времето да се прекарва навън.

Предвижда се дезинфекция на детските площадки и сградния фонд с най-добрите препарати, увери Кирил Ананиев.

Хронично болните деца също ще могат да се върнат на детска градина, но отговорността за преценка на това е на родителя, подчерта Вълчев. Той посочи, че родителите трябва да мерят температурата на децата си ежедневно и тя не трябва да надвишава 37.3 градуса.

Ще бъде създадена организация да няма струпване и контакт на родители и учители, обясни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 84-Ако не са тези жени, ДГ и ясли няма да съществуват, защото няма други хора, които биха се хванали на тази работа и за минимална заплата.
84
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 85-Да,майка ми съзнава какви рискове поема, но това не е причина поради която аз да не се притеснявам за нея и за другите ми близки, а и за себе си. Грозно, не грозно-това е положението. За мен, най-хубавото в това общество от отдавна е загинало. Днес се възпитават глезени гаменчета и лигльовци, които нямат уважение и респект към никого. Само казарма може да ги върне в правия път. Те са по-грозни от такива изказвания.
83
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 83Напротив работя в клинична лаборатория като биолог!!Всеки ден през ръцете ми минава кръвта на доста хора болни и от по- страшни неща от коронавирус, с които можем да се заразим по невнимание.Всеки като си е избирал професия е приел и задълженията и отговорностите и рисковете. Като родител и човек мога да твърдя че децата са най-хубавата част от нашето общество просто изказването ви е грозно. Иначе приемам с уважение вашите тревоги за близките ви!
82
12
 
2
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Лелките, сестрите и възпитателките вече биха могли да се цанят за камериерки по хотелите, а в най-скоро време - и за домашни помощници в някои от съседните държави. Достатъчно квалифицирани са за тези длъжности - само малко трябва да си обуздават простотията и да внимават с езика! и ще се справят брилянтно. Градините и яслите не са пансиони за жени в предпенсионна и пенсионна възраст. Съвсем друго предназначение имат.
81
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 82-ами не ме вълнува, та за това и го казвам. Защо всеки трябва да бъде загрижен за децата? Има си хора за тази работа, те да си ги мислят. Не сте мед. персонал и нямате близки такива, та за това явно и вас това не ви вълнува здравето на тези хора. Да се срещаш с болни всеки ден, не е като да си седиш удобно, в затворен екип, в офиса.
80
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравето на децата не ме вълнува. Как можете да кажете такова нещо???Как ще се опазят? Ами както и всички останали които ходят на работа, досега. Пък някои работят и в болници имат и малки деца вкъщи. Трудности колкото иска човек.
79
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъпотия! Свършиха парите в хазната, няма как да върнат откраднатото. За това всичко трябва да отвори.
78
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълна простотия!Здравето на децата не ме вълнува. Как ще опазят здравето на медицинския персонал и лелките, които работят в ДГ? Повечето от лелките са в рисковата група, а майка ми е мед. сестра в ясла към ДГ, как да бъда спокойна за нея и от там за останалите от семейството? Реално мед. сестрите се оказват на първа линия в борбата с вируса.
77
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НаталиСъщо може ако жените се откажат от работа докато детето порасне.
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаление това е валидно и за други професии освен за учителите.......тъжна действителност!
75
4
 
17
 
! Отговори
до 66 преди 3 години
Като мислиш, че са на сметка "даскалите", *** стани даскал. Изобщо не са на сметка, ама никак. Съжалявам хората, принудени да работят тази професия. В последните години е тотално незачитане на личността им и на професията им.
74
5
 
11
 
! Отговори
Натали преди 3 години
Най добронамерено бих посъветвала бъдещите родители, ако имат възможност да си изберст професия с гъвкаво работно време или такава, която могат да пралтокувст от вкъщи. Много ще ги улесни в подобни ситуации, а те никак не са малко в период на отглеждане на дете.
73
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "Има родители и с други социално значими професии." Мило момиче, съжалявам да го кажа, но от години има тенденция за омаловажаване и дори унищожаване на интелигенцията. Лично аз не причислявам възпитателите към значимите професии.
72
6
 
12
 
! Отговори
SS преди 3 години
До тоя филисоф долу с работещите и неработищите родители и кои има и кой няма право на детска.Дървен философе, ромите всички работят така ли?Децата им къде са бе........или ти се чудиш къде да се изходиш.Страшни работари станахте чак не се търпите.
71
11
 
7
 
! Отговори
123 преди 3 години
До коментар 70. И аз искам да имам шанс да работя. Но ако всички колеги пуснат децата си на детска градина, вероятността да се заразим става доста висока. И после всички под карантина.
70
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 66Не твърдя че учителите са на сметка, уважавам техния труд, НО аз например освен родител съм и биолог в клиничната практика, ежедневно сме изложени на повече рискове за здравето си от много други професии. Не знам защо повечето тук в коментарите си се отнасят с майките така сякаш всичките са от някакво простолюдие което не зачита труда на учителите! Има родители и с други социално значими професии.
69
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми аз неплатения го изразходих, сега съм в платен, и не съм заритала да стоя вкъщи по подразбиране, нали говорим за това кое е най- добро за детето, нямам против да го гледам ама нямам отпуск вече!
68
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 65Вземете си непалтен като искате да си стоите в къщи - никой няма да ви спре, ОБАЧЕ останалите хора трябва да имат шанса да работят.
67
5
 
12
 
! Отговори
Българка преди 3 години
Малко здрав разум да бяха показали - ДГ само за децата на работещите и семейства с остри соц. проблеми. Останалите деца - в къщи! Така и групите ще са по-малки. Задължителна дезинфекция, игри и занимания на чист въздух и т. н.
66
9
 
18
 
! Отговори
До SS преди 3 години
Май тотално живеееш в нищото, а? В София неработещ родител НЯМА ШАНС да прати детето си в детска градина. Просто системата е такава. Отделно ако детето е записано в градина спират майчинските. Така че филмите с майките по моловете, а децата на градина са измислици премислици. Т.е. говориш тотални небивалици колкото да се изходиш някъде, което май е най-смисленото нещо което си създал в живота си...