Детските градини отварят от 22 май, държавата апелира: Останете вкъщи!

Кметовете ще създадат организация и мерки
Обновена: 19 май 2020 16:06 | 19 май 2020 11:11, Веселина Йорданова
114
Детските градини отварят от 22 май, държавата апелира: Останете вкъщи!
Снимка: БГНЕС

Детските градини отварят от 22 май, но държавата апелира децата да си останат вкъщи.

Кметът и общинското ръководство ще имат последната дума по организацията за отварянето и вземането на мерки, обяви здравният министър Кирил Ананиев на брифинг в МС.

Още по темата
Медицинският контрол ще бъде сериозен, ще има непрекъснато медицинско наблюдение, каза Ананиев. С нормален живачен термометър ще се измерва температурата на децата в първия ден.

Родителите ще трябва да декларират, че са запознати с мерките, които се вземат в градините и да не пускат децата си на градина, ако са болни.

Просветният министър Красимир Вълчев апелира децата да останат вкъщи, ако има възможност. Не препоръчваме родителите да ги пускат на градина или ясла, особено, когато вкъщи има възрастни хора и за придвижването им се използва обществен транспорт, заяви той.

Здравните власти обявиха, че нямат притеснение за здравето на децата, а за персонала, който работи там, и евентуално да не пренесат заразата вкъщи.

Социалните помощи няма да бъдат обвързани с отварянето на градините. Няма да се изисква медицинска бележка за връщането на децата.

Очакванията са за 12-18 деца в група. Вълчев уточни, че засега няма притеснение, че ще липсва персонал в забавачките. Най-лошата хипотеза е полудневен образователен процес в детска градина, посочи той. Министърът апелира по-голяма част от времето да се прекарва навън.

Предвижда се дезинфекция на детските площадки и сградния фонд с най-добрите препарати, увери Кирил Ананиев.

Хронично болните деца също ще могат да се върнат на детска градина, но отговорността за преценка на това е на родителя, подчерта Вълчев. Той посочи, че родителите трябва да мерят температурата на децата си ежедневно и тя не трябва да надвишава 37.3 градуса.

Ще бъде създадена организация да няма струпване и контакт на родители и учители, обясни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега ако имаше и места за всички деца по ясли и градини в София
64
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "Измиха си ръцете!" НАПРАВО ВИ СЪЧУВСТВАМ НА РОДИТЕЛИТЕ БЛАЗЕ НА ДАСКАЛИ И ПОДИДАСКАЛИ ТЕ СА НА СМЕТКА
63
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В по- добрият вариант щяха да изчакат още месец поне и да дадат допълнителен отпуск на родителите да останат с децата. Сега или трябва да го пусна на градина или да напусна работа. Що за избор? Измиха си ръцете! Уж имате право на избор ...ама нямате много избор!
62
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Министъра каза : Ние отваряме градините,ама вие си ги дръжте в къщи....
61
12
 
12
 
! Отговори
ккк преди 3 години
Нямате угодия - до вчера ревахте да ги отварят, сега ревете защо ги отварят. Всеки си преценява дали да си пусне детето или не, какво искате - "държавата" да носи отговорност за вашите решения и за децата ви ? Усещате ли в какъв нонсенс изпадате с противоречащите си твърдения. Успокойте малко топката, ние сме една от най-добре справилите се държави в света! Много разбирате и от вирусология, и от контрол на извънредни положения. Да се чуди човек с толкова разбиращи защо не можем да изплуваме.
60
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До никойБез карантина излиза по-скъпо отколкото с карантина, а и опасно за живота.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 59 Двата коментара са взаимно изключващи се, както и твоето мнение.
58
5
 
19
 
! Отговори
никой преди 3 години
До АнонименНикой никого не кара да пуска детето си на градина или да ходи където и да било. Човек може да си стои в къщи до трето пришествие. Стоенето в къщи също вреди. Прекалената стерилна среда също.
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "От миналата седмица работим няколко семейства от Гърция дистанционно."Така с тия карантини много престъпни елементи могат да се укрият от властта, по принцип. Но не бяхме се сетили за това докато не прочетохме вашата история по принцип.
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На вниманието на майките препоръчвам анонимен коментар под номер 28 който си е написал и кода на края на коментара а именно 48565.
55
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "Приключи ол инклузива"- трябва заплатите да се заработват най сетне.
54
4
 
12
 
! Отговори
Станой от Софстрой преди 3 години
Не си стойте вкъщи, защото е доказано вредно, излизайте навън, харчете пари- да подпомогнете икономиката, харченето на пари е най-голямата солидарност днес, помагате на много хора, заети по веригата на това, което купувате.
53
4
 
9
 
! Отговори
защо преди 3 години
Хиляди години вируси, бактерии, растителен и животински свят живеем в симбиоза. Този е силно токсичен за хората. Но е имало редица други като него и все пак хомо сапиенс съществува. Или ще се приспособим един към друг/в което съм сигурен/, или единият вид изчезва. Ако ни затворят ще сме ние. Не сме приспособени за такъв живот.
52
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според интервюто от 29.02 на генералисимус , пивелителят на камионите с трупове , Мутафчийски , грип тип Б е по - опасен от короната. Жена ми и детето изкараха тип А и Б януари и февруари ( тип А беше по тежък ) и О слава на негово величие ББ , те са живи. Малко болни , сополи , температура и тн , но са живи. Защо тогава да се страхувам от короната ? Защо за бога да не си гледам бизнеса и живота нормално? Излизайки на улицата може да ви блъсне кола , останете си вкъщи , спасете се моля ви !!!!!
51
10
 
10
 
! Отговори
Кифла преди 3 години
Пускайте моловете, че не се издържа вече!
50
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-после и градините се решиха да отворят.
49
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ги отворят на 22-ри, ама де факто на 26-ти, но за целите на ПР-а на герберушките едни 4 дена по-рано е много критично. Пък и след месец ще се забрави. То все едно да отвориш открити заведения с тераси от декември...
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 48565 Как може възпитателка ли си или детегледачка но такъв речник е недопустим.
47
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"С нормален живачен термометър ще се измерва температурата на децата в първия ден."Па не беха ли забранени, именно щото са много опасни за деца? Ананката пак го изпердаши факса.
46
1
 
12
 
! Отговори
Хм преди 3 години
До 40Вече мерят с безконтактни термометри. Такива дето от 3 мерения ще ти покажат 3 различни резултата. Бях веднъж до болница март месец и след меренето ми казаха 35.6 градуса. Още се чудя жив ли съм бил или какво. Друг е въпросът,че пристигащите по летищата също ги мерят ама файда няма.