Щабът ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка

Заради многото заразени в последните дни
Обновена: 23 юни 2020 19:10 | 23 юни 2020 19:05,
264
Щабът ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка
Снимка: БГНЕС

Малко е рано да кажем дали това е оформена втора вълна, ще стане ясно малко по-късно. Това е значителна промяна в ситуацията в страната, със значителен скок на заболелите спрямо предходните две седмици. Това каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Още по темата

По думите му Щабът за борба с коронавируса ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка и след 30 юни заради многото заразени в последните дни.

Вероятно причините за този скок са комплексни, но тази втора вълна не е извънредно и само българско явление – виждате какво става около нас. Ние сме на пето място сред десетте балкански страни – далеч преди нас са Македония, Румъния, Албания, Турция, и в Сърбия. Гърция е доста по-назад заради строгите мерки, които приложи – заключи всички вкъщи, но въпросът е дали обществото ще приеме такива мерки.

Нека да видим как ще се развият нещата оттук нататък, усилията в момента са да се ограничат клъстерите, макар че вече започнахме да намираме по един-два случая в отдалечени области, което е много притеснително.

Разликата при предишния пик с около 320 хоспитализирани и сегашния пик с отново около 320 заразени е в подготовката на болниците, на лекарите, на цялата система, както и в наличието на лекарства, и на предпазни средства. Да, ситуацията ще се променя, но не и нашата цел, която беше да няма недостиг на болнични легла, – успяхме да постигнем това, допълни доц. Кучнев.

Доста по-костелив орех се оказа този вирус, лично моята прогноза, че вирусът ще се ограничи значително през летния сезон, изобщо не се сбъдна. Той въобще не се държи като нормален респираторен вирус, и продължава да се разпространява доста масово.

Надяваме се той да отслабва, но все още нямаме никакви доказателства в тази посока. 20% от заразените се нуждаят от лекарска намеса, а 4-5% имат нужди от интензивно отделение. В момента това, което става в Америка, е много висока епидемична вълна с много висока заболеваемост – това не трябва да допуснем в Европа и у нас.

Най-големите огнища в Пазарджишко, Сърница и Доспат бяха овладени, там няма новозаразени, но все още има срещи – ловни, религиозни, политически, и прочие, в които вирусът избухва с много новозаразени – това показва, че неспазването на мерките води до нови случаи.

Появяват се случаи на все повече места в страната, а това е най-опасното, защото няма как да ги държим под контрол, допълни доц. Кунчев.

Проблемът не е в отварянето на границите, а в неспазването на мерките – и до момента носенето на маски беше задължително в аптеки и магазини, но нямаше контрол върху спазването му, затова се насочихме към повече контрол.

След като хората не са отговорни, започваме да правим актове – започваме от политическите партии и свършваме с министър-председателя, влизаме в градския транспорт, – не казвам, че трябва да има навсякъде полицаи, но искам да убедим хората, че опасността не е отминала, добави държавният здравен инспектор.

Ако нещата отиват към рязко повишаване на заболеваемостта, всички мерки, които имаше до сега, са на масата. Не искаме да продължим да спъваме социалния и икономическия живот, защото обществото има граница, която не трябва да се преминава. Ако при това, което виждаме – 6 милиона заразени, и половин милион починали, не можем да не вземем мерки – не сме заключвали хората по домовете им, допълни Кунчев.

Гърция вероятно ще отбележи ръст на заразените заради рязкото отваряне на границите си.

1% от хората в Пловдив имат антитела срещу вируса, докога да чакаме 75% от хората да срещнат вируса и да изградят антитела – затова теорията за масовия имунитет издиша, смята държавният здравен инспектор. Затова трябва да се вярва на хората, които носят отговорност, а не на такива, които са извън Щаба си говорят каквото искат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
3
 
17
 
! Отговори
от щабо преди 3 години
Така ше е караме докъде март па като минат изборите кой от къде е!
160
5
 
6
 
! Отговори
Виновниците в преди 3 години
Пекин Пляскат с Ръце и са с Усмивка до Уши - никой не им потърси отговорност, а стадото протестират срещу собствените си правителства, вместо да искат или военна окупация или Репарации от Китай!
159
3
 
21
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Дали наистина Борисов е най-одобряваният политик заради вируса ще си покаже на изборите догодина. Аз не съм съгласен, че заслужава да печели. Това, че въвеждаш ограничения и маски и с това забавяш разпространението и краят на епидемията, не означава, че правиш нещо. Ако беше да засилва имунната система на хората с нещо, щях да се съглася, че прави нещо, но със заповедите си за маски и извънредни положения не прави нещо.
158
15
 
0
 
! Отговори
6 преди 3 години
Върнете извънредното положение ***. Два мексеца си пих в къщи и ми плащаха . Искам така до пенсия.
157
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 167Той откъде да знае човека че не сме във военно положение, сигурно досега е бил във война с вируса...ха ха
156
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напишете в гугъл "Кантарджиев изби рибата със странни физиономии", за да се посмеете от сърце на другия капацитет в трупата.
155
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щабът е виновен за случващото се. Изгониха Мутафчийски, който очевидно държеше на строгите мерки и оставиха тия палячовци да разправят как "то селото е пламнало, но няма нужда от карантина". И сега какво, цяла България ще пламне, защото не посмяхте да наложите карантина на 2-3 села. Ама ако бяха бели хората в тях, щяхте да ги побъркате от карантина. Носете си сега последиците. С тоя вирус не бива шега, маските са задължителни, а вас ви беше страх дори да приемете закон за тях. Жалки сте.
154
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В военните структури, заповедите се изпълняват, а не се подлагат на обществено гласуване."Само че нито има военно положение нито живеем в казарма. Така че би следвало да се зачита и общестненото мнение.
153
19
 
7
 
! Отговори
Курис Пичерядис преди 3 години
Софиянец съм,днес бях в Парадайз Мол всички бяха с маски но двама господа ги бяха свалили тоест носеха ги като лигавници.След направената забележка от полицай те ги сложиха,след това ги засякох на по долният етаж пак ги бяха свалили.Какви мерки какви 5 лева....Селянина си е селянин.Жалко,че наводниха София..
152
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Епидемиологията е наука, но научните работници не са най добрите организатори. Науката може да спори за всевъзможни детайли, но мерките отдавна са технология, за налагането на която се изисква дисциплина и стриктност. За това началник на щаба е военен лекар. В военните структури, заповедите се изпълняват, а не се подлагат на обществено гласуване.Останалото е политизиране на процеси, които не са политически, а изведени като полезни от натрупан опит в историята на организираните човешки общества.
151
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен163Няма кой и как да те накара нещо да правиш, освен ако не искаш да правиш.Тоя казал, оня да направи, щото другия искал... Ей, гербаджия смотан, скрий се и не се оправдавай. Ясни сте вече - следете календара, денят наближава.Пак казвам - никой не може да те накдара да направиш нещо, което не искаш. Дори и с пистолет на челото. Ако си пич и мъжкар - ще си останеш такъв.Нашия, дето го гледаме всеки ден по ТВ, не е нито пич, нито мъжкар. По-долу казаха в прав текст какъв е.Лягай си
150
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой ги назначи тия и по какъв критерий ги избира? Специалисти има много,защо точно тях? В момента те управляват държавата,а никой не е гласувал за тях.
149
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете да упреквате нашите управници! За тях също е кошмар! Прокоратурата кара на сила Ананиев върши глупости. Нашата прокоратура я задължават СЗО. Лидер на СЗО е този психопат под-човек Тедрос Аданом Гебрейесус. Тедрос Аданом Гебрейесус трябва да да му отрежем главата и да я хвърлим на плъховете!
148
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има такъв феномен - някой пръдне в асансьора и се прави, че не усеща пръднята, после се прави, че не е той, накрая като сички почнат да го ругаят, обръща плочата и почва "Е, голяма работа! Вие сякаш не пърдите! Всички сме еднакви" и от тоя сорт. И в това положение е ГЕРБ - само че техното не беше пръдня, а направо се нас ра главатарят им. А тия около него се усмихват, дишат с пълни гърди и коментират как ухае на теменужки.
147
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ...Щаб трябва, но с експерти по вирусите, ако ги има в БГ разбира се...!Това че гледаме хора които с незнанието си гледат да изпъкнат...нищо ново!Мутафчийски беше симпатичен като Годжи (не съм фен на Годжи) но показа че е всичко друго, но не и вътре с материята...
146
4
 
15
 
! Отговори
Деян преди 3 години
Нали преди два дни казаха,че няма да се удължава това извънредно епидемиологично положение,каза го Ананиев.Нали Борисов също каза,че вируса не бил толкова силен колкото преди и хората го изкарвали без да влизат в болница.Какво става???Вие ни побъркахте вече.През два дни си мените мнението.Луди направихте хората.Ние сме били виновни,че вашите мерки са неадекватни,така ли?Просто това епидемиологично положение ще продължи вечно,защото сте некадърни и освен да го удължатаве,за нищо друго не ставате
145
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** с опити да разсъждават...
144
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Политизирайки противо епидемиологичните мерки, се рушат устои на обществен договор, които няма политическа сила, която да мобилизира така народа, щото да възстанови предишното доверие.-------Болна ти е главицата, но да, има нещо верно. Заради простотии те на герберите, цялата идея на политиката се опорочава и политическите нрави се извращават до крайна степен. След такова безочливо к нагло управление, следва срив, който се лекува десетилетия.
143
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така нареченият Щаб не е медицински, а полититечески орган.Създаден е лично от Борисов с цел да го обслужва.Това не са специалисти, а канцеларски плъхове, лакеи и подмазвачи.Затова народът ги ненавижда и им се подиграва.
142
3
 
20
 
! Отговори
... преди 3 години
До Анонимен151Няма правно основание, за създаване на подобен щаб. Виж по кой чл. и коя точка е създаден. Никакво правно основание няма, за създаването на този щаб. Има друг чл. и точка, по която може да бъде създаден кризисен щаб. Но начело на този кризисен щаб, може да бъде министъра на вътрешните работи а не някакъв си коремен доктор. запознай се, преи да се изказваш. И ти като главатаря си. ЯСНО ЛИ Е?