Щабът ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка

Заради многото заразени в последните дни
Обновена: 23 юни 2020 19:10 | 23 юни 2020 19:05,
264
Щабът ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка
Снимка: БГНЕС

Малко е рано да кажем дали това е оформена втора вълна, ще стане ясно малко по-късно. Това е значителна промяна в ситуацията в страната, със значителен скок на заболелите спрямо предходните две седмици. Това каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Още по темата

По думите му Щабът за борба с коронавируса ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка и след 30 юни заради многото заразени в последните дни.

Вероятно причините за този скок са комплексни, но тази втора вълна не е извънредно и само българско явление – виждате какво става около нас. Ние сме на пето място сред десетте балкански страни – далеч преди нас са Македония, Румъния, Албания, Турция, и в Сърбия. Гърция е доста по-назад заради строгите мерки, които приложи – заключи всички вкъщи, но въпросът е дали обществото ще приеме такива мерки.

Нека да видим как ще се развият нещата оттук нататък, усилията в момента са да се ограничат клъстерите, макар че вече започнахме да намираме по един-два случая в отдалечени области, което е много притеснително.

Разликата при предишния пик с около 320 хоспитализирани и сегашния пик с отново около 320 заразени е в подготовката на болниците, на лекарите, на цялата система, както и в наличието на лекарства, и на предпазни средства. Да, ситуацията ще се променя, но не и нашата цел, която беше да няма недостиг на болнични легла, – успяхме да постигнем това, допълни доц. Кучнев.

Доста по-костелив орех се оказа този вирус, лично моята прогноза, че вирусът ще се ограничи значително през летния сезон, изобщо не се сбъдна. Той въобще не се държи като нормален респираторен вирус, и продължава да се разпространява доста масово.

Надяваме се той да отслабва, но все още нямаме никакви доказателства в тази посока. 20% от заразените се нуждаят от лекарска намеса, а 4-5% имат нужди от интензивно отделение. В момента това, което става в Америка, е много висока епидемична вълна с много висока заболеваемост – това не трябва да допуснем в Европа и у нас.

Най-големите огнища в Пазарджишко, Сърница и Доспат бяха овладени, там няма новозаразени, но все още има срещи – ловни, религиозни, политически, и прочие, в които вирусът избухва с много новозаразени – това показва, че неспазването на мерките води до нови случаи.

Появяват се случаи на все повече места в страната, а това е най-опасното, защото няма как да ги държим под контрол, допълни доц. Кунчев.

Проблемът не е в отварянето на границите, а в неспазването на мерките – и до момента носенето на маски беше задължително в аптеки и магазини, но нямаше контрол върху спазването му, затова се насочихме към повече контрол.

След като хората не са отговорни, започваме да правим актове – започваме от политическите партии и свършваме с министър-председателя, влизаме в градския транспорт, – не казвам, че трябва да има навсякъде полицаи, но искам да убедим хората, че опасността не е отминала, добави държавният здравен инспектор.

Ако нещата отиват към рязко повишаване на заболеваемостта, всички мерки, които имаше до сега, са на масата. Не искаме да продължим да спъваме социалния и икономическия живот, защото обществото има граница, която не трябва да се преминава. Ако при това, което виждаме – 6 милиона заразени, и половин милион починали, не можем да не вземем мерки – не сме заключвали хората по домовете им, допълни Кунчев.

Гърция вероятно ще отбележи ръст на заразените заради рязкото отваряне на границите си.

1% от хората в Пловдив имат антитела срещу вируса, докога да чакаме 75% от хората да срещнат вируса и да изградят антитела – затова теорията за масовия имунитет издиша, смята държавният здравен инспектор. Затова трябва да се вярва на хората, които носят отговорност, а не на такива, които са извън Щаба си говорят каквото искат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Затова трябва да се вярва на хората, които носят отговорност, а не на такива, които са извън Щаба ..."Та каква отговорност носят и Кой по-точно я носи, за да му я потърсим? Но и това ще стане, защото яко ни се качихте на нервите!
140
3
 
14
 
! Отговори
... преди 3 години
До Анонимен146Да плюят, че да не бъдат осъдени ли? От ГЕРБ да не бъдат осъдени? А ГЕРБ знаеш ли как хората ще ги осъдят, м? Знаеш ли що тоя Божков, верно и той не е забогатял с труд и пот, ама това което казва и показва.... Не е добре работата, особено за всички от ГЕРБ, начело с тиквата. Милионите къде са, знаеш ли? Чете ли, щот Божков каза че ги е дал на Горанов и Борисов. Маи гербаджиите надават вой и най вече тия дето са споменати. Аз спя със лекарства в шкафчето, не с пачки от 500 евро....
139
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен146"Всички бандити......."....Колега, от колко години Герб е на власт? И защо чак сега се сетиха да имитират дейност?Достатъчно интелегентен си, за да си отговориш сам. Не искам да съм лош пророк, но както е тръгнало, ще има удължаване на положението чак до деня за размисъл напролет. Даже ще се затягат още, за да не се събирате тук там, и да клатите случайно столчето на власттта. А стадото продължава да блее възторжено какъв добър овчар го води на заколение...
138
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щаба не само че не е незаконен, но е и легитимен. Назначен е от правителството и чисто хипотетично има прехвърлена подкрепа през изборните резултати. По любопитно е тезите по медии, лансирани от *** и ***, освен прокарвайки линията "който плаща, той поръчва музиката" каква реална подкрепа имат. Политизирайки противо епидемиологичните мерки, се рушат устои на обществен договор, които няма политическа сила, която да мобилизира така народа, щото да възстанови предишното доверие.
137
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Кунчев гърка"...................И това. Ама по- му приляга Кунчев кърка
136
4
 
14
 
! Отговори
Муньо преди 3 години
Имам кюлче, дреме ми за щаба.
135
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чичо Кольо до 143Не съм *** колкото теб, успокой се!
134
3
 
0
 
! Отговори
До 136 преди 3 години
Мз актуално намираш 3.06 отваряш и точка номер 9 да прочетеш
133
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички бандити,които не искат да бъдат осъдени за престъпленията си,са наизскачали да плюят срещу ГЕРБ,за да не бъдат осъдени и да им бъде потърсена отговорност за престъпленията!Това е голата истина!Всичко останало е пропаганда с цел заграбване на властта,за да не бъдат осъдени за престъпленията си!И каквото и да направят герберите,все ще са на обратната страна,за да правят на опак!
132
2
 
3
 
! Отговори
До136 преди 3 години
Я ми кажи точно кога е отпаднала? Туко що ги прегледах не е отпаднала. Това че някъде не я спазват това е др въпрос.
131
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ба хти, колкото пъти вляза в Днес и ме заболява главата.Ботовете ги знам, ама трола в Днес трябва да е психопат.Маските са за да мълчите - Милен Цветков, последния мохикан които си позволяваше да критикува като журналист.Естествено съдбата се подигра с него и го уби богаташко лапе наркоман.
130
4
 
28
 
! Отговори
срамота преди 3 години
След всеки скандал с шофьора на Тато се ...появява проблем с Вируса.И така вече 3 месеца евтината герберска пропаганда ни люлее в люлката на глупостта.Този смешен и жалък ЩАБ ,с един безличен коремен хирург начело , е просто върха на герберската партийна агитация.
129
5
 
30
 
! Отговори
... преди 3 години
Мдаааа, цирка продължава. Щабът щял да поиска. Кой щаб? Тоя незаконния създаден ли? С некви хора, които никой, никога не беше виждал? Сложени там за да обясняват... пардон, да всяват паника, че видиш ли, много народ мре, от нео си там някъде? Ей, ей.... стига се крихте зад вируси и не знам си кво - отивате си, не виждате ли че издишате и на хората взе да им писва. Колко ще ограничите? Мерки, забрани, това няма, онова няма... а бе ей.... българинът взе да му писва от вас. 13 години вече... СТИГА
128
7
 
19
 
! Отговори
Малшанс преди 3 години
125 години ще живеете под страх докато се заразят 70% от ганчовците по 80 - 100 на ден.Свиквайте.
127
4
 
28
 
! Отговори
Дидо преди 3 години
Аз го разбирам така:Вие ни наказвате заради това с едно безкрайно извънредно епидемиологично положение,защото гурбетчиите се заразявали или пък защото вожда имал проблеми,защото му снимали пачките.И ще ни задължавате да носим маски ама баровете ще работят,кръчмите ще са отворени,а вие защо не носите маски???Нали трябва да давате пример?
126
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щаба е назначен, да дава най доброто от себе си, за изпълняване на обществения договор по охрана на здравето. В предвид разни посочените сигнали и манипулиране на публиката с помощта на медиите, които умело разпространяват всевъзможни противоречиви тези, и публиката не играе по правилата на епидемиологични те мерки, ще се удължи възможността, при заплаха за обществения договор, да се налагат и по крути мерки, при това бързо. Това е смисъла. Остава само да се следи кога, и дали ще се наложи.
125
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 135Не карантина, направо затвор
124
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 69,аз съм на 32 години, а заповедта за пенсиите и сутрешния коридор в магазина и аптеките отпадна, май ти си пропуснал
123
8
 
24
 
! Отговори
ЗАЩО преди 3 години
Каратнита за Щаба, една прилична част от който бе и е на почивка в Гърция. Карантина на министрите, които имаха контакти с този Щаб. Карантина за всички, които присъстваха на брифингите- щото заразяването става за секунди. Карантина, за да мъкнат най-сетне !
122
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сайта на министерството - 2009 г."Това е основание да прогнозираме, че до края на седмицата заболеваемостта в страната ще достигне граничната епидемична стойност от 198 заболели на 10 000 население, т.е. около 150 000 лица в страната ще са с КЛИНИКА на грип.За сравнение през 2007 г. заболеваемостта е достигнала 322 на 10 000 души, през миналата година - 180 на 10000.При всяка грипна епидемия у нас умират между 2500 и 3000 души.