Синдикати и работодатели зоват за стабилност и край на напрежението

Ипратиха писмо до държавниците с благодарност за влизането в "чакалнята" на еврозоната
Обновена: 13 юли 2020 21:44 | 13 юли 2020 11:40, Камелия Цветанова
598
Синдикати и работодатели зоват за стабилност и край на напрежението
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Работодатели и синдикати отправиха призив за стабилност и спиране на напрежението в обществото. Те изпратиха писмо до премиера, президента, министъра на финансите, председателя на Народното събрание и управителя на БНБ. В него благодариха за приемането на България в чакалнята на еврозоната.

Още по темата

„По повод значимия за държавата факт, че от 13 юли България става част от валутно-обменния механизъм ERM II с курс 1.95583 лева за 1 евро бихме искали да Ви поздравим и да изразим удовлетворението на национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите в България от това, че успяхте да осъществите националния приоритет – приемането на страната ни в ERM II“, посочват в писмото си  национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите в България.

Те припомнят, че социалните партньори и Икономическият и социален съвет на България многократно са настоявали по недвусмислен начин за ускорена подготовка и присъединяване към ERM II и впоследствие - към Еврозоната.

„По тези въпроси сме изразявали своите категорични общи позиции,  включително през ноември 2014 г.; в приетото становище на Икономическия и социален съвет от декември 2017 г.; в свое писмо от 14.06.2018 г., както и в двете декларации от февруари и април 2020 г. В становище още от декември 2017 г. ИСС  отбелязва очакваните многобройни ползи от присъединяването към Еврозоната и подчертава, че "ускоряването на подготовката и осигуряването на външнополитическа подкрепа за присъединяване на България към еврозоната придобива значението на непосредствена национална цел и задача на външната и икономическата политика с най-висок приоритет“, допълват организациите.

„Както изтъкнахме в декларацията на национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите в България от 13 април 2020 г. "с присъединяване на България към механизма на обменните курсове (ERM ІІ) ще бъде ускорена пълната интеграция на България към ЕС, ще бъде улеснен изходът от рецесията, предизвикана от глобалното разпространение на COVID 19, и отключено действието на многобройни позитивни фактори за икономическото и социално развитие в дългосрочен план", посочват още национално представителните организации.

„Бихме искали да Ви уверим, че ще продължим да оказваме пълната си подкрепа за всички необходими стъпки в изпълнение на договорените ангажименти както във връзка с членството ни във валутно-обменния механизъм ERM II, така и по пътя на приемането на България в Еврозоната, Шенгенското пространство и ОИСР. Припомняме, че това е първата от общо 46 важни мерки, програми и реформи, залегнали в двугодишното Национално тристранно споразумение, подписано на 17.06.2020 г. между Министерския съвет, синдикати и работодатели, пише още в писмото.

„С тревога отбелязваме, че новината за присъединяването на България към ERM II дойде на фона на нарастващо обществено-политическо напрежение. В името на доброто на страната ни апелираме към всички страни за недопускане на каквито и да е форми на насилие, независимо от обстоятелствата. Настояваме политическите сили, президентската институция, изпълнителната, законодателната, съдебната власт и правоохранителните органи да се държат отговорно и в рамките на конституционните си правомощия, за да се избегне нагнетяване на общественото напрежение. В същото време сме категорични, че борбата с корупцията по високите етажи на всички власти трябва да е приоритет, който да се следва безкомпромисно. Без да се погазват принципите на правовата държава, разделението на властите, презумпцията за невиновност и неприкосновеността на частната собственост. В световен план се разраства безпрецедентна здравна, социална и икономическа криза. На този фон България се нуждае от целенасочени усилия за преодоляване на новите предизвикателства. Апелираме в този труден момент за отговорност и държавническо поведение“, завършва писмото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


598
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
474
7
 
13
 
! Отговори
su преди 3 години
Аве, къде е другаря Борисов? Нещо се изгуби от медиите тези дни.
473
4
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Ако един ден/дано никога не идва/приемем еврото,ще вием на умряло заради резкия европейски скок на цените.Затова никому никога няма да благодаря нито за ЕС,нито за фондове,не дай Бог за евронационалната ни валута.
472
4
 
3
 
! Отговори
БСП тролове реват преди 3 години
До Гербаджийски троловеТи щото не си пък БСП *** - айде, айде!
471
9
 
7
 
! Отговори
ЦРУ преди 3 години
До Анонимен 499 ....ТЪПЧООооооооооо !!! Нищо лошо ...така ли ??????? САМО СЪСИПАХА ЖИВОТА на поколения в источ. Европа. Раша е на СВЕТЛИННИ ГОДИНИ от ЦИВИЛИЗАЦИЯТА . Всички бивши соц.страни + прибалтийските МИНАХА по БВП Раша ...а Путин докара рашките до МРЗ равностойна на 209 лв.....но те са като свинете- радват се на капуста....картошки.....метилов и етилов алкохол ..препарати за вана...антифриз...филм за войната ..и са щастливи . ЖАЛКА НАЦИЯ !
470
4
 
20
 
! Отговори
Гербаджийски тролове преди 3 години
пишат тук защото нормалните хора в страната са на протест срещу крадецът на крадците. Гербери кво се правите на незаменими бе калинки , какво плашите с тва бсп - нещо ви е зле? Е Няма да крадете повече - герб това е синоним на глупав човек с голямо его и крадец на собствения си народ. Ще бъдете погубени ***!
469
2
 
12
 
! Отговори
да преди 3 години
ДС управлява България чрез Доган и Пеевски. ДС назначи и милионерите, и мафиотите. В момента МВР е подчинено лично на Пеевски. Продажни медии. Продажни синдикати. ОСТАВКА!
468
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВасилевНе си въобразявай,че само ромите са бедни,няма българи или роми,има доста бедни хора в страната,включително и българи.А помощите за бедни,бездомни са смешни,но ако ги няма и тях и няма с какво да се нахранят,ще скочи престъпността,убийствата и самоубийствата,кражбите и ще страда цялото общество и цялата държава!
467
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЦРУГледай си работата,руснаците нищо лошо не са ни направили и съм ТВЪРДО ПРОТИВ,да се разделя отново Европа ,без значение дали са руснаци или англичани,европейците не трябва да сме разделени,ние имаме общи интереси!Тези номера с разделянето вече ги преживяхме през ВСВ!
466
3
 
15
 
! Отговори
-- преди 3 години
Бойко, стига с тези плитки номера! Синдикати, работодатели, политолози, социолози и тем подобни на барикадата да защитават с голи гърди статуквото! СТИГА!!!Има коронавирус -подай оставка и спаси хората да не се заразяват!!!
465
3
 
3
 
! Отговори
интересно преди 3 години
Много ми е смешно честно ! :)
464
6
 
4
 
! Отговори
ЦРУ преди 3 години
До Анонимен до 492.........ТЪПЧОооооооооооо !!!! НАЙ-важно е НАТО ......иначе идва СЕВЕРОАЗИАТСКАТА МОНГОЛОИДНА ***......и тогава -ни живот...ни пари . НАТО те пази ....ПАНИМАЕШ ?????????????.....
463
12
 
8
 
! Отговори
РАДЕВ ИДИ СИ преди 3 години
До БОЙКО *** СИ- Ти луд ли си? Гешев подгони червените мутри и мафиотите!
462
7
 
13
 
! Отговори
БОЙКО ИДИ СИ преди 3 години
БОЙКО ОСТАВКА ГЕШЕВ ОСТАВКАМУТРИ ВЪН
461
0
 
1
 
! Отговори
интересно преди 3 години
До 491: Вече не участваш ! За теб играта свърши при 487 !
460
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЦРУТи пък да не мислиш,че хората ги вълнува НАТО? Хахахааааааааа! Особено пък това НАТО,което източва пари от държавите и дори убива европейци,виж какво пише за Гладио и други подобни.Хората ги интересува да имат добри условия на живот и свобода! Пет пари не дават за НАТО!
459
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВасилевГлупости,ДПС е натрапена на България,не е създадена да контролира нищо,просто европейците са казали на българите,че трябва да има такава партия,иначе няма да влезем в ЕС!ДПС е полезна партия за България,не виждам защо да се махат,а за онези малцинства с повече права- питай НПО-тата,които крадат много пари от България и създават неравенства с действията си,привилегиите и всяват омраза между хората!А социални ТРЯБВА да има,за да не гладува,страда обществото и да не скочи престъпноста
458
8
 
7
 
! Отговори
ЦРУ преди 3 години
В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ оставка при този Президент !!! .Състави ли сл. кабинет - ЩЕ ВЪВЕДЕ ИЗВЪНРЕДНА ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ !!!!!!!!!!! Ще вкара Гешев в затвора....а Б.Б. в гроба .а това значи АВТОМАТИЧНА ИЗКЛЮЧВАНЕ на БГ от НАТО и ЕС !
457
3
 
3
 
! Отговори
интересно преди 3 години
До 487:Да ! Твоята игра току що свърши !
456
1
 
2
 
! Отговори
интересно преди 3 години
До 484:Ако ти се случи това на теб дали ще пишеш така ?
455
2
 
9
 
! Отговори
Василев преди 3 години
ДПС е създаденам за да се контролират ромите и турците, но така създадохме двойни правила за етническите малцинства и за българите!Българите плащат цената за този етнически модел, където си откупуваме спокойствието с милиарди, от беювъзвратни загуби от ток и вода, инвалидни ромски пенсии, социални помощи, плюс и ДПС олигархията, която измсмуква жизнените сили с евросредтва и обществени поръчки!Мутри вън от политиката, мафиоти вътре в панделата!Джон Казарес!ЦРУ!!!