Гешев отчете: Телефонните измами у нас са почти заличени

МВР и Прокуратурата доволни от борбата с битовата престъпност
24 юли 2020 12:03, Красимир Ангелов
146
Гешев отчете: Телефонните измами у нас са  почти заличени
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев и главсекът на МВР Ивайло Иванов отчетоха резултатите от борбата с битовата престъпност у нас.

"Ако говорим за съвместната работа, касаеща образуване на досъдебни производства и внасяне на дела в съд, говорим за над 550 образувани досъдебни производства от началото на годината за битова и конвенционална престъпност. Внесени са стотици обвинителни актове само за първите 5 месеца на тази година. Над 305 лица са привлечени към наказателна отговорност", обяви главният прокурор и продължи:

"Мисля, че резултатите, които ще бъдат отчетени, ще покажат, че това е правилният подход и че между Прокуратурата на Република България и МВР се изгради добро взаимодействие и партньорство както на централно, така и на местно ниво, взаимодействие с местните структури на властта и други държавни институции. Това води до добрите резултати, които ще бъдат представени в хода на съвещанието".

Още по темата
"Само преди 3 години, ако някой кажеше, че проблемът с телефонните измами може да бъде решен в разумни граници, всички щяха да кажат, че е невъзможно", заяви Гешев на брифинг.

По думите му това е проблем, който засяга най-уязвимите хора от нашето общество – нашите родители, баби дядовци. "Това бяха последните им спестявания", посочи обвинител №1.

Според представените от него данни в сравнение с 2017 година намалението на телефонните измами е 94%, а спрямо 2019 – 90,7%.

В началото на тази година – в период януари – май, става въпрос за единични случаи, посочи Гешев.

Той представи данни и според които преди 10-20 години на ден на територията на страната са регистрирани по 30-тина случаи на кражби на МПС на ден. В момента, днес, има 3 кражби на територията на страната, има дни, в които няма нито една кражба, отбеляза Гешев.

По думите му за последните 5 месеца у нас има спад на кражбите с над 21% спрямо предходните 5 месеца. В някои случаи след действията на полицията и прокуратурата – с месеци няма извършено престъпление в някои населени места, подчерта главният прокурор.

Той благодари на МВР за съвместната работа в последните години и изрази надежда, че това взаимодействие ще продължи и на местно ниво между местните дирекции на МВР и съответните прокуратури.

"Резултатите, които сме постигнали, са безспорни", обяви и главсекът на МВР Ивайло Иванов. "Предстои ни още много труд", добави той.

По думите му е важно по места гражданите да имат чувството за сигурност. Според Иванов превенцията е много важна и действията на органите трябва да е такава, да не се допуска извършването на престъпления.

Главсекът на МВР подчерта, че няма страна, която да се е справила на 100% с престъпността, но по думите му нашата страна е много сигурна и това е благодарени на полицията и прокуратурата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
6
 
! Отговори
Ало преди 3 години
Главия прокурор ли е ? - Не, плод-зеленчук
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Това е невъзможноПриятелю. Съвета на ООН е след падането на Фашистка Германия. хммммм. Там членуват 193 държави които се борят със бедността, болестите и тн. Уви враговете на демократичните все още съществуват. Никой няма правото да определя кой трябва да живее и кой не, нито да поставя хора който отричат идеологията Ковид19 по същия начин. Тука става вече, като крадеца вика дръжте крадеца
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ромовете се възползват от толерантноста и от нерасизма за да ни ограбват с измами МВР и Прокуратура си затварят очите и ни правят техни врагове защото са подли с нас
34
2
 
7
 
! Отговори
майстор шапкар преди 3 години
Ама пък му отива каскета.Пу-пу, убавец!Га че ли мама с каскет го е родила.
33
1
 
5
 
! Отговори
бре преди 3 години
Отчете ли?!Приключи ли с отпуска?
32
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълен ***!
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Киро ХКире добре сте дошли, елате да обсъдим нещата.... нали сте милион и 300 хиляди
30
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Давай Гешев, само така. Изкара си мандата. Подготви наследник. Списъка е дълъг, надявам се наследника ти, да е и по амбициозен от теб.
29
15
 
8
 
! Отговори
Киро Х преди 3 години
Мачкай Гешев! Народа е с теб и те подкрепя! Смачкай предатреля Радев, а след това и с номенклатурата на ГЕРБ може да се позахванеш! И там е гнило.
28
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как да не процъфтяваше бизнеса с ало-измамите. В страна в която ГЕРБ печели избори 0г. много лесно се намират жертви на измамници.
27
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До сега Гешев не работеше ли в прокоратурата?Толкова години трудов стаж и чак сега да има резултат, странно. Мислех си, че това е ежедневната им работа да внасят обвинителни актове, но май се оказа че съм грешал. И той, като ББ е човека всичко и навсякъде, останалите са само фигуранти.
26
6
 
6
 
! Отговори
Българка преди 3 години
Гешев, оставяй телефонните измами на страна засега, захапвай Фигурантът!
25
4
 
10
 
! Отговори
Това е невъзможно преди 3 години
Хора, които вярва, че коронавирус несъществува, при положение, че вече половин Европа е затворена за тях, които вярват повече на врачки и баячки, отколкото на лекари, които вярват, че ще спечелят пари от Божков, търкайки билетчета .... това са безнадеждни хора. Те винаги ще ПОЛУЧАТ СВОИТЕ АЛОИЗМАМНИЦИ. Просто трябва да се смени схемата. Пък и алоизмамниците развиха мрежите си в международен мащаб - Гърция, Румъния...
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смешки, наоравил съм си сайт и сам си коментирам статиите, колко съм велик.
23
0
 
1
 
! Отговори
Пеевски преди 3 години
Ей .....Плевнелиев айде обратно в дупаката
22
1
 
5
 
! Отговори
до 18 преди 3 години
Ромовете не ревът ти си РОМ лъжеш като тях
21
2
 
6
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
То им свършиха парите на пенсионерите. След 7 години телефонни измами то не останаха пари в тях. Сега ще започнат някоя и друга схема.
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същите с телефоните измами сега се подвизават, като майстори на покриви, даже пращат първоначално по бели за оглед и оферта и после се изсипва една тумба от събратята им и рекета започва с пълна сила. Съседка от село за 53 кв покрив и взеха 18 000 лева и го зарязаха на половина. МВР и прокуратурата решиха, че няма престъпление.
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ама чекмеджетата с милиони евра не са проблем ясно
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да дойде г-н главния Прокурор да го разведа из квартала да го питам защо на много блокове има на првите етажи залепени стереопори и не са санирани!Да питаме и хората които живеят там защо е така да видим дали ще е нещо хубаво