Николай Василев: Пари първо на бизнеса, не на пенсионерите

Тази година е на медицината, там да се хвърлят повече усилия, заяви икономистът
Обновена: 28 юли 2020 09:03 | 28 юли 2020 09:02, Красимир Ангелов
277

Правителството отпуска близо 2 млрд. лева  в помощ за пенсионери, безработни, лекари и туризъм. Ще ни избави ли новият пакет от социално-икономически мерки от бедствието в икономиката?

"Голяма част от тези мерки са просто социални раздавания, които можеха да се случат всяка година без криза или пандемия", заяви икономистът и бивш министър на икономиката Николай Василев пред Bulgaria ON AIR.

Според него никой в публичния сектор не е пострадал от кризата. Получават си своите заплащания за сметка на данъкоплатците. А губещите били хората с бизнес.

Още по темата

"Икономиката ще спадне примерно със 7%, а спрямо миналата година пенсиите са увеличени с 6,3%. Пенсионерите са много по-добре, много повече пари отиват за пенсии тази година. Тези пари трябваше да бъдат насочени към работещата част на икономиката - да се спасяват бизнеси и работни места", коментира бившият вицепремиер.

В студиото на "България сутрин" той посочи, че след 20 години средната пенсия ще е 1000 лева и пак ще казваме, че е много по-ниска от германската. "Моят въпрос като икономист е: Защо първо на пенсионерите?", настоя Николай Василев.

Икономистът изтъкна и позитивната новина в случая - че ставало дума само за над 1 млрд. лева, засега няма нов дълг и не се говори за бюджетен дефицит до края на годината.

"Тази година е посветена на медицината, нека там да се хвърлят повече усилия. Новата грешка с намаленото ДДС за вино и бира надмина всички мои представи. Ако някой се осигурява и е безработен, той и сега получава от НОИ своите обезщетения. Защо увеличаваме парите на безработните? Покупателната способност не е намаляла, няма инфлация в момента", коментира още бившият министър.

Василев подчерта, че най-важното е държавата да реши медицинския проблем - да бъде намален броят на жертвите, да няма карантина и изолация. А по думите му в последните над 20 години сме натрупали добри фискални резерви и имаме сравнително нисък дълг. Той определи това като огромно постижение на икономическия преход.

"Кирил Ананиев безспорно е добър финансист, но въпросът е каква ще е бюджетната политика", каза Василев по адрес на вече бившия здравен и настоящ финансов министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 78Мизерните 100 лв. на пенсионерите ли са ти проблема? 50 лв. за декември са коледните пари, които и без това дават всяка година, а сега УЖ били антикризисна мярка. С мизерните 100лв. ли ще спасиш държавата? Нещо за държавните хрантутници да кажеш? Станаха ли милион чиновници вече? По колко бонуси им раздадоха и заплати, без да са произвели ни стотинка добавена стойност през живота си? Вземете си ги нещастните 100лв. на пенсионер! И си ги пъхнете в шкафчетата!
96
2
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
аз не чух някои бизнесмен да си е продал имуществото за да си спаси работницитеи бизнеса защо всички се обръщат към държавата след като 30 години викаха поу;лиците че не искат планова икономика и държава ами кредити от банките и товае решение чакате наготово и сигурно
95
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПЪРВО НА БИЗНЕСА, ПОСЛЕ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ.
94
3
 
16
 
! Отговори
Киндерсюрприз преди 3 години
Това нещо, НикитУ ВасилИв, успешно си изигра картите под крилото на дедо Симо (както и всички останали т.нар. юпита).Смени две министерски кресла по това време, продаде БТК е енергото, насади ни на пачи яйца, измъкна се като пръдлив от рейс и сега акъл дава.Еднакви сте беееее, власт, кокал, далавера... И ако случайно сте по-далече от баницата, виете на умряло и се правите на светци!Къшшшшшшш
93
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво господин Василев, удоволствие е да се види как се пенят *** срещу вас.
92
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ники, говори се, че си купил преди 7-години един умишлено фалиран месокомбинат в североизточна България. Та питам се, ако е вярно, пари ли ти трябват за бизнеса?
91
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОМУНИСТИ СРЕЩУ ВАСИЛЕВ.КОМУНИЗМА СВЪРШВА КОГАТО СВЪРШАТ ЧУЖДИТЕ ПАРИ.
90
5
 
15
 
! Отговори
Ех преди 3 години
За бира и вино намарено ДДС,за лекарства,хляб и млечни изделия нищо!Пиенето ли е най важното нещо!А тоя ко да го коментирам!
89
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименБългария ще се оправи когато измрат всички които равняват парите на "бай тошовите пари", а дотогава ще имаме удоволствието да ги гледаме как се гърчат от злоба към съвременния свят.
88
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Аут, жужеЗА БИЗНЕСМЕНИТЕ КОИТО ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ ОТ КОИТО ИДВАТ ПЕНСИИТЕ, ДРУГАРЮ ПРИМИТИВ.
87
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до ТараторТака е на теория.На практика пенсиите са толкова ниски и цените така растат,че няма да спестят нищо.А и 50 сегашни лева се равняват на 5 лева бай Тошови пари.Говорим за никакви пари!
86
1
 
15
 
! Отговори
смехотворно преди 3 години
До Таратор 52Кой бизнес обръща капитала в добавена стойност? Българският ли?Освен б имоти, коли, яхти, банкови сметки зад граница, почивки в чужбина... в друго бизнесът не обръща капитала. Най- важното- бизнесът връща част от капитала. на кого "трябва", иначе бизнесът изчезва.
85
2
 
16
 
! Отговори
коментар преди 3 години
Че пич нали в Англия имахте високи постове , високи заплати , на дойдохте да помагате на България.Ама само не разбрах , защо след като падахте от власт не се вирнахте обратно в Англия, а останахте тук???На далавера сте тук ,а???/
84
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този защо не е в затвора, докога ще ръси недомислици. Знае ли, че пенсионерите са го изучили или е забравил
83
1
 
13
 
! Отговори
Криводушие преди 3 години
Ако беше на власт...., щеше да говори друго.
82
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
този като продаваше БТК и ЕРП не мислеше, че печалбите им могат да отидат за пенсионния фонд, а печалбите им отиват за чуждите пенсионери. Както и купи едни Сименси, които по нашите релси не могат да вдигнат максималната скорост. Сега от бюджета да се подпомага бизнеса. Ей затова хора като това ниско човече искат оставката на Гешев.
81
4
 
10
 
! Отговори
няма промяна преди 3 години
Малко ли пари хвърлиха в медицината през изминалите месеци, че още ще хвърлят?
80
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Н. Василев поощрява "усвояването".
79
18
 
1
 
! Отговори
Таратор преди 3 години
До АнонименОт всички възможни категории пенсионерът харчи най-малко. Бизнесът обръща капитала и създава добавена стойност. С други думи при пенсионера от 1 вложен лев, условно, 50 ст. потъват под юргана, а при бизнеса 1 вложен лев връща повече от 1. Кое е по-полезно за икономика в рецесия?
78
1
 
11
 
! Отговори
Стефан Христов преди 3 години
Ники Джуджето пак акъл раздава.