Въпреки жегата: Сериозни опашки пред гишетата за лични карти

През 2020 г. изтичат над 1,5 млн. лични карти и те трябва да бъдат сменени
30 юли 2020 13:20, Красимир Ангелов
23

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки жегата и наближаващия отпускарски август, сериозна опашка се изви още от сутринта пред паспортното на бул. "Мария Луиза" в София, видя фоторепортер на Dnes.bg.

Още по темата
Много хора искат да си сменят личните документи, които изтичат тази година.

Според статистиката през 2020 г. изтичат над 1,5 млн. лични карти и те трябва да бъдат сменени. Със закона за обявяване на извънредното положение заради заразата с COVID-19 обаче, парламентът удължи с 6 месеца валидността на личните карти и шофьорските книжки, които изтичат в периода 13 март-31 октомври 2020 г.

Това означава, че ако днес - 30 юли, изтича валидността на документа, той автоматично получава още 6 месеца валидност и важи до датата 30 януари 2021 г. Тези правила обаче се отнасят само за лични карти и свидетелства за управление на МПС (СУМПС) само на български граждани и важат само за територията на страната. С тях не може да се пътува в чужбина, където няма да бъдат признавани за валидни.

Именно това, както и фактът, че често хората срещат пречки при различни институции с изтекли лични карти, кара мнозина да се наредят на опашки за смяна на личните си документи.

Не липсват и такива, които се притесняват, че през студените месеци положението с разпространението на коронавируса ще се влоши и тогава тази задача ще бъде още по-трудна за изпълнение.
 


23
Още от Общество
Улицата говори за корупция, управляващите - за пенсии
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Уж удължават срока с шест месеца, но тогава изтича срока и на други милион и половина документи и какво ще стане? Три милиона документи ще трябва да се сменят за два-три месеца. Тогава ще видим какви опашки ще има.
20
0
 
0
 
! Отговори
Тези преди 2 седмици
протестират ли ? - Не! Повече са.... ха ха
19
1
 
6
 
! Отговори
Възмутена преди 2 седмици
Карат ни да слагаме маски в магазините, а на тези опашки хората са един върху друг, както е и при смяната на талоните заради газовите уредби. Сетили се след 6 години да прилагат наредба, та накараха хората в епидемията да висят на слънцето пред КАТ на тълпи!!!
18
4
 
0
 
! Отговори
тф преди 2 седмици
идва катафалката виж под прозореца по по клавиша знае къде си
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тия писания собсвеноръчно въведоха патриотите някакви хора не знаели да пишат да се научат и хайде колко милиона да пишат адреса си примерно.
16
1
 
3
 
! Отговори
fF преди 2 седмици
Казвайте за фотосферата с лазерчетата за измерване на разстоянието за триизмерни ефекти, сащ са я крали
15
0
 
8
 
! Отговори
башибозук преди 2 седмици
едно нормално ежедневие в бойколандия
14
6
 
1
 
! Отговори
fF преди 2 седмици
Вие от църквата като сте толкова честни, кажете че киното на САЩ няма нищо повече от фото сфера със математичната сферична тригонометрия, глина и биохимия в мозъка чрез чиповете им минаващи през. Трябва и бърз компютър, но колко да е бърз, филмът може бавно да се направи и да отнеме десетилетие например. Има и овърклокинг с бекъп на данните и положителен ток на който машината понася овърклок много. Нека има и българско кино. В сферата може би има лазерчета измерващи разстоянието за триизмерните
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да направят личните карти безсрочни и при загубване само тогава да се преиздава.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ГЕРБ постоянно променят срокове. Сутрин удължават срока, а вечер отменят и връщат извънредна обставновка, което значи че не може да се удължи.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Костов е виновен. Тогава от зор набутаха всички да си сменяме паспортите с лични карти и на никой не му дойде на акъла, че така ще се събира цялото население на всеки десет години за смяна и това сътресение ще продължи 60-70 години.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
През февруари си погледнах ЛК, видях, че изтича през юли, видях, че почва пандемия, и отидох и я смених. Готово.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Евакуация в нов ход!
8
7
 
1
 
! Отговори
fF преди 2 седмици
Тия от църквата си имат десетки различни християнства и различните попове различно ти проповядват, но това е една малка тяхна тайничка, защото трябва на минимална заплата да са тогава, едно и истинското християнство другото са секти и в църквата предимно ти прномиват мозъка, а има и много дефектни християнства изпълнени с противоречия, какъвто е тоя ислям който го проповядват за християнство.
7
6
 
0
 
! Отговори
гост преди 2 седмици
Нали има снемане на биометрични данни!? Как да става он-лайн! Все разбирачи и мърморковци.
6
1
 
10
 
! Отговори
гонзо преди 2 седмици
отново чакане, защо трябваше да се връщам не разбрах. Дадоха ми дата за получаване, на която се оказа, че лелката била в отпуск. Отивай в областния град, ако не ти се чака....
Гнус, двадесет и първи век....
5
4
 
14
 
! Отговори
гонзо преди 2 седмици
Поредното унижение, на което подлагат хората. Уж трябваше всичко да е електронно, но не би. Наредих се на опашка, като не ми спестиха унижението да вися на улицата. Точно преди мен едно татуирано милиционерче пусна някакъв негов познат, а за мен се оказа, че идвала обедната почивка... Ела след два часа. Отново опашка, след което ми дадоха заявление и трябвало да се върна отново на опашката и там да видя, как се попълва. За грубото отношение въобще не говорим. Връщам се, попълвам два реда
4
2
 
10
 
! Отговори
ЛЛ преди 2 седмици
Искат да се махат от БГ. Затова се редят на опашки. Ама то и в чужбина са трета категория хора...
3
3
 
7
 
! Отговори
тритяхту пътя преди 2 седмици
чакат за паспорти хората за да се спасят
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всичко това трябва да се извършва онлайн. До гише да се ходи единствено за получаване. Живеем (уж) в 21 век