Ще има още случаи на ескалация между граждани на протестите

Действията на МВР не целят умишлено създаване на напрежение
20 авг 2020 09:40, Ния Христова
128
Ще има още случаи на ескалация между граждани на протестите
Снимка: БГНЕС
Вероятно ще има и други случаи на ескалация на напрежение между граждани и хора, участващи в антиправителствените протести. Това каза криминалният психолог Тодор Тодоров в ефира на bTV.
 
Той прогнозира, че през септември демонстрантите ще се увеличат. Според него тогава трафикът в столицата се увеличава и е неизбежно да има повишено напрежение. 
 
"Тази жена няма как да тръгне с децата си да минава през място, за което от дни се знае, че е проблемно. В края на краищата, ако толкова държи да стигне бързо до някъде - ще избере алтернативен маршрут", коментира криминалният психолог по повод инцидента между жена и протестиращи на бул. "Ситняково". 
 
Тодоров обясни, че когато човек се изправя сам пред голяма тълпа, не може да разчита на диалог и допълни, че постъпката на жената е рискована. "Аз не казвам, че тя няма право, казвам, че с оглед на това, че е с деца - да влиза в конфликтна ситуация е неразумно", уточни експерта. 
 
Той обясни още, че много неща може да са провокирали жената да действа по този начин. "Не е разбрала какво се случва на място, решила е, че повече няма да се подчинява на това, което се случва покрай блокадите", каза Тодоров.
 
Криминалният психолог изтъкна, че не трябва да се допуска насилие по време на протестите, ако демонстрантите искат да бъдат чути. Относно мъжа, който е на пасажерската седалка до жената в колата, Тодоров обясни, че той би трябвало да е коректив на жената, но заради стреса поведението му може да бъде оправдано. 
 
"Няма тактика в МВР, която да предизвика умишлено напрежение между гражданите. може да има неадекватни действия на ръководителите. Съответно, ако те са неадекватни - те се предават и на подчинение", допълни Тодоров. 
 
Според него вътрешното ведомство е между чука и наковалнията, а служителите са подложени на изключителен стрес, но действията им по време на инцидента на бул. "Ситняково" не са коректни, завърши Тооров. 

128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари