Какъв риск крият ваксините срещу COVID-19?

Необходими са 2-3 години, за да бъде оптимизирана, смята доц. Чорбанов
11

Втора вълна на пандемията от коронавирус удря Европа. Надеждата е скоро да бъдe открита ваксина срещу COVID-19. Ще бъде ли обаче тя безплатна, безвредна и доброволна?

"Самото очакване за ваксина не трябва да бъде нереалистично. Всяка една ваксина има трите основни компонента, които съдържа, за да достигне до хората. Първият е научният - самото разработване. След това хора и организации, които доказват, че тя работи и безвредна. Третата е държавната и административната политика, дали тя ще бъде безплатна и задължителна", каза ръководителят на департамент "Имунология" доц. Андрей Чорбанов в БАН за "Денят ON AIR".

Още по темата
Той подчерта, че все пак въпросът с ваксините е много деликатен, защото има прототипи на пазара, но нито една не е в аптеката, освен руската.

"Властите в Русия поемат риск, защото има цели компоненти в тестовете, които няма как да бъдат изминати за това кратко време. За краткото време те просто са проверили, че ваксината няма бързи странични реакции, които са в рамките на дни и седмици. И може би са доказали, че тя има не толкова ефективност, колкото въздействие върху имунната система. Дали тя е ефективна срещу вируса - не може да се каже", допълни Чорбанов пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът коментира, че този вид ваксини са съвсем нов тип и за тях няма световна практика.

"Необходими са година, две, за да бъде въведена и още две, три, за да бъде оптимизирана, но властите нямат време. Те са притиснати и са готови да обещаят всичко, за да се чувстват хората спокойни", коментира още той.

Според доц. Чорбанов конкуренцията е между фирмите - производители и именно от тях идва натиска.


11
Още от Страната
Коронавирус у дома: Преживяванията на едно семейство
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
3
 
! Отговори
Ваксинално ми е преди 3 седмици
Ако в България умирст по 10 човека на ден от covid, то за година ще умрат 3650 човека. Ако всички над 50 год. възраст се имунизират, тези хора няма да умрат. Каквито и странични действия да има ваксината, никой няма да умре от нея. Ваксинацията си е печалба на хиляди човешки животи. Да не мрънкат антиваксърите, никой няма да ги кара да се имунизират насила! Ако бяхме всички като тях, бихме убили няколко хиляди човека с отказа от ваксинация срещу covid. Уби.ци! Уби.ци!
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хм, тази статия ми изглежда като проверка- на какво ниво са готови Българите да приемат задължителна ваксина. Честно, съдейки по погледа на този пореден (!)доцент, се чувства отсъствие на всякакъв разсъдък. Какъв риск крият ваксините не казва, а само бърбори недомислици. Да задължиш цял народ да се ваксинира - трябва да поемеш отговорност върху здравето на всеки един човек. Може ли правителството да гарантира абсолютна безопасност, че да задължава ? Те самите производители не могат, камо ли тия.
7
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Който си сложи ще разбере как работи полуфабриката.
Познатите ми, които някога са си слагали противогрипна ваксина не са повтаряли грешката. Няма един, който да не е бил болен от грип същата година и то тежко болен.
6
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
След като са нужни 2-3 години да се направи една ваксина като хората, как по дяволите се изработват противогрипните ваксини? Може би преди три години някой е знаел кой щам ще върлува през есен-зима 2020 и от тогава до сега текат изпитания? Интересно ми е да чуя мнения, защото всяка година ваксините за грип са различни, освен това и за различни щамове. Как стават тия неща?
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
""Необходими са година, две, за да бъде въведена и още две, три, за да бъде оптимизирана, но властите нямат време. Те са притиснати и са готови да обещаят всичко, за да се чувстват хората спокойни", коментира още той."

Всъщност това води само до безпокойстно, не ви щем боклуците, който иска да си бие, аз не. Тялото е неприкосновенно!!!
4
2
 
12
 
! Отговори
До 3 преди 3 седмици
Да, няма безплатен обяд
3
4
 
17
 
! Отговори
Ха преди 3 седмици
"Безплатна и задължителна".
Това говори ли ви нещо???
2
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всякакъв въсможен риск, работата е там, че никой незнае как ще се отразят след 5-10 години на сглупилите да се ваксинират
1
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Никакви ваксини, изчистваме некачествения матриял за едно по-добро общество.