Наградиха българка с отличие "Млад талант" във Франция

Ралица Тодорова шест години се занимава с изследване на сънищата
8

Българка получи престижната награда "Млад талант" във Франция, където работи в областта на изследванията на мозъка и формирането на спомените.

Ралица Тодорова е на 30 години, а вече шест години се занимава с изследване на сънищата. До лабораторията в Колеж дьо Франс тя стига след като завършва Английската гимназия в София. А в Париж младата българка и колегите ѝ изследват спомените, разказва историята й Bulgaria ON AIR.

За целта те използват около 7 мишки, както и данните от доброволци, на които са били поставени електроди и докато са будни са им пускани клипчета. А докато спят, учените виждат същите реакции като в будно състояние.

А изследванията, които Ралица прави, могат да са основа на научни пробиви. Включително да можем да запомняме по-добре. Това се дължи на делтавълни, които могат да бъдат стимулирани със звук. Но приложенията могат да стигнат още по-далеч.  

Самата тя казва, че за нея най-интересна е връзката между две зони в мозъка - кортекса и хипокампуса.

Ралица, която е живяла и в Швеция и Шотландия, казва, че животът във Франция се доближава до този в България. Но пътя си вижда, както и досега, извън пределите на родината.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
2
 
! Отговори
Капитан Йосарян преди 6 месеца
Само ти отговарям. Що не я хвана за гадже, за да не се занимава със афрофранцузи?
5
1
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 6 месеца
Не е политика на ЕС и ГЕРБ, а политика на мафията която ни управлява вече 31 г. Дани държат с ниски заплати,за да ни манипулират и богатеят на наш гръб. Доказателство...защо този процес е най солено най бедните страни....та през 1989г. ние бяхме почти еднакви с Полша,Словакия и пред Румъния. А сега....
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Прогониха младите.
3
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не знам но факт е че провинцията се обезлюдява и хората бягат към София или в чужбина. Има някаква политика на ЕС и ГЕРБ умишлено хората да нямат никакво бъдеще в провинцията и всичко от заплати до пари е в София или в ЕС.
2
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Браво на момичето!
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е туркиня ли да наградят