При избори днес ГЕРБ и БСП с фотофиниш, Слави Трифонов трета сила

Пет сигурни партии влизат в НС, Мая Манолова и ОП под въпрос
Обновена: 19 окт 2020 16:32 | 19 окт 2020 09:04, Камелия Цветанова
272
При избори днес ГЕРБ и БСП с фотофиниш, Слави Трифонов трета сила
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През октомври подкрепата за основните политически сили е стабилизирана след два месеца резки промени в електоралните нагласи. Пет са сигурните партии в следващи парламент, показва новото национално представително проучване от Изследователски център “Тренд”, проведено по поръчка на “24 часа“  в периода между 3 и 10 октомври. Социолозите са проучили и нагласите към разпространението на коронавируса.

Още по темата

Страховете от по-масова зараза растат паралелно с растящия всеки ден брой заразени, но въпреки това всеки втори българин е убеден, че не трябва да се възстановяват по-строги мерки срещу пандемията.

След два поредни месеца на спад в обществената подкрепа за основната управляваща партия и ръст при извънпарламентарната опозиция, през октомври вотът за за двата най-големи политически опонента е стабилизиран.

ГЕРБ и БСП остават в практически паритет

Политологът от “Тренд” Димитър Ганев предполага, че на парламентарните избори двете партии ще излязат в ситуация “фотофиниш”.

Моментната снимка показва сигурни пет партии в следващото Народно събрание, като освен ГЕРБ (24,1%) и социалистите (23,6%) участие с 15,9% ще има партията на Слави Трифонов, ДПС (10,2%) и “Демократична България” (8,8%).

С реални шансове за представителство остават формацията около Мая Манолова (3,9%) и “Обединени патриоти” (ВМРО и НФСБ) с 3,8%.

Социолозите от “Тренд” не намират промени в подкрепата за по-малките играчи в сравнение с предишни месеци.
Разликите са в рамките на стандартното статистическо отклонение, твърдят изследователите.

Сравнителният анализ на данните с тези от септември показва, че няма съществена разлика в отношението към парламента, правителството и президента.

Оценката за работата на Народното събрание продължава да бъде най-ниската от всички държавни институции. Три четвърти от българите оценяват отрицателно работата му, а само 14% - положително.

Няма голяма промяна и в подкрепата за работата на правителството - и през септември, и сега всеки пети харесва как работи кабинетът.

48% оценяват положително дейността на президента срещу 39% на обратния полюс. Има тенденция към леко нарастване на негативните оценки за работата на президентството от август до момента, показват данните.

Съдът и прокуратурата губят подкрепа за работата си от протестите до сега, е следващ извод от данните на “Тренд”.
Макар протестът да е насочен срещу прокуратурата, пасив търпи и съдът, възприеман заедно с нея като част от съдебната система. Вероятно това е и причината двете институции да получават огледално по около една пета добри оценки за работата си, а доминиращите да са отрицателните - над 60%.

Според социолозите има динамика и в оценките за работата на полицията. Ако преди бунта позитивните са доминирали - тогава 48% са подкрепяли действията на органите на реда, а 38% са били на обратния полюс, то през октомври това съотношение е обърнато. Отрицателните оценки за работата на полицията доминират, макар и с малко - 45:43%.

Проучването на “Тренд” не регистрира промяна в отношението към армията - 47% оценяват работата им положително, 31% - не.

Българската народна банка запазва позитивен рейтинг - 43% нямат критики към работата ѝ, 29% са с негативно отношение към нея.

След смяната на омбудсмана, институцията загуби част от подкрепата си, но въпреки това и през октомври декларираните позитивни оценки са повече от отрицателните, показва проучването.

Имаше колебание в отношението към църквата в пандемията заради дебата около посещенията в храмовете по време на празници. Но през октомври положителните отзиви се възстановяват на нива от края на миналата година.

“Тренд” тества нагласите на българите и по темата за COVID-19 всеки месец от март насам. След първоначалното успокоение, което последва от либерализацията на мерките,страховете на хората постепенно нарастват.

През октомври вече две трети, или 66 на сто от българите, са убедени, че епидемията от коронавирус ще продължи да се разраства, докато през август те са били 48%.

Че заразата затихва, сега твърдят едва 15% срещу 34% през август, показват сравнителните данни.

Повече са българите, според които трябва да се възстановят част от мерките срещу разпространението на болестта - от 25% през септември, сега те са 32%.

Въпреки това мнозинството - 50% от българите, са против установяването на по-сериозен и строг ограничителен режим в страната, показва проучването на “Тренд”.


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
0
 
2
 
! Отговори
Простотията=мизерия преди 1 месец
Ниската политическа грамотност и интелигентност на българите, преминали през тоталитарния режим на комунистическите кръволоци, ще бъдат фатални фактори на предстоящите парламентарни избори за съдбата на Евро-Атлантическа България. Ще се окаже, че чалгарите са по-голяма опасност за българите от корона-вируса. Бог да пази България от простотията!
235
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БГ НАРОД Е МЪДЪР И ПАК ЩЕ ИЗБЕРЕМ БСП- ЧЕРВЕНИТЕ СА СЕ ГРИЖИЛИ ЗА НАРОДА СИ НАЙ ДОБРЕ- МАЛКО ФАКТИ ОТ ЧЕРВЕНОТО УПРАВЛЕНИЕ- 5500ЛВ МИН ЗАПЛАТА И МИН ЗАПЛАТА 1.8ДЛ, СРЕДНА 3/4ДЛ, В ЕС ВЛИЗАМЕ С МИН ПЕНСИЯ 102.18 ЛВ И МИН ЗАПЛАТА 160ЛВ- НИКОЙ СЕ НЕ ГРИЖИ ТАКА ДОБРЕ ЗА НАРОДА СИ КАКТО ЧЕРВЕНИТЕ- ФАЛИРАТ БАНКИ ЗА ДА СМЕ РАБОТЛИВИ, ЗАЩОТО ТРУДЪТ КРАСИ ЧОВЕКА, ТЕ НЕ ПОЛЗВАТ АСФАЛТ, ЗАЩОТО ОТ ВИСОКАТА СКОРОСТ КАТАСТРОФИРАМЕ- ПО КАЛДАРЪМ И РАЗБИТО СЕ КАРА ВНИМАТЕЛНО- ИЗБИРАМЕ БСП, БСП- НИНОВА....
234
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Мисля си Никакво мислене- КОПЕЙКИН ВЛИЗА В НС, А ПОСЛЕ СЪС СУБСИДИИТЕ СИ КУПУВА КОМПЛЕКС, А МОЖЕ ЯХТА, АБЕ КАКВОТО СИ ИЗБЕРЕ ЧОВЕКА, ЩО ДА ГО ОГРАНИЧАВАМЕ, А СЛАФЧУ И ТОЙ Е В НС- ЩОТО ТАКА СА КАЗАЛИ ГОСПОДАРИТЕ МУ.
233
2
 
1
 
! Отговори
Мисля си преди 1 месец
Скриват "Възраждане", която е сигурна в НС. За Мая никакъв шанс, не че няма да е по-полезна от БСП=ГЕРБ.
232
1
 
13
 
! Отговори
БайХ преди 1 месец
Всеки народ си заслужава управниците. Слави Трифонов като трета сила е синоним на понижено качество избиратели в сравнение с всички избори до сега. Чалга-политика в чалга-държава с чалга-народ. Юбре курорте!!!
231
2
 
9
 
! Отговори
Истукан преди 1 месец
Всичкото това е мафия. Никога няма да просперира тази държава с тази мафия. Слави Трифонов е върхът на простотията. След него ще дойде ромска партия с ром дето ще прави циркаджийсски номера и ще спечели изборите. Следващият на мястото на Слави ще е Азис.
230
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Истината е че БСП, ДПС, ГЕРБ, Слави, "патриоти", СДС, ДСБ и производните им са едни проекти на руските олигарси бивши комсомолци! И другото общо е че Деса президентска е вършала яко в БСП и в герб и в СДС и самият Слави я е "познавал"! Докато разумните хора не скочат да си извоюват държавата и някви деца на бивши комунисти не се покрият тая държава няма да я бъде! От всички партии полза няма! По времето на цар Симеон I и на цар Иван Асен II, колко партии е имало, а бяхме велики!
229
0
 
3
 
! Отговори
АЗИС преди 1 месец
До Ха, ха,ха,хааааааааа

ПРЕМИЕР!
228
3
 
10
 
! Отговори
Койчо преди 1 месец
Добре че умрелите винаги гласуват за герб благодарение на професора мишока
227
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слави е промяната ...Той ни е последната надежда ...
226
5
 
14
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 месец
ЧАЛГАРА СИ ПЛАЩА--ЗАТОВА Е НА ТРЕТО МЯСТО....ХА,ХА,ХААААААААААААА
НАЛИ АКО НЕ ПЛАЩА И НЕ ВЛЕЗЕ В НС....ЩЕ ПРОДАВА НА СЕРГИЯ НА ЖЕНСКИЯ ПАЗАР СУШЕНИ МУШМУЛИ...ЗАЕДНО С МАН ГУСТИТЕ!
НЕГОВАТА ТЕЛЕВИЗИЯ ВЕЧЕ Е , В АБСОЛЮТЕН ФАЛИТ!

СЛАВИ , ДОРИ НЕ МОЖЕ И ДА ПЕЕ....
АЗИС ГО ПРЕВЪЗХОЖДА ПОНЕ 300-ПЪТИ...КАТО ПЕВЕЦ!
225
0
 
10
 
! Отговори
КВИ АНКЕТИ ,БЕ... преди 1 месец
КВИ ГЛУПОСТИ...ХА,ХА,ХАААААААА....

НЯМА ТАКОВА НЕЩО!
ИМА САМО ---ПОРЪЧКА , ПЛАЩАНЕ ...И РЕЙТИНГА ТИ ГО ПРАВЯТ , КАКТО ГО ИСКАШ!

ТАКА СЕ ПРАВЯТ ПОЧИВНИ КОМПЛЕКСИ , СЪС МИНЕРАЛНА ВОДА И ГОЛФ ИГРИЩА!
А , ВИЕ ЛАПНИШАРАНИТЕ ....ВЕРВАЙТЕ...ХА,ХА,ХАААААААААА....

НЕ ВИ ЛИ Е ЯСНО ВЕЧЕ...??!
224
2
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Драстични разминавания в изследванията-сутринта едни ни убеждаваха,че ГЕРБ е по-популярен отвсякога,а Тиквоний-почти е избран за президент...
Явно не се жалят парите за социолози!
223
3
 
7
 
! Отговори
В историята преди 1 месец
отиват щайката крадливи.Без политици.И машинно гласуване.
222
7
 
12
 
! Отговори
Истукан преди 1 месец
Слави е аут, няма никой да гласува за него.
221
5
 
17
 
! Отговори
vgy преди 1 месец
От трън та на глог със Слави.
220
11
 
23
 
! Отговори
Хахахахаххаха преди 1 месец
Продължавате с протестите или там, както наричате паважните си изпълнения, и през март ще му дишате отзад прахта на Боката...!
219
12
 
14
 
! Отговори
ХМ! преди 1 месец
ГОСПОДА ОТ ТРЕНД ОТ КАКВО ВИ Е СТРАХ ЧЕ НЕ ПИШЕТЕ ИСТИНАТА КОЙ Е НА ПЪРВО МЯСТО ДО СЕГА ВСИЧКИ КОИТО ПОЗНАВАМ ЧЕ СА ГЕРБАЖИИ МИ СЕ СЪРДЯТ ЧЕ ГИ НАРИЧАМ ТАКА КАЗВАТ ЧЕ СЕ ОТКАЗАЛИ ОТ ГЕРБ ВЕЧЕ ОТ ПОЧТИ ГОДИНА - ВЕДНЪЖ НАПИШЕТЕ ИСТИНАТА И БЕЗ ЗАПЛАЩАНЕ ЗА ПЪРВОТО МЯСТО
218
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Драги па..р..ве..ню..та не ви харесва като се пише истината за вашата същност, искате да чувате "..само хубаи нища.." цъкайте минуси , ако искате с двете ръце ,но истината е ,че когато Иречек казва на предците ви какво представляват , те го изкарали по- черен и от дявола , а те -ангелчета херувими ,както по-късно Вазов иронично ги описва в "Кандидат за хамама" четете , четете ,господа , четенето ви липсва ,разбираме ви - трябва да броите Надипленото , а то е доста в последно време
217
1
 
16
 
! Отговори
СМЯХ В ЗАЛАТА преди 1 месец
Мога ли да попитам, къде се провеждат тзи анкети и само за Богоизбрани ли са? И как предварителнсо лъжат хората, от тук коментиращите, искам да ми каже някой, че са го анкетирали за кого ще гласува.. То всеки може да си измисля някакви анкети..