Лекар-доброволец: Това не е особено опасна инфекция

Огромният брой пациенти могат да се лекуват в домашни условия
19 ное 2020 11:34, Елка Василева
103
Лекар-доброволец: Това не е особено опасна инфекция
Снимка: архив, БГНЕС

Лечението на това инфекциозно заболяване не се различава съществено от лечението на всички други респираторни инфекции. Това каза проф. Георги Михайлов от БСП, който е лекар и в момента лекува COVID пациенти в болницата в Свищов, пред БНР.

Според него е наложително държавата да предприеме разяснителна кампания.

„Защото ние виждаме на терен стреса в нацията. Хора, които не се нуждаят от болнично лечение, настояват да бъдат приети в болнично заведение. Най-накрая трябва да се разбере, че това не е особено опасна инфекция. Смъртността ѝ е – те го публикуваха вече големите специалисти в света, не българските оратори, които говореха, че смъртността е застрашително висока – тя е 3 на 1000. Това трябва да го чуе, да го разбере (народът – бел. ред.)“, каза лекарят.

Според него „трябва да има кампания, която да достигне до съзнанието на всеки български гражданин. Да се разбере, че това не е особено опасна инфекция, че спокойно огромният брой от пациентите могат да се лекуват в домашни условия. Че не бива да се самолекуват, както се случва, че не могат хората да се „помпат“ с кортикостероиди и с хепарин“, подчерта Михайлов.

Още по темата

Драматизирането на ситуацията не е полезно в момента, категоричен е проф. Георги Михайлов. Не е момент да говорим за кардиналните проблеми, които са известни на системата, сега е време за оперативни решения, изтъкна той.  

Картината в болницата в Свищов продължава да бъде сериозна. Става дума за застаряващ личен състав, за материална база със скромни възможности. Няма възможности за дихателна реанимация. Основните проблеми са свързани с кадровия състав – хора в пенсионна възраст и придружаващи заболявания, което създава у тях тревожност. Извън COVID отделението работи само това за диализа – така описа ситуацията в Свищов Георги Михайлов.

В момента в лечебното заведение има настанени около 40 души. Ситуацията е динамична, всеки ден се изписват много оздравяващи и се приемат много хора. Лекари от други градове са готови да се присъединят към екипа, разказа депутатът лекар. Той обаче е на мнение, че „с доброволчески акции няма да се структурират проблемите в здравеопазването“, заяви Михайлов.

COVID болниците са вариант за предпазване на цялата система от заразяване, смята Георги Михайлов. Той цитира статистики от САЩ, където основните причини за смъртност си остават социално значимите заболявания.

„Чудото“ в Мадрид и Словакия се дължи на масово тестване, отбеляза още Георги Михайлов. Той припомни, че в Дания вчера бе разкрит център за масово тестване с капацитет 8 хиляди проби на час и посочи, че България е на едно от последните места по тестване на населението.

Михайлов добави, че е „извън всякакъв професионализъм“ в общественото пространство да се подхвърлят твърдения, че от масовото тестване няма смисъл, защото давало само моментна снимка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
4
 
! Отговори
Станислав преди 3 години
Ами то добре, значи при нашите параметри трябва да имаме 10-на умрели на ден със зор и болниците да са празни. Аз не познавам никой който някога да се е разболявал от нормален сезонен грип и да е имал нужда от кислород в продължение на дни. Пък и то се вижда по статистиката във всички страни, че смъртността е 3 до 5 % а не 0,3% както твърдят пишман лекарите които се ограмотяват явно от постове във фейсбук. Дано не се налага този лекар доброволец да ви лекува.
88
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да е комунист,ама някои неща е забелязал.Ако управляват БСП няма да напазаруват лекари.Така че мерки трябва да се спазват Лошото е,че той като лекар го знае, но заради партийната линия на деструктивна критика на мерките на НОЩ не смее да го каже.
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствено търговците в момента работят без особени загуби.Но лакомията им няма граници.След ,,черния петък,, пак ще има скок на заразените.В момента на доста стоки цените са повишени в сравнение с м октомври.После уж ще има ,, намаления,,
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак нито дума за мерките.Той може да лекува тъщата у дома, защото е лекар, ама няма да е толкова спокоен, ако е с друг вид образование.Хората могат да се лекуват у дома, но близките им трябва да се изолират ефективно.А и да са нащрек за усложнения.Не е особено опасна инфекция, но се предава изключително лк.Ако двама души едновременно боледуват в семейството, доста тежко ще им бъде.Добре,че общините предоставят патронаж.
85
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смъртността не 3 на хиляда, а е 2.5 - 3 на сто. З на 1000 е смъртността от грип. Значи е лош математик. Защото както в България са констатирани 100 000 заболели, трябва да са умрели 300 човека, а умрелите са много-много повече. На професора математиката не му е силна страна. По-добре да не се излага.
84
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проф.Михайлов е избран за лекар на годината от пациентски организации.Така,че който се съмнява в неговата експертиза да потърси д-р Дариткова или Лъчо Мозъка.Но те май ги няма там. Така,че дали котката е комунист или гербаджия,важното е да лови мишки,нали?
83
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви 3% бе хора. 3 на 1000 прави 0.3%. Уроците по математика скоро ще тръгнат по БНТ.
82
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Световната статистика казва, доктора само цитира: Смъртността е 0,3%. Целта на театърът явно е друга.
81
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обикновен грип, преименуван за целите на световната мафия. Това е.
80
1
 
5
 
! Отговори
Какво е смъртност? преди 3 години
Пример. Нека има 100 заразени, от тях един оздравял и двама починали, а за останалите 97 не се знае изхода. Каква е смъртността? Ние сме горе-долу в тази ситуация.След време, ако няма нови заразени и от тези 100 човека 70 са починали и 30 са оздравяли каква е смъртността, а ако останалите 97 оздравеят и останем с двамата починали, каква е смъртността?
79
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При заразените хора над 75 години, починалите са над 12%.3% смъртност какво е? От цялото население или от заразените?
78
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак комунистите откриват топлата водаЗакривай!Не ни трябват такива доброволци!Пак развиват нелегална дейност!
77
5
 
7
 
! Отговори
Off преди 3 години
С човешката тъпота не може дори науката да се пребори. 3% е смъртността при възрастните хора (над 65г.) Да кажем, че малко е спаднала, заради по-доброто лечение - до 2.5% - това са 2.5 човека на СТО човека. Напомням на цитирания по-горе ***, че неговите избиратели са основно от тази възрастова група и ако не се постарае повече, ще им намалеят гласовете с поне 3% напролет.
76
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отношението към БЪЛГАСКИЯ НАРОД е едно и също както при ЧЕРНОБИЛ/СКРИХА истината, защото накърнява СССР и другите ядоха безопасни храни, а ние марули и мляко с радиация, децата окъпани от радиационен дъжд/, СЕГА ВИРУС НЯМА,по думите на президента, горене на МАСКИ и тълпите на протест, лекувайте се по телефона, ДРУГАРИТЕ С ПРЕДИМСТВО И С НАЙ-ДОБРОТО ЛЕЧЕНИЕ! КОЛКО СА РАЗЛИКИТЕ!!КОЛКО е разликата между БКП И БСП!
75
1
 
7
 
! Отговори
ъхъ преди 3 години
Явно има лечение, щом излекуваха толкова политици от рискови групи, но не за всеки. То това бе ясно от самото начало. Жалко, че не се включиха страхливите частни болници, така поне хората, които имат някакви средства щяха да имат достъп до лечение. народът трябва да ги бойкотира масово, защото те абдикираха от лекарската професия.
74
0
 
5
 
! Отговори
мда преди 3 години
Процентът е между 3 и 5 , няма какво да се лъжем, поне от тези, които са диагностицирани с вируса. Ако си бяха направили труда да изследват цялото население, може би малко и да падне, но тъй като не ги знаем колко са , от разболелите се ги броим.
73
0
 
0
 
! Отговори
не спря преди 3 години
не спря да бълваш простотии, онзи ден беше пропуснал оздравелите, днес броиш карантинираните за болни... Активни - всички с вируса, в това число и в болница,, без починалите , карантинирани - отделна група, много от които не са болни, просто са имали контакт с болен.
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За едно е прав. Не се тестват хората, или се карат сами да се тестват, дори на държавна работа и в училища. Не се карантинират тези, които трябва, а им се казва вземете си отпуска. да ама те отпуските свършиха вече...В другите държави кампании за тестване правят, тук не ми се говори, продължават заразени да се разхождат безд да знаят и да разболяват рисковите групи.
71
2
 
3
 
! Отговори
мисъл преди 3 години
То е същото като с маските. Нямаше маски и и ни казаха, че нямало нужда да носим. Сега нямало лекари и ни казват че няма нужда от болница. Само дето защо толкова много народ се задъхва, забравихте да кажете колко е болното ни население, а то вече е заразено при тоя брой на тестовете. Хора ще умират не само защото са заразени вируса, а защото няма кой да ги лекува.
70
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко хора умират от вируса засега може да се съди само като процент на починалите от приключените случаи - оздравяли плюс починали. За България този процент се качи от 5,3% на починалите през юли 2020, до 7,23% с вчерашните данни и тенденцията е да продължи да се повишава.