Над 12 хил. излекувани за седмица, София вече не е с най-много болни

Подготвят националния план за ваксинация, Борисов: Не искам да чувам, че няма нещо!
69
Над 12 хил. излекувани за седмица, София вече не е с най-много болни
Снимка: Правителствена пресслужба

Над 12 000 души са излекувани от COVID-19 за седмица. София излиза от областите с най-висока заболеваемост.

Още по темата
Това стана ясно по време на днешното работно съвещание, което свика министър-председателят Бойко Борисов с членове на правителството.

Лечебните заведения са обезпечени с необходимите медикаменти и защитни облекла. Подготвя се националният ваксинационен план, съобщиха от пресслужбата на МС.

На срещата беше докладвана актуалната здравна ситуация в страната и прилаганите мерки за справяне с коронавируса. Премиерът разпореди планът за ваксинация да бъде изготвен максимално бързо, като подчерта, че ваксините са доброволни и безплатни за българските граждани. Обмисля се началото им да е с рисковите групи и работещите на първа линия.

Министър-председателят изтъкна още, че е от изключително значение да се поддържа балансът между противоепидемичните мерки и подкрепата за икономиката.

"Не трябва никой да остане с впечатлението, че мерките са самоцелни да тормозят бизнеса или хората. Икономиката да работи, този баланс трябва внимателно да го държите", заяви премиерът. Борисов добави, че е важно броят на излекуваните да расте, държавата да премине през кризата и бизнесът да работи.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов добави, че както премиерът Борисов е изискал полагащите се 1000 лева на всички медицински специалисти на първа линия както в Поморие, така и в другите лечебни заведения днес ще бъдат наредени и ще бъдат по сметките им.

"Не искам да чувам, че има проблеми със заплащането на медицинските работници на първа линия, с лекарствата и предпазните облекла и с готовността за ваксини", категоричен беше Борисов.

Здравният министър подчерта още, че след въвеждането на разширените противоепидемични мерки за миналата седмица за 7 дни излекуваните са 12 070. Ангелов очерта, че София излиза от областите с най-висока заболеваемост - от 1000 случаи на 100 000 и в тази група остават само две области - Габрово и Кюстендил. Наблюдава се и намаляване на натиска върху здравната система, а в София той бе доста сериозен. В национален план е осигурена пълна обезпеченост с лични предпазни средства, дезинфектанти и медикаменти, като ремдесивир е налице за всеки нуждаещ се.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов акцентира върху нова мярка за подкрепа на бизнеса, която предстои да бъде обявена през настоящата седмица.

"Използваме иновативен подход - за първи път в процедурата ще включим и НАП, така че да постигнем максимална скорост и отговор на очакванията на бизнеса", посочи министър Борисов. Той поясни, че подкрепата ще бъде като процент от оборота, който ще се конкретизира с работодателските организации за секторите, които са засегнати от противоепидемичните мерки.

"Очакваме процедурата да бъде бърза, в рамките на седмица да се подават документи и в подобен срок да отговорим със средства от НАП, които в последствие да бъдат възстановени от ОПИК", уточни министърът на икономиката. Вицепремиерът Дончев подчерта, че схемата ще обхване всички бизнеси, които са затворени като резултат от ограничителните мерки. Процесът на заявяване на желание за подкрепа ще е изцяло по електронен път чрез специален модул през системата ИСУН, което ще улесни максимално процедурата.

По време на работното съвещание министърът на труда и социалната политика Деница Сачева докладва, че мярката "Запази ме" започва от днес, като всички останали мерки на правителството в подкрепа на бизнеса и гражданите също остават да действат. "Работодателите могат да комбинират новата мярка заедно с останалите помощи – 60 на 40 или 80 на 20, ако са от сектор хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспорт", посочи Сачева.

Социалният министър информира, че са променени и условията на мярката "Заетост за теб", така че безработни могат да се наемат за 6 месеца срещу заплащане от 610 лева до края на годината и 650 лева от следващата година.

"Възможно е и кандидатстване за семейна помощ от страна на родителите, които са неплатен отпуск и децата им до 14 години учат от разстояние, и които отговарят на условията на подоходния критерий. Те биха могли да кандидатстват за подкрепа от държавата и през Агенцията за социално подпомагане в размер на 610 лева на месец", каза Сачева.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова отбеляза, че по информация на бранша българският туризъм стои стабилно. Работещите в сектора са информирани, че въведените на 27 ноември т.г. противоепидемични мерки ще дадат резултат само и единствено, ако всички сме дисциплинирани и спазваме разпоредбите на здравните власти. "Ще сме безкомпромисни по отношение на нарушенията. Целта ни е в последствие да се постигнат нива, които да позволят мерките да бъдат смекчени", добави Николова.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски докладва, че от 13 март т. г. до вчерашна дата във връзка с осъществяването на контрола за изпълнението на заповедите на министъра на здравеопазването образуваните досъдебни производства са 3180.

 


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
12 хиляди ИЗЛЕКУВАНИ за седмица? Благодарение на мерките ви?
Тия лакърдии, Ангелов, можеш да ги пускаш, докато се возиш на джипката.
Я иди ги кажи на жената, чиято майка бе държана 6 часа в болнична стая с труп на съседното легло и широко отворени прозорци.
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ааа, не така, ботоксов, излекуваните от коронавирус могат да се преброят на пръсти - Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Веселин Маринов...
Останалите са се САМОлекували по къщите си (зарязани дори от джипито си) или ОЦЕЛЕЛИ от здравната система (ако са попаднали в болница).
Това е положението.
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега ще изкарате и че намаляването на бройката заразени минала седмица е в резултат на мъдрите ви мерки, въведени от събота.
Ами не. Не е.
Резултат е на естественото затихване на вълнАта на вируса, като на всеки вирус. Тя ще продължава да си затихва, бройките положителни тестове ще продължават да намаляват, ама ще ни убеждават, че са ни спасили с нелепите си мерки.
С.м.е.ш.н.и.ц.и
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Здравният министър подчерта още, че след въвеждането на разширените противоепидемични мерки за миналата седмица за 7 дни излекуваните са 12 070.

..........
Кого лъжеш бе - себе си, шофьора на джипката или нас?
"Разширените противоепидемични мерки" ги въведохте в петък през нощта срещу събота. Какво общо имат излекуваните през седмицата ПРЕДИ това?
58
2
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 месец
Аз съм излекуван от преди 10 г.От когато спрях да гледам новини по българските телевизии!
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
какво ще рече излекувани когато няма лекарство , и къде сложихте 12 000 човека в болница за седмица , просто хората се самолекуват и който оцелее
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, то цяла София е болна ,как да има нови
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази новина я знаем.
12000 излекувани и 12000 починали за седмица.
Герб са на далавера.По малко народ ,по малко проблеми.
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проблемите в здравеопазването са трупани над 30 години , Борисов е от 10 години на власт . Можеше да се справи с тях ако финансовите му министри не бяха акули , като Симеон Дянков ( изкормил здравната каса ) и Влади Горанов ( за който фикса бе по важен от живота ) !
53
1
 
5
 
! Отговори
Не преди 1 месец
Не излекувани. Оцелели. Лекувани са само политиците, във ВМА. А те не са толкова много.
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Методология
Никой не прави повторни тестове. Така е от месец. Официално при това. След 14 дни ( 10 за контактни) няма нужда да спазваш карантина.
51
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А боко тиквата колко заеми тегли по случай грипа ? Щот ние нищо не сме видели а ще трябва да ги връщаме.Грипа ташкън му дойде на тиквата да ни зароби в дълг. На пролет мислете умно ;)
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 23

Ти за "ние, българите" ли се мислиш ? Я посмали малко. Казва се АЗ няма да се ваксинирам, плондер такъв..
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БОЙКО ЩЕ ГО ИЗЛЕКУВАТ ОТ ПОЛИТИКА ПЪРВО, ПОСЛЕ ОТ КОРУПЦИЯ..
48
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е как толкоз много излекувани ? Нали не било грип ? И нали няма лекарство с ко са ги ,,лекували,, Стига глупости това си е грип ,а не спин
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БАЙ МУТРА КАКВО ПАК ЛЪЖЕ?
46
1
 
11
 
! Отговори
РАБОТИЛА И ФЪНДЪЧКА преди 1 месец
Много се е трудили кметичката на село София
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 43
По кой член на НК, ма?
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те разширените мерки са от 3 дни в сила, той министъра казва, че от както са въведени за 7 дни оздравелите били 12 000. Анализи вече правят умниците. Който се пита, какво се случва със зубарите, които е тормозил едно време в училище - е на ви сега. Връщат ви го.
43
5
 
2
 
! Отговори
до 42 преди 1 месец
А ти къде си да подадеш сигнал в РЗИ? Това, което описваш, е престъпление по НК!