Все още сме първи по смъртност от вируса, но болните намаляват

Колко хора ще пожелаят да се ваксинират у нас?
Обновена: 4 дек 2020 10:51 | 4 дек 2020 10:37, Веселина Йорданова
208
Все още сме първи по смъртност от вируса, но болните намаляват
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България все още е на първо място по смъртност от коронавирус в Европа, намалява обаче 14-дневната заболеваемост и тя е 591 на 100 000.

Още по темата
Има разлики и по области - заболеваемостта в Габрово е 14 пъти по-голяма от тази в Кърджали, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг в МС.

Почти всички, които са стигнали до летален изход, са потърсили късно лекарска помощ, така здравният министър Костадин Ангелов обясни първото ни място в черната статистика. Другият фактор според него са придружаващите заболявания, например сърдечни болести, които много българи имат.

Кунчев каза, че положителните промени след въвеждане на последните мерки са крехки и в начална фаза.

Все още показателите за седмичен брой тестове са едни и същи, но положителността им пада за първи път в последната седмица и е между 32-36%.

12 266 души са излекувани за изминалите седем дни.

Заетите легла от пациенти с коронавирус са 51%, а в интензивните грижи - 40%. 98% от леглата в Шумен са заети, следващата област по заетост на леглата е Ямбол.

Кунчев обясни, че всяка страна и компания има право да ограничава едно или друго според това дали човек е ваксиниран, каквито информации вече се появиха от авиокомпании.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Той напомни, че за противогрипна ваксина ние сме на последните места в Европа с няколко процента имунизирани, срещу рака на маточната шийка също няма желание за ваксинация у нас.

Затова здравните власти очакват различни проценти ваксинирани в таргет групите.

Имунизация ще започне след одобрение от Европейската агенция по лекарствата за конкретната ваксина и разрешение от ЕК, така е според законодателството в ЕС.

Националния план за ваксиниране може да видите ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
7
 
5
 
! Отговори
До 159 преди 3 години
Не знам къде е" заровено кучето ", но очевидно при теб мозъка е заровен надълбоко и няма шанс да го намери никой . Викаш училищата виновни -***.! Факти : чети : мисли : Училищата в БГ ( гимназиално ниво и 5-12 клас ) са затворени от 13.11.20 година. Почти месец. Ефект - нулев . Даже обратен. Франция , Испания,Италия , Германия и прочее западна Европа - училищата РАБОТЯТ! През цялото време. Ефект - Франция - от 65000 заразени преди месец - сега под 10 000! Коментар ,мозъчно недоразумение???
146
1
 
8
 
! Отговори
болните намалят преди 3 години
- а умрелите се увеличават!
145
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко трябва да си нескопосан и негоден, че да се оставиш на първо място по смъртност по-зле от Македония, Румъния и пр.. Да си най-зле след толкова предупреждения; УЧИЛИЩАТА - там беше заровно кучето! И на всичкото отгоре по три пъти да имаш безсрамието да се появяваш по телевизията и да продължаваш с яловите приказки. Безполезни изкопаеми! Ама НАРОДЪТ си е виновен! Кой ги докара тези в парламента и правителсвото бе, недодяланици?!
144
3
 
10
 
! Отговори
Мария Игнатова преди 3 години
Дано не се налага на никой да търси спешна помощ с ковид, но все пак ако се случи, първо обаждане на някой от медиите и след това на 112. Спешен и до него медия. Може би да започнат да спасяват хората или целия свят да види как се лекува тук! Разбрах едно, че за всяка неправда само жалби не вършат работа. Трябва си камера и журналист!
143
5
 
10
 
! Отговори
бББ преди 3 години
Нали искахте свобода - ами ето я. Не ви харесва а?
142
2
 
8
 
! Отговори
МангъЛов преди 3 години
Така ще е! Не пиете чай затова. И Ааспирин.
141
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"А дали смъртността е точно и само от вируса ?"Разборам, че искате вирус да няма, но за съжаление реалността е друга.
140
6
 
4
 
! Отговори
До 144 Диана преди 3 години
Само ти изглежда не си чула, че на болниците се превеждат пари според броя на заразени и починали в нея от ковид
139
2
 
3
 
! Отговори
До 150 До Диана преди 3 години
Абе кво девойпе е тва бе! Тва сие чистсорискижендар бе
138
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка атака срещу властта на мутрите е възможност за спасение на живота на българите, независимо откъде идва атаката. Факт!
137
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 2-3 пъти повишения брой на починалите в България през последните 35 дни, благодарете на мутрите от ГЕРБ и на техните неадекватни мерки. Като гласувате помислете дали искате да умирате или ще гласувате против мутрите, за да живеете.
136
8
 
5
 
! Отговори
До Диана преди 3 години
Не те знам какво си,но ще те наричам "девойче"Та мило ми девойче като как онова нещо където управлява(краде)държавата вече над 10 години няма никаква Вина,а виждаш ли бившите к'умоняги които не са помирисвали власт от доста време са най виновни за състоянието в което е България! Та Смешничко си ми "мило ми девойче"в тия твърде посТали напъни целящи оневиняването на един Нарцистичен-крадец!!
135
6
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Безспорно тук върлува най-тежкият вирус. Ха-Ха-Ха..... Защото цари най-голямата измама в обслужването на Данъкоплатците от Данъкоядците.
134
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През предишните години през ноември умираха средно по 280 човека на ден, а сега при силно намалялото население на България умират по 650 човека на ден, а някакви продължават да твърдят, че пишели починали от нещо друго като починали от вируса.....
133
9
 
12
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До ехЗнаеш ли, смешно ми е това съмнение в съществуването на вируса! И тук на дъното лежи БСП с нейната атака на властта - хората се убеждават, че няма такъв вирус, заразяват се и умират, а после БСП обявява как правителството на ГЕРБ не може да се справи с пандемията...Какво тук значат някакви умрели, според БСП?! Голяма мръсотия! Тази партия трябва да сублимира! Не спирам да се очудвам на гадостите на които е способна за една власт...А представяте ли си ако пък и дойдат на власт?!...
132
5
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
и как в такива големи държави и с толкова болни преди месеци ние станахме първи?????????????!!!!!!!!!!!!!!! да не е самохвалство т.е. измама????????????????????
131
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
държава без население да сте виждали
130
12
 
5
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен?140Защо ще плащат на лекаря за да пише близкия ти умрял от Ковид или пък ще лъжат, че си с ковид ако не си? Това е лудост! На това са способни само БСП и сие за да излезнат повече случаи с ковид у нас, т.е. да покажат, че сме много зле...Ако някой вижда друга причина за подобни гадости, нека ги каже...
129
2
 
9
 
! Отговори
ех преди 3 години
Хора дали е от ковид или не какво значение има.Факт че има повишена смътност след като се появи ковид. Ние по принцип си бяхме на първо място по смъртност. Вината за това е наша обща.На политици и на неполитици.Всички сме замесени. За да се промени това,трябва да се променим всички ние. Но това трудно ще стане. Просто трябва да приемем фактите и реалноста.Ще си бдем зле и ще продължим да обвиняваме всеки без себеси.
128
0
 
7
 
! Отговори
t666 преди 3 години
До АнонименСтискай палци да са все така! Двама познати си заминаха от вируса, бог да ги прости.

Спонсорирани публикации