Днес честваме Никулден - празникът на моряците, рибарите и банкерите

Да почерпят Никола, Николай, Никол, Николета, Николина, Нина, Нено, Ненка, Кольо
Обновена: 6 дек 2020 07:16 | 6 дек 2020 07:16, Ния Христова
89
Днес честваме Никулден - празникът на моряците, рибарите и банкерите
Снимка: БГНЕС
Православната църква днес почита паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. 
 
Още от малък Свети Николай бил научен на добри дела и твърда вяра в Бога. Помагал на нуждаещите се и ги избавял от беди.
 
Празникът се пада по време на Рождественския пост, но в чест на светеца Църквата разрешава на този ден да се яде риба. Според народното поверие свети Николай сторил чудо, запушвайки с шаран дупката на пробит кораб и спасил моряците от сигурна смърт.
 
Според вярванията при приготвянето на рибата люспите не бива да падат на земята и не трябва да се настъпват. Вечерта зъбите се почистват с рибна кост, за да бъдат здрави през годината. 
 
Денят е обявен и за официален празник на град Бургас. Светецът е почитан като закрилник на моряците, рибарите и банкерите.
 
Никулден е и професионалният празник на банкерите. След повече от 40 години, БНБ и Асоциацията на търговските банки възобновяват отбелязването му през 1992 година.
 
Тази година празникът няма да бъде отбелязан с церемония заради пандемията от коронавируса. 
 
Много легенди се свързват с личността на Свети Никола, считан основно за покровител на рибарите и мореплавателите. Приживе - за разлика от повечето светци, той бил заможен, а в много предания е описан и като „лихвар, който помагал на бедните”. Най-популярната легенда обаче е как Свети Никола е спасил честта на трите дъщери на търговец, загубил богатството си. В онези времена една девойка не можела да се омъжи, ако няма зестра, но обеднелият баща не можел да осигури такава.
 
В някои от версиите на легендата се говори, че дори трите млади жени били застрашени от опасността да бъдат превърнати в блудници. Според легендата, когато клетият баща бил готов да продаде някоя от дъщерите си за блудница, Свети Никола подхвърлял през прозореца кесия с жълтици и така спасявал девойката от позор. Това се случило и с трите дъщери на търговеца. Според други, кесията била пускана през комина, а не през прозореца, с което пък може да се свърже и мита за Свети Никола - първообраза на Дядо Коледа.

Днес да почерпят Никола, Николай, Никол, Николета, Николина, Нина, Нено, Ненка, Кольо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
0
 
! Отговори
читател преди 3 години
Византия никога не е съществувала. Това е термин наложен от историографите за да различават Источната от Западната Римска Империя. Това че гърците четат фриволно историята подобно на Макетата си е техен проблем. А Грека на латински е обидна дума и означава непочтен. Те затова се опитват тихичко да налагат понятието Елини.Те не са и Елини, но това е друга тема.
77
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За жалост, Николина е изчезващо българско име. :)Честит празник на всички! Бъдете здрави!Не е така, но кичозното, извратено измислено " име" Никол се разпространява, благодарение на простотията на родителите. Жива и здрава, но знай че днес не е Никулден.
76
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За жалост, Николина е изчезващо българско име. :)Честит празник на всички! Бъдете здрави!
75
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 80 Ами прочети житието и живота на свети Николай Чудотворец, той е единственият син на богати и знатни родители Християни гърци,родителите му са светите Теофан и Нона ( или Нонна), които са благочестиви и добродетелни хора с богати родове. Свети Николай е роден в град Патара, Ликийска област, Мала Азия.
74
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
как е хванал шаран в морето.шарани са вярващите в такива приказки.
73
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Византиец и грък е едно и също, друже. Гърция е всъщност наследницата на Византия.
72
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАми той(тя),ми пише,че свети Николай бил "грък", откъде -накъде, като такова нещо никъде не пише за свети Николай. Да,бил е от Азия,но какъв е бил,не се знае,даже византиец ако го наричат ще е по-правилно от грък.
71
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАз не я отричам,даже държа на коректността,Гърция е създадена в началото на 18 век на Пелопонес,защото такова чудо като държава Елада(която уж е древна Гърция) не е имало,но поне е имало византийци и православна църква и ние дори сме повлияни културно от тях,както и църквата ни. А такова нещо като "епископ" НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛО,това е една измишльотина от късното Средновековие и от по-ново време.
70
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 75Не разваляй празника на хората.
69
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 75Ти си много зле, щом отричаш древната история и държавност на южната ни съседка.
68
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако аз нямам понятие, нямаше и да пиша, но ти определено си много зле. Важното и въпросът е КАК (трябва да) се почитат Християнските Светии, един които е и прославения от Бога свети Николай Чудотворец, а не да четем статии със свободни съчинения. С тая цел написах всички мои мнения. Уморих се, имам нужда от почивка.
67
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЕла ми покажи поне един, ПОНЕ ЕДИН ДОСТОВЕРЕН древен документ,изследван чрез химичен анализ,че такова чудо като държава(!) Елада(което е уж древна Гърция) някога е съществувало! Глупости на търкалета!Да не говорим пък и за други измишльотини.Поне един!
66
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСамо факта,че пишеш за "епископи", означва,че изобщо и понятие си нямаш от православната църква, още по-малко пък си от Балканите и пишеш западняшките си съчинения в свободен текст, дрън-дрън-ярина гола пропаганда.
65
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 72Много си зле, Светите Апостоли са Първите Епископи на Църквата, те ръкополагали мъже за епископи, свещеници, монаси и др. Свети Николай Чудотворец се почита и като Свети Отец и Учител на Църквата, тъй като и той както и свети Спиридон, свети Атанасий Велики и други светии, участвали на Първия Вселенски Събор, е имал Апостолско приемство.
64
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТебе пък какви "епископи" те гонят през 3 век,когато е живял Николай Чудотворец?Даже и в православната църква не е имало такова чудо "епископи",нито такава титла "епископ" ,това са измишльотини от късното Средновековие и в ново време от разни други църкви.
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8Почитането на Светците се е споменавало и във Стария Завет, това като благочестива традиция и обичай се запазва и в Ранната Православната Църква, та и до ден днешен. Така, че не виждам какъв е проблема. И тук става въпрос КАК се почитат светиите.
62
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8Искаш да кажеш преди светите Апостоли ли? Би трябвало да знаеш, че преди да дойде Християнството, в т.нар Римска империя и древна Гърция хората са били диви езичници и суеверни прости хорица, които са придавали значение на прости хора като тях. Те не са знаели за Истинския Бог. Та, ако гледаш още по- назад, би трябвало да знаеш за Първите Светци на Бога - Адам и ***, от които е произлязло човечеството.
61
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8До АнонименА преди тях кой е покровителствал споменатите ? Никой , но пак са плували !Странно !Искаш да кажеш преди светите Апостоли ли? Би трябвало да знаеш, че преди да дойде Християнството, в т.нар Римска империя и древна Гърция хората са били езичници и суеверни прости хорица, които са придавали значение на прости като тях. Те не са знаели за Истинския Бог. Та, ако гледаш още по- назад, би трябвало да знаеш за Първите Светци на Бога - Адам и ***, от които е произлязло човечеството.
60
2
 
1
 
! Отговори
8 преди 3 години
До АнонименА преди тях кой е покровителствал споменатите ? Никой , но пак са плували !Странно !
59
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До братяЧестит Никулден МакедонскиИнтересно, та даже жалко. Та, какво общо има гръка свети Николай Чудотворец, роден в Мала Азия с изкуствено създадената северно македонската ко.чи.на? И какво общо има с България, Сърбия, Русия?!

Спонсорирани публикации