Ефектът от ваксината за хората под 40 години е съмнителен, смята проф. Костов

Науката била поставена в услуга на политиците и уплашеното общество
211
Ефектът от ваксината за хората под 40 години е съмнителен, смята  проф. Костов
Снимка: БГНЕС

Хората над 40 години и рисковите групи е добре да се ваксинират срещу Covid-19, но за младите хора с устойчива имунна система ползата от ваксината е съмнителна, коментира пред БНР пулмологът проф. Коста Костов.

Той подчерта, че няма притеснение относно особени странични ефекти.

Още по темата
"Страхът ми е по-скоро спрямо начина, по който се процедира с науката. Науката не е жребец за къси спринтове, а ездитен кон, който е пригоден за по-дълга езда. Трябва ѝ време, за да бъде категорична. Сега науката се постави в услуга на политиците и уплашеното общество, принудиха я да направи неща, които обичайно не се случват.

Немислимо е да се пускат в обръщение медикаменти или ваксини, без да са преминали всички етапи, без да са публикувани данните, без световната експертна общност да си е казала думата, без да са е изчакало достатъчно време и да се проследят всички странични ефекти. В това отношение съм огорчен и имам много въпроси към ваксините. Но с това не искам да демотивирам хората да се ваксинират, аз самият ще го направя. Науката се поддаде и допусна да бъде използвана. Eдно общество, в което медиците се експлоатират като товарни коне, вече не е манеж, а обор“, призна професорът.

Проф. Костов сподели, че има ваксина, която наблюдава с интерес, но която няма да стигне до нашата страна.

"Ваксина, която се произвежда от малка биотехнологична компания в Канада. Тя е базирана на растение.
Използва се генно инженерство - биотехнология извежда вирусен антиген от растение. Канадското правителство е инвестирало много средства в тази ваксина и канадците ще бъдат ваксинирани първо с нея. От очакваните да влязат при нас ваксини моите предпочитания са към тази на Pfizer/Оксфорд, базирана на т.нар. информационна РНК, която чрез липидни капчици ще вкара в клетките на организма и те ще прочетат шифъра на ваксината, след което ще започнат да произвеждат белтъчни продукти, върху които ще изграждаме и нашия имунитет“, разясни той.

По думите на пулмолога няма да успеем да победим напълно вируса, но поне няма да има натиск в епидемиологичен аспект. "Това няма да се случи скоро. Надявам се в края на зимата или началото на пролетта вятърът да утихне и бурята да отмине постепенно, за да посрещнем по-спокойно лято", допълни проф. Костов.

Той подчерта, че една част от българите не живеят в зряло общество, не вярват във вируса и не живеят в общество, в което усещат отговорност към другите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
13
 
4
 
! Отговори
Да преди 3 години
Който не се ваксинира да си стои при семейството си.
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредното неподготвено изказване. Одобрена ваксина няма - на 27 декември се ОЧАКВА одобрение. Нека тогава да се коментира. Това че доставят нещо, не значи че в последния момент, няма да се реши нещо друго. Колкото до страничните ефекти - не е ли ясно, че преди да мине поне година (даже и повече) от ваксинирането на първия човек, няма как да се знае какви са. Затова все пак има информирано съгласие!
16
5
 
6
 
! Отговори
ШабосОтДавос преди 3 години
Всички Трябва да се Ваксинират, до 5 години трябва 500 000 000 да е популацията на Земята!
15
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който не се ваксинира да не бъде допускан до работа където работят хора! Личен избор било дали да заразява.
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се, че трябва да е въпрос на личен избор! Всеки решава за себе си и семейството си! Няма нужда да нападате тези, които мислят по друг начин. Клавиатурни стожери в тази държава бол!
13
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам да ме обслужват само ваксинирани младежи. Който се ваксинира да му сложат значка, че не разнася зараза.
12
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялото ми семейство изкара вируса включително и майка ми, която е почти на 70 и с наднормено тегло. Е да кашля 3 месеца, но и мина. Смятам, че ваксината трябва да бъде за хора над 80 и с придружаващи заболявания. Аз лично дори и в този случай не бих си я сложила. Това е личен избор.
11
2
 
12
 
! Отговори
до 8 преди 3 години
Нали ще се ваксинираш с невероятната ваксина бре? Какво ти пука кой ще разнася заразата, нали си спасен с ваксината чудо!
10
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като не се ваксинират ще им затворим бизнесите. Няма някакъв барман да ми разнася вируса.
9
2
 
11
 
! Отговори
МИА преди 3 години
Такава ваксина Пфайзер/Оксфорд няма....има Пфайзер-Бионтех ..Германия/САЩ и Астра Зенека- Оксфорд ...Англия
8
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали ще разнасят заразата, бе. Все ще се намери някой гьон. Тоя да си погледне първо трагичното отделение в Окръжна в София.
7
0
 
25
 
! Отговори
От СЗО преди 3 години
Как няма нужда тези под 40 бе, дофторе! Ние този вирус защо сме го изработили и пуснали???
6
18
 
11
 
! Отговори
Тялото преди 3 години
Обясни го това на всички тия дето умряха под тази възраст.И как може да е толкова ***, че да не се сети, че тези хора се ваксинират за да не заразяват други по-уязвими. Целта на такива ваксини е да се постигне колективен имунитет и да изкореним болестта, както сме направили с дребната шарка и полиомиелита. И никой не е пришпорил нищо. Тези ваксини са почнати преди 17 години, но са били на пауза тъй като сарс ковид 1 изчезна от само себе си.
5
15
 
13
 
! Отговори
не е така преди 3 години
Трябва да престанете с тези изказвания- и без това хората ги е страх, няма нужда да се подклажда. Ако не се ваксинираме как ще живеем занапред- все в локдаун ли? На този въпрос да се отговори!
4
3
 
28
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 2Аз съм на 40 точно и съм казвал - ако лекарите се ваксинират, ще се и аз. Те щом могат да поемат риска, мога и аз.
3
2
 
2
 
! Отговори
Българин преди 3 години
И ний сме дали нещо на света.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бау, а ти под 40 г. ли си?
1
7
 
19
 
! Отговори
Бау преди 3 години
ако човек е без заболявания и е под 40 и аз съм съгласен, че няма нужда да се ваксинира. Децата пък изобщо. Обаче това да си стар и болен и да рискуваш си е глупаво ...