Песимизъм в коронакризата: 80% - 2020 лоша година, за 44% 2021 г. още по-зле

Половината българи -щастливи, другата половина - нещастни
27
Песимизъм в коронакризата: 80% - 2020 лоша година, за 44% 2021 г. още по-зле
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пандемията от коронавируса е променила традиционно позитивните нагласи на българите в края на годината. Това показва национално представително проучване на Изследователския център “Тренд” по поръчка на “24 часа” за настроенията в края на годината.

80% от хората са на мнение, че 2020 г. е била лоша година за България. В личен план обаче за 47% от българите
годината е била лоша, а за 39% - добра.

Българите са песимисти за 2021 г. Оказва се, че мерките срещу COVID-19 имат и своите добри страни – прекарваме повече време със семейството си.

Колко нещастни бяхме през годината?

Почти равни са дяловете на българите, които са били щастливи (46%) през 2020 г., и тези, които не са били (44%). Сравнението с 2019 година недвусмислено показва влошена картина. През миналата година заявилите, че са щастливи, са били 63%.

Щастието при млади и при възрастни

Демографската структура на щастливия българин обаче се запазва през годините. Има съвсем ясна зависимост между възрастта и щастието. Повечето от най-младите (18-29 г.) са щастливи, но с напредването на възрастта стойностите постепенно падат. При над 70-годишните повече от два пъти са тези, които казват, че не са били щастливи през 2020 г.

Тази зависимост до голяма степен се дължи на изчерпващата се житейска перспектива при най-възрастните.
Лоша година

80% от интервюираните са на мнение, че 2020 г. е била лоша година за България, а само 10 на сто са на обратното мнение.

В сравнителен план това прави огромна разлика с оценките от последните няколко години, когато позитивните и негативните оценки са били доста близки като стойности – около 40% положителни и толкова отрицателни.

Не толкова зле в личния живот

Когато стане дума обаче за 2020 г. в личен план, годината изглежда по-добре, въпреки че негативните оценки отново преобладават – за 39% тя е била добра, а за 47% - не. Без съмнение пандемията от COVID-19 е нанесла щета за немалка част от българите. През последните години годината е била добра за около 50-60% от българите и лоша само за по-малко от една трета.

А за джоба?

При оценката на българите за 2020 г. прави впечатление, че за личния и професионалния живот преобладават неутралните или по-скоро добрите оценки, но когато стане въпрос за оценка за финансовите възможности, мнението, че годината е била по-скоро лоша, се споделя от 40%.

По всичко личи, че икономическите щети, нанесени от пандемията, са дали ефект върху немалко българи. За сравнение, този процент през 2018 и 2019 г. е бил 10 пункта по-нисък.

# Остани вкъщи

Противоепидемичните мерки срещу разпространението на COVID-19 принудиха немалко хора да прекарат повече време вкъщи, което има и своите добри страни. Така през 2020 г. 74% са имали достатъчно време за тяхното семейство, докато през 2019 г. този дял е бил 65%.

Посрещаме новата година с песимизъм

Въпреки откриването на ваксина срещу COVID-19 българите остават песимисти за предстоящата 2021 г.
Близо една трета смятат, че ни очаква по-добра година за България, докато 44% смятат, че годината ще е по-лоша за страната.

Сравнителните данни сочат категорично, че традиционно българите са позитивно настроени към следващата година. Не и сега обаче. По всичко личи, че не виждаме съвсем бързо решение на кризата около COVID-19. Очакваните икономически последици от пандемията вероятно също засилват песимистичните нагласи на българите за следващата година.

На въпрос за очакванията за 2021 г. в личен план обаче по-голям дял са на мнение, че това ще е една по-добра година (39%), а за 29% - по-лоша. И при двата въпроса отново регистрираме същите демографски зависимости както при оценката за отминаващата 2020 г. Най-младите са най-оптимистично настроени за 2021 г., докато най-възрастните остават най-скептични.

Проучването е проведено от Изследователския център “Тренд” от 26 ноември до 3 декември 2020 г. и е представително за пълнолетното население на страната. С пряко полустандартизирано интервю “лице в лице” са анкетирани 1009 души на възраст 18+.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
КОВИДОНСКИ преди 3 години
ИЗ пророчествата на КовидийТова е само началото след този вирус ще се появи НОВ ВИРУС, освен вируса ще се появи СУПЕР РЕЗИСТЕНТНА БАКТЕРИЯ, която ще сложи края на епохата на антибиогиците.Покрай бъдещите природни бедствия и катаклизми ЩЕ ИМА ВЪЛНА ОТ НОВИ НЕЧУВАНИ БОЛЕСТИ. Световни корпорации и организации бързащи с разработка на генетично модифициращи препарати ще предизвикат ТЕХНОГЕННА КАТАСТРОФА генна бомба поразяваща с напълно неконтролируеми ГЕНЕТИЧНИ МУТАЦИИ светът ще е мутанти и болест
22
2
 
2
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 3 години
Бил Гейтс и неговите подобни се възползваха Най-много от корона кризата.Майкрософт е със забележителен ръст. Според мен той има мощен компютър който може да дава възможни прогнози за бъдещето. По този начин той знаеше за тази криза и беше подготвен. Знаеше и за ваксината и за края на корона кризата. Той каза че ще приключи към средата на 2021.
21
0
 
6
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Няма как да бъда щастлив като хората умират, увеличава се безработицата, увеличават се гладуващите. Промяната е към лошо и ограничения и това води до негативна енергия. Но въпреки всичко се надявам да се промени всичко към добро,хората да станат малко по-добри, за да може да победим злото без значение в каква форма идва.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 16Както казваше една председателка на НСАми стани програмист, бе!
19
9
 
6
 
! Отговори
до 21 преди 3 години
Как да ти обясня, че, ние, програмистите НЕ влагаме парите си в апартаменти?! Това е инвестиция за соц бабички. Да, имаме нови луксозни жилища, повечето от нас с по-хубави доходи отдавна купихме и къщи, а инвестициите ни отиват другаде- в акции, криптовалути, фондове. Разберете го... Ще влагаме ние в нещо, което няма бъдеще. За какво?! Купуваш апартамент, за 5-12 години изплащаш и забравяш. После ти се ражда дете, продаваш го и купуваш къща. Плащаш за няколко години и край. Simple as that.
18
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2020-та до момента е една добра година. Много бизнеси се адаптираха към новото, много квалифицирани кадри научиха нови неща, нови знания. В нашия бизнес имаме огромен скок на работата с пипване тук-там и нови идеи. Една криза ражда нови бизнес идеи. Някои бизнеси умират, други се възраждат, трети- се раждат. Едно е сигурно- квалифицираните пострадаха минимално и се появиха нови бедни, а бедните и неквалифицираните станаха още по-бедни. Нормални времена, очаквани. Какво ще стане 2021? Ще видим.
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пика на кризата ще е догодина. Като изтече кредитната ваканция на хора и фирми, тогава ще стане интересно. Още не сме видели най-лошото, само го предусещаме засега.
16
3
 
7
 
! Отговори
V преди 3 години
Еми то всичките статии са за коронавируса .Стойте си у къщи щото вън върлува чумата .
15
1
 
4
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 години
Логично развитие на Живота(към по лошо) не само в БГ
14
6
 
13
 
! Отговори
аз да ви обадя преди 3 години
В икономически план е лоша, но тъй като парите не дават щастието - в личен план би трябвало да е по-добра, все пак кризата ви даде възможност да останете повече време с любимите ви хорада имате време за неща които харесватеда си почивате да идете на село на спокоиствиеда обмислите бъдещето да си дадете сметка , за наистина важните неща в живота.
13
5
 
2
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 3 години
За каква мизерия се говори, не мога да разбера.
12
1
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
НА ВСИЧКИ Е ЯСНО, ЧЕ ВАКСИНИТЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ ПОСТАВЯТ АВТОМАТИЧНО И ТОЗИ ПРОЦЕС ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ЦЯЛАТА 2021-ВА ГОДИНА!!!!И ТОВА Е САМО В СЛУЧАЙ, ЧЕ ВАКСИНИТЕ ИЗОБЩО СА ДОСТАТЪЧНО ЕФИКАСНИ!!! ПОДЧЕРТАВА СЕ ЕФИКАСНИ А НЕ ТРАЙНИ!!! ЩОТО ТРАЙНИ МОЖЕ ДА СА И ПАК ДА СА ОСНОВНО НЕЕФИКАСНИ СРЕЩУ 33 000 МУТИРАЛИ НОВИ ЩАМА -------------ИЗВОДА Е, ЧЕ 2021-ВА ЩЕ Е ПО-ЗЛЕ ОТ 2020 ОТ КЪДЕТО И ДА СЕ ПОГЛЕДНЕ!!!
11
3
 
2
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Трайте, бе !Скоро ще ви преброят преди чипирането,после на Изборите ще вземете некой лев...и сте се хванали за зелено или пaлцитe.
10
5
 
3
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
*** е с много дебела глава,много ще пати той затова,скоро ще бъде много щастлив,сутрин щом събуди се жив !!
9
2
 
21
 
! Отговори
Това преди 3 години
че 2021 ще е още по-зле не е песимизъм, а реализъм. Тогава ще берем плодовете на 2020.
8
2
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
пандемии болести мизерия скъпотия липса на здравеопазване бюрокрация до шияна какво да се зарадва човек
7
3
 
3
 
! Отговори
неандерталец преди 3 години
Пенсионерите кълнат.
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хладилника взима превес над телевизора!Сега почва интересното.
5
6
 
17
 
! Отговори
българин преди 3 години
Молете се да оцелеем физически през Новата година !!
4
6
 
8
 
! Отговори
Тиква с Каскет преди 3 години
Не съм диктатор, а терминатор.