Липса на информация ли е причина за антиваксърските настроения у нас?

Говоренето от типа "яко ще се мре, черни чували..." е част от проблема
15 дек 2020 12:05, Анисия Иванова
175

Неяснотите около ефективността на ваксините срещу коронавируса стават все повече. За липсата на достатъчно информация признават и лекарите. Част от тях са на мнение, че трябва да се натрупа повече клиничен опит за новите ваксини.

"Това го има в целия свят - нещо, което е непознато и неприятно, това е нормална човешка реакция. От друга страна, у нас нещата се случиха достатъчно зле комуникационно. Среда, в която има доста сериозни антиваксърски настроения, лекарите не са чак толкова добре, здравните власти се карат на хората... Реакцията не е неочаквана. Проблемът идва от реакцията на лекарите, които трябва да водят, да убеждават, да дават повече информация", каза преподавател по политическа комуникация и изборни кампании Александър Христов.

Още по темата

Той отбеляза, че виждаме първите резултатите от липсващата кампания за ваксините. На мнение е, че говоренето от типа "яко ще се мре, черни чували..." е част от проблема.

"Експерти са преценили, че нещо трябва да случи по определен начин. Политиците са там, за да участват в прокарването на такива експертни мнения и да може всичко да бъде разрешено по най-добрия начин. Имаме нужда от повече информация защо хората не искат да се ваксинират", посочи Христов в "България сутрин".

Актрисата и журналист Искра Ангелова вече е прекарала COVID-19 и има преки наблюдения върху болестта.

"Интернет и социалните мрежи изместиха социалните медии и всеки може да се изказва по всичко. Отговорност на официалните медии е да информират обществото по най-акуратния начин", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.
По думите ѝ обществото ни все повече започва да бъде водено от мистификации и конспиративни теории. Според нея България е взела адекватни мерки, но впоследствие са се намесили бизнес интереси, а у нас има и предпоставки за огромно недоверие към каквито и да било мерки.

"Искам ли да се имунизирам, щом тези политици, към които 20 години се насажда недоверие, ми предлагат... Политиците са също толкова объркани, колкото и ние в момента. Те са изложени на риск много повече от човека, който стои вкъщи", обясни Ангелова и подчерта, че трябва да има рационално поведение и максимално широко обединение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
25
 
! Отговори
Севи ТВ преди 3 години
От ден до пладне само ваксини ваксини ваксини... аман от дудняне.Ще се ваксинира който иска, айде стига с тези ваксини вече, че ми надухте главата.
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не съм сигурна друга държава да има президент като НАШИЯ! Мангъровци има!СЕГА НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАТ, ПРЕДИ ВЕЛИКДЕН ОПАШКИТЕ ЩЕ СА ДЕНОНОЩНИ! НЯМА ВАКСИНА, НЯМА ГЪРЦИЯ, ТУРЦИЯ, САМОЛЕТНИ БИЛЕТИ!
23
0
 
3
 
! Отговори
Серго преди 3 години
Блажите ли, мушмороци?
22
0
 
1
 
! Отговори
Мътен преди 3 години
Ясни сте ми всички!
21
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПравиш ли разлика между ЗАБРАНА и ЛИПСА НА РАЗРЕШЕНИЕ?Интересно как са забранили нещо, което не е съществувало до скоро.
20
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Верно ли причината е, че ни липсва информация за ваксина, за която знаем, че производителят, който естествено има цялата информация, отказва да носи отговорност?
19
5
 
0
 
! Отговори
Бой и ниско стригане преди 3 години
Искаш, не искаш това е!
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не липса на информация, а липса на ГАРАНЦИИ от създателите на ваксините ! Една ваксина за да е качествена са необходими от 5 до 10 г на разработки, изследвания и доказателства, не може в рамките на 5-10 месеца да бъде създадена качествена ваксина, затова и производителите отказват гаранции ! Никой не може да предположи какво може неприятно да се случи след ваксинацията, сега е моментът за печалба на производителите на ваксини, това са милиарди на гърбът на населението на планетата !
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хем ваксината е по желание, хем е проблем, ако не искаш да си я сложиш. Не разбирам.
16
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 123От малък ли си беше глупав, или това почна да се случва след прекаляването с алкохол и наркотици?
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Антиваксърите са хората които отричат и са против ваксинирането изобщо! Тук става въпрос за съмнения и скептицизъм относно ваксините против Корона вирус! Направени по РНК технология забранена в ЕС до този момент, набързо съставени ваксини с неубедителни показания, недостаъчни продължителни изследванания върху различни групи от хора, за по ообективни резултати. Не изопачавайте нещата!!! Аз лично не съм против ваксините като цяло, но съм против ваксините за Корона!
14
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11Има китайска ваксина.На Илиенци продават.В шишенце, в кутийка, в тубичка.Както искаш.И в алиекспрес я има.
13
1
 
12
 
! Отговори
мда преди 3 години
Повечето медии са контролирани от Глобалистите включително и днес.бг.
12
8
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Ами получава се така, защото политиците ни са слаби психолози. Ако бяха излезли да кажат: Вижте сега, ваксина вече има, но много трудно се набавя и затова първо ще се слага на елита и на известни личност, за хората ако остане някоя и друга бройка ще има, но за много малко хора и ще струва 2000лв, гаранция Гань0 щеше да опищи орталъка какъв геноцид се провежда над него и да пусне връзки да му се намери за него ваксина и с кеф ще даде и 2000лв и ще се смята за тарикат, че е надхитрил другите
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7Ти си лъжец.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли китайска ваксина?
9
0
 
22
 
! Отговори
празни приказки преди 3 години
Хайде първо да се одобри поне една ваксина от СЗО и ЕС, да прочетем документацията и тогава да говарим, а? Става ли? Защото темата за ваксината стана като мача Пулев - Джошуа - много, ама мноооооого празни приказки. Засега няма нито една одобрена ваксина. Даже тази на Пфайзер в САЩ и Англия не е одобрена, а разрешена за временно ползване с оглед на форсмажорните обстоятелства. Ако започне да дава много дефекти ще я спрат и няма да я одобрят официално. Стига празни приказки.
8
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Егати пропагандата, по 100 статии на ден за тея ваксини !
7
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В страна избираща за премиер от десетилетия Мутрата Борисов, който твърдеше че само страхливите носят маски, какво освен върлуващо антиваксърство може да се очаква?
6
2
 
8
 
! Отговори
Nona преди 3 години
Айде сега,лекарите са виновни! То ако не са те,ще са учителите,журналистите/само невъзпитаните и задаващи неудобни въпроси,колкото ги има де/,и който друг се сетите и.... никога политиците!