Кой ще носи отговорност при нежелани реакции от COVID ваксината?

Мит ли е, че не можем да съдим фармацевтични компании?
Обновена: 16 дек 2020 10:26 | 16 дек 2020 10:25, Ния Христова
36
Кой ще носи отговорност при нежелани реакции от COVID ваксината?
Снимка: БГНЕС
Ваксинацията срещу COVID-19 у нас се очаква да започне след Нова година. Наскоро се появи и документ с някои нежелани реакции, които могат да се появят след поставянето й.
 
Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова разясни кой може да носи отговорност, ако се появят странични ефекти при имунизация срещу коронавируса. 
 
"Ваксината ще е напълно доброволна и ще се поставя след преценка на специалист", обясни Мария Шаркова в ефира на bTV.
 
"При нежелани реакции има няколко казуса за това кой понася отговорност", каза тя.
Още по темата
 
"Зависи каква е причината за страничните ефекти. Неправилно поставяне, неправилна преценка на състоянието на човека или поставяне въпреки наличието на противопоказания. Тогава ще е отговорен лекарят, който е поставил ваксината. Ако нежеланата реакция се дължи на неправилно съхранение и неправилен транспорт, то тогава ще отговаря лицето, което е транспортирало и съхранявало препарата", обясни адвокатът по медицинско право. 
 
"Ако е нежелана реакция, неописана в кратката характеристика, е възможно отговорността да се носи от съответната компания производител", допълни Шаркова и поясни, че това, че не можем да съдим фармацевтична компания е само мит.
 
Шаркова добави още, че в някои страни съществуват фондове за обезщетяване на хора при тежки нежелани реакции от ваксини, но не е сигурна дали такива ще бъдат създадени и в ЕС.
 
Адвокатът по медицинско право коментира и приравняването на антигенните тестове с PCR и заяви, че това е малко вероятно да изкриви статистиката, защото не само ние правим подобна крачка. "Много страни в ЕС вечеобмислят това решение и статистиката ще се изравни", добави Шаркова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
4
 
! Отговори
Му ха ха преди 3 години
Можем ли да съдим фармацевтичните компании ? - Да, можем , ама ще е жалка гледка . Пострадалия от ваксината който едва ходи или едва говори след ваксиниращето целящо да "спаси живота му" с неговия дребничък адвокат с омачкано 20-годишно сако СРЕЩУ екипа от поне 20 елитни адвоката представящи мултимилиардната Фарма компания със заплати колкото на някой депутат ..... Кой ще спечели ? Божа работа . А доколкто си знаем съдиите става въпрос за Бог Паралей .
27
0
 
8
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
аз мисля да си нося отговорност за себе си като НЕ се ваксинирам и се доверя на моята имунна система, по добро нещо от това няма а който иска нека се ваксинира...
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Атанас ВелмазовАбе *** никому не нужна, пожелавам ти да се ваксинираш първи да да се почустваш като лабораторен плъх. защо пък "като" ти май си си такъв.
25
0
 
4
 
! Отговори
Относно декларациите преди 3 години
До АнонименТочно това с декларациите коментираше адвокат Марковски, че не е законно и никакви декларации не трябва да се подписват.
24
0
 
5
 
! Отговори
Хахахах преди 3 години
Е, няма такава пропаганда."Мит ли е, че не можем да съдим фармацевтични компании?"Не, много е лесно, в България е пълно с хора осъдили ги за увреждания от ваксини. :)То и преди това не беше лесно, а сега когато ОФИЦИАЛНО са освободени от отговорност на най-високо, институционално, европейско ниво, да се прави подобна пропаганда и да се говори обратното на очевидното, си е просто престъпление.
23
16
 
1
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Задължителна васкинация, за отказалите , тотална ЗАБРАНА за получаване на лекарака помощ и забрана за пътувания в чужбина!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България кой ли някога е носил отговорност за нещо??
21
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова е безопасна, че англичаните я бият само на места където имат екип и оборудване за спешно реанимиране .... А кака са натопорчили отново лекарите , които я администрират да имат вина е безобразие. Апропо подписва се декларация преди ваксинирането, така че ще съдите вятъра
20
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А някой ще съди ли за преднамерено заразяване кърпелите, които не могат една маска върху носа си да дръпнат в магазина и автобуса? А, кърпел?
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евгеници...
18
0
 
6
 
! Отговори
кръпел преди 3 години
тия умрели от ковид всеки ден 150 - 200 човека ... някой съди ли лекарите за некачествено лечение ????????
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Празните главички на тия къде са се ваксинирали ще им носят отговорност...
16
0
 
9
 
! Отговори
вуйна ми преди 3 години
кунка от самоков
15
0
 
27
 
! Отговори
До 13 българин преди 3 години
Ами ваксинирай се пожелание от първите а ние ще изчакаме да видиме как си след 6 месеца и може да помислиме дали да се ваксинираме
14
1
 
22
 
! Отговори
младеж от герп преди 3 години
Не е важно ! Важното е , нощните шкафчета да се пълнят !
13
0
 
23
 
! Отговори
КуКуМяу преди 3 години
До БауСамо като видя Бау и директно минусче без да ти чета шльокавиците!
12
0
 
22
 
! Отговори
те такааа преди 3 години
Е как кой?!Началникът на държавата, защо прибира една капа пари заплата?
11
8
 
5
 
! Отговори
българин преди 3 години
До Анонимен 2 Че теб кой те пита дали ще си слагаш ваксина-карай си магарето и толкоз!!
10
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отговорност ще носи Арменския поп
9
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия притежава най-модерните видове оръжия и ваксини никой досегане е успял да превземе Русия чрез войни или болести. Лесарите да ни доставят и руски ваксини.