Двойните сметки за парно изкараха софиянци на протест

Монополистът се оправда с по-студеното време от миналия ноември
287

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Недоволни от двойните сметки за парно, които получиха през ноември, столичани излязоха на протест в Триъгълника на властта.

Проявата беше организирана от председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова.
Митингът премина под надслов "Да си върнем Топлофикация. Срещу високите сметки за парно".

Още по темата

Въпреки че ВАП нареди на КЕВР да извърши проверка на ТЕЦ-София заради шокиращите фактури за отопление, клиентите на монополиста няма да получат компенсации.

Практиката досега обаче показва, че такива инспекции обикновено завършват без резултат за крайните потребители.

Подобна проверка беше направена преди няколко месеца, след като хората получиха по едва 20 лева компенсация за по-евтиния газ от август миналата година. Резултатът от проверката беше - всичко е наред, сметките са изчислени правилно.

Сега абонати на “Топлофикация София” получиха с над 50 на сто по-високи сметки за ноември спрямо миналата година, въпреки по-ниската цена на топлинната енергия за този отоплителен сезон.

Абонатите на най-голямото дружество плащат по 82,09 лв. за MWh, докато през миналия сезон са плащали по 95,64 лв. за MWh. Оправданието на “Топлофикация София” за високите фактури е увеличеното потребление с около 29%, което пък е резултат и на по-ниските температури спрямо миналата година.

Метеорологът Петър Янков обаче коментира пред „Труд“, че  месец ноември 2020 г. е бил с едва около 3 градуса по-студен спрямо 2019 г.

В петък Манолова призова енергийният министър, а не КЕВР, да провери сметките за парно и топла вода за ноември 2020 г. Докато трае проверката, Борисов да наложи мораториум върху плащането на сметките, поиска още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко им е на софиянци трябва и да ги нафърфорят па дано им дойде акъла...
92
4
 
11
 
! Отговори
до 105 преди 3 години
20 лв са много, аз бях дете, но също си спомням че работеха всичките ни радиатори и дори понякога отваряхме прозорците. Родителите ми плащаха 6-8 лв за апартамент от 75 квадрата.Само че соца свърши и свърши и евтнито парно и безплатното здравеопазване.Сега за всичко си цакаме като попове.
91
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това с протести не се прави.Просто трябва да се извият масови опашки пред''Топлофикация'' с хора желаещи да прекратят услугата и дори Фандъкова ще подаде оставка ако това се случи.
90
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами така е като повечото работим от вкъщи. Аз например нямам парно, но за миналия месец сметката за ток ми е тройна. Защото не ходим на работа и във всички стаи сме включили печки - общо 4. Като ходим на работа включваме от време на време само 1 и то вечер като се приберем.
89
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така ли ви лъжат в селската кръчма - че парата се пуска по тръбите и ето парното готово.Процесът е дота по сложен. Пуска се вода, а тя се подгрява допълнително, освен това се и обработва преди това.
88
7
 
7
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
щом са излязли на улицата значи не им е студено и не им трябва парно. Какво стана, искахте софиянци да ставате, ама живота в столицата май ви иде скъпичък?Ами хайде, лека полека багажа, гарата и в къщи. Там няма скъпи сметки за парно. Ще си цепите дръвца цяла зима, и никой няма да ви иска пари за това.
87
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е Данчето да си подаде оставката. Топлофикация в София е общинско дружество източвано с години за да крепи власта на Гербавите.
86
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво Бойко. Геноцид до дупка за това овче племе.
85
7
 
4
 
! Отговори
Сметалото преди 3 години
В първата четвърт на 21-ви век да ползваш за отопление технология от 19-ти век е абсурдно.
84
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе "протестъри" влезте при Радев да се стоплите малко, че то явно парно до края на зимата няма да видите:))))))))
83
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Софиянци вместо да протестират, да се подготвят и запасят с хранителни продукти и да се спасяват по балканските села. Предстои голям пик на пандемията именно в големите градове, за това и дружествата гледат да ги ошушкат докато имат нещо. След месец ще има огромен скок на престъпността и отделни квартали ще се контролират от бандитски групировки. Водата, храната и стоки от първа необходимост ще има само за елита.
82
3
 
8
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Докато не се предприемат репресивни и насилствени действия от народа срещу крадците от топлофикация София, нищо няма да стане, ния си протестираме а те ни се смеят и крадът.
81
5
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Киро Брейка"Ревахте за банани и за истински шоколад вместо марципан."Ти си напълно неграмотен. Изречението ти няма никакъв смисъл.
80
3
 
8
 
! Отговори
Христо преди 3 години
Топлофикация е престъпна структура,която трябва да закрита незабавно,за да спре тормоза и обезкървяването на хората...А шефовете на престъпната структура,вместо да се возят на лимузини и яхти,закупени с нашите пари,трябва да са в затвора.Но това би се случило в една функционираща държава,с работещо правосъдие.В държава,загрижена за добруването на народа си,а не няколко мазни олигарха....
79
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виновни са комунистите!
78
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дефакто ТЕЦ-овете са направени навремето за да се добива ток и парата отделяна от турбините за да не се изхвърля през комините е впрегната за отопление без пари.После вече изобщо не е пара а гореща вода и виждат,че си е бизнес комунистите.Започват да развиват мрежи от тръби в кварталите в което няма лошо,евтино беше.Обаче след 1990г.всичко се обърна и се закачиха много излишни джобчета за пълнене.Сега отучването може да стане само с масово отказване от тази услуга.Но те са навсякъде за съжаление
77
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей сега Радев ще излезе с юмручето да поведе 20-те си и единствено гласоподаватели:)))))))))))))))
76
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошото е, че ползваи не ползваш топлофикация, пак плащаш. Как може 3 години подред топломера да е 0 и те пак да искат 80 лв. Това, че съседите те топлели е пълна смешка, нали и те не ползват топлофикация. Аз като топля на ток и съседите се топлят, кой ми плаща на мен. Мошеници та дрънкат, измислиха хиляди врати за да обират хората. Колко години е този ад, да я закриват тази губеще фирма.
75
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи, месеца е бил по-студен, хората са си били значително повече в къщи и протестират, че са им по-високи сметките.Ами, да вземат да пътуват по-често, да зареждат повече бензин и да протестират, че разходите им за гориво са се повишили!Тва балканеца е уникаен ***.
74
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
12 или 13 на брой да "протестърите" ... ?Защо са толкова много?