След ваксина срещу COVID-19 имунитет до 8 месеца, след преболедуване до 5

Наблюдават имунизирани при клиничните изпитвания до 2023 г.
183
След ваксина срещу COVID-19 имунитет до 8 месеца, след преболедуване до 5
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„В Агенцията не се влияем от политически тежнения на кого и как да бъде угодено. Европейските граждани могат да са сигурни, че всичко, подкрепено с данни и доказателства в досието на всеки лекарствен продукт, и е смислено от гледна точка на практическото приложение е вписано в продуктовата информация“. Това каза пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

Още по темата

Той поясни, че няма нещо, което да се е появило изненадващо в реалния живот, но да не е било установено в клиничните проучвания.

„Имунитетът, който се изгражда след преболедуване, е от 3 до 5 месеца, а имунитетът, който се изгражда след ваксиниране, е от 6 до 8 месеца. Наблюдението на всички ваксинирани в клиничните изпитвания ще продължи до 2023 година, за са се установи нивото на защита. Надявам се през 2021 година да имаме лекарство, което да помага при Covid-19“, допълни той.

По думите на проф. Илко Гетов „коронакризата е дала огромен тласък за фармацевтичната и за медицинската наука за търсене на нови и по-безопасни решения“.

„Ваксинирането е доброволно и безплатно, затова, ако някой поиска пари за ваксина, за услугата за ваксинирането, трябва да се знае, че това е нерегламентирано и крие риск за здравето“, предупреди той.

Според проф. Гетов поръчката към „Астра Зенека“ е най-голяма, тъй като компанията най-рано е започнала разработването на ваксина.

„Очакванията бяха, че тя ще бъде най-рано готова. Ваксината започна да се тества още от края на март 2020, но се получи забавяне“, обясни той.

Препоръката на експерта е мерките в България да бъдат разхлабвани поетапно, за да може да се реагира своевременно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
0
 
! Отговори
До 105 преди 3 години
Напротив, това е 0, и еди олко си %% от случаите. Всяка ваксина има странични ефекти при определен брой ваксинирани. Но така е и с лекаярствени продукти. Който не му харесва да не се ваксинира,или да се ваксинира с друга ваксина, вече има няколко на пазара,включително руска и китайска.
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пише го в CDC... Сравнението трябва сам да си го направиш, но данните са ясни.
99
3
 
0
 
! Отговори
До 107 преди 3 години
Никаква сегрегация няма между ваксиниран и неваксиниран. Това са конспирации.
98
2
 
1
 
! Отговори
До ПроСоТо преди 3 години
Много трябва да си учил,за да разбереш защо при едни заболявания имунитетът е доживот,а при други по-малко. Коронавирусите не изграждат дълъг имунитет. Без да съм учил в тази сфера,прото от обща култура го научих.
97
2
 
5
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Кaквoтo и дa cи пишeм тук зa вaкcинитe - и "кoрoннитe" вaкcини ca зa пaри, тъй кaктo ca прoтивoгрипнитe! C прoтивoгрипнитe нe ни зaрибихa дa ce вaкcинирaмe вcякa eceн-зимa мacoвo! Ceгa щe иcкaт дa имa ceгрeгaция нa бaзa "вaкcинирaн-нeвaкcинирaн" зa кoрoнaвируc! И ни нaмeрихa цaкaтa :
96
1
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
"ваксината" "гарантирала" ..ОСЕМ МЕСЕЧЕН ЕФЕКТ!ОСЕМ МЕСЕЦА!..Нас като деца ни ваксинираха против едра шарка,туберкулоза,детски паралич и още куп заболявания ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ!..само тая против тетанус трябва да се подновява на две десетилетия!..Та:-Помислете си ЩО ЗА "ваксина" ЩЕ Е ТОЯ РАЗТВОР,който ви агитират да си инжектирате,като ЕФЕКТА му е почти НУЛЕВ?!..Не ви е ясно,но "Ония" са го измислили гениално и МРЪСНИШКИ:-ЦЯЛ ЖИВОТ да им плащате ВАКСАТА през осем месеца!..толкова ли ви побъ
95
0
 
5
 
! Отговори
След преди 3 години
ваксинация с Пфайзер или парализа на лицевия нерв, като в Израел, или смърт - както в Норвегия...
94
0
 
0
 
! Отговори
От 103 преди 3 години
Коментара ми е до 101
93
0
 
0
 
! Отговори
До 102 преди 3 години
За неспазващи мерките е едно,но не за неваксиниращи се. Значи в едно общество са приети правила, когато има опасна заразна болест, тези в обществото ,които отказват да спазват противоепидемичните мерки биват глобявани или лишени от свободно придвижване,защото разнасят заразна болест. Но това не е общо с ваксинацията.
92
0
 
0
 
! Отговори
До 101 преди 3 години
Ти не си журналистката,защото и за това се учи. Това ,което твърдиш не го пише в CDC, нито е направено сравнение. Просто всяка ваксина при определен процент ваксинирани дава странични ефекти, и това се знае.Не е нещо ново.
91
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама като не четете и не се интересувайте, поне си яжте сандвича със салам, и не коментирайте! ГЕРМАНИЯ СЪЗДАВА КАРАНТИННИ ЛАГЕРИ ЗА "НЕСПАЗВАЩИ МЕРКИТЕ". Конкретна информация, каква конспирация? И вАнглия и САЩ го обмислят.
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова се казват "официални данни" бе, аз да не съм журналистката, която БИ ТРЯБВАЛО да ти ги събере и покаже. Влизаш в CDC на Англия, САЩ, на Израел не помня как се казва, сайтовете са бюрократични, лесни за навигиране, само трябва да потърсиш. Може би е добра идея да го направиш преди да се боцнеш. Да си знаеш какво става, просто.
89
4
 
1
 
! Отговори
До 96 преди 3 години
До ПРЕД ОЧИТЕ ВИ Конспирацията не означава факти! Никъде никой не епринуден да се ваксинира. Като не ти харесва,не се ваксинирай.Никъде никой не е затворен в концентрационен лагер. Тива са нелепи неща.
88
0
 
0
 
! Отговори
Sante_dog преди 3 години
няма да има избор не разбрахте ли? Ще има само от на *** Майдел ваксините и толкоз. Иначе комисионна - йок!
87
1
 
0
 
! Отговори
До 92 преди 3 години
Къде са официалните данни,които си чел,Посочи източник! Защото аз смятам,че не си прав и говориш неща,които си дочул от някъде, но е спорно дали са верни. Ваксини срещо полиомиелит и други са давали множество странични ефекти,но са ползвани са спасили много хора. Трудно ще убедиш някой,че си с по-голям експертен опит и образование от учени от целия свят,които одобриха ваксината, и то в най-силните държави- САЩ,ЕС,Англия. А пък и в Русия са одобрени,тяхната ваксина първа излезе на пазара.
86
1
 
7
 
! Отговори
ПРЕД ОЧИТЕ ВИ преди 3 години
Проблемът ни е - все едно да ти сложат една примка около врата - и много бавно да я затягат - и ти казват - "можеш просто да си извадиш главата, какво се тревожиш!" Обаче примката си се затяга постоянно! Почна се здраво с "ваксинационни паспорти", в разни "Развити" демокрации вече обсъждат концентрационни, тоест карантинни лагери за "лошите", вече има концепция за ваксина, която директно ти оставя QR-код върху кожата... Примката се затяга... Вие си смyчeте пaлeца, вас не ви засяга, знам.
85
0
 
1
 
! Отговори
Тома Не---ни преди 3 години
Ваксините са като гъбите брани от гъбари.Не се знае знае ли се.
84
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи Бай Ганъо иска да се забранят ваксините и за хората ,които имат желание да се предазят от вируса! Това ако не е диктатура. Бай Ганъо не може да разбере,че него никой не го принуждава да се ваксинира, но той няма право да забранява свободбната воля на други хора и да налага консипративните си теории.
83
2
 
4
 
! Отговори
до аквариума преди 3 години
Кое е нова технология?Антителата ли са нова технология? B-клетките ли са нова технология? T-клетките ли са нова технология? Ти изобщо имаш ли някаква идея дълготрайността на имунната памет от какво се определя и с какво корелира? Гарантирам ти на 10000% процента, че РНК ваксините и векторните ваксини правят по-дълготраен имунитет от традиционни ваксини като най-базовите грипни, щото правят по-силен имунен отговор.
82
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка ваксина има странични ефекти, но засега при експерименталните "ваксини" са ДЕСЕТКИ ПЪТИ по-голямо количество, сравнено с други ваксини, според ОФИЦИАЛНИ ДАННИ на здравните организации на държави, където е започнало ваксиниране. А ДЪЛГОСРОЧНИТЕ ЕФЕКТИ никой дори не може да подозира, доколкото НИКОЙ НЕ ГИ Е ТЕСТВАЛ, и баламурниците ще са първите опитни мишки. КЪСМЕТ!