След ваксина срещу COVID-19 имунитет до 8 месеца, след преболедуване до 5

Наблюдават имунизирани при клиничните изпитвания до 2023 г.
183
След ваксина срещу COVID-19 имунитет до 8 месеца, след преболедуване до 5
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„В Агенцията не се влияем от политически тежнения на кого и как да бъде угодено. Европейските граждани могат да са сигурни, че всичко, подкрепено с данни и доказателства в досието на всеки лекарствен продукт, и е смислено от гледна точка на практическото приложение е вписано в продуктовата информация“. Това каза пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

Още по темата

Той поясни, че няма нещо, което да се е появило изненадващо в реалния живот, но да не е било установено в клиничните проучвания.

„Имунитетът, който се изгражда след преболедуване, е от 3 до 5 месеца, а имунитетът, който се изгражда след ваксиниране, е от 6 до 8 месеца. Наблюдението на всички ваксинирани в клиничните изпитвания ще продължи до 2023 година, за са се установи нивото на защита. Надявам се през 2021 година да имаме лекарство, което да помага при Covid-19“, допълни той.

По думите на проф. Илко Гетов „коронакризата е дала огромен тласък за фармацевтичната и за медицинската наука за търсене на нови и по-безопасни решения“.

„Ваксинирането е доброволно и безплатно, затова, ако някой поиска пари за ваксина, за услугата за ваксинирането, трябва да се знае, че това е нерегламентирано и крие риск за здравето“, предупреди той.

Според проф. Гетов поръчката към „Астра Зенека“ е най-голяма, тъй като компанията най-рано е започнала разработването на ваксина.

„Очакванията бяха, че тя ще бъде най-рано готова. Ваксината започна да се тества още от края на март 2020, но се получи забавяне“, обясни той.

Препоръката на експерта е мерките в България да бъдат разхлабвани поетапно, за да може да се реагира своевременно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
13 израелци след ваксинацията с Pfizer са имали парализа на лицето!
140
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Напротив. Такива доказани случаи са смешно малко на фона на общия брой заболели. PCR тестовете дават 70% верен резултат. Това го казват производителите."Професоре.70% ама друг път, май си чел опаковката на обратно или ковидясал. Точността е 99%, дори някои го дават 99.997% при поожителна проба, при отрицателна проба точността е 99%, но тя в голяма степен зависи и от това как се взима пробата и да там съм съгласен,че може и под 50% да го изкараш, ако вземеш пробата от външната страна на бузата
139
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Е нали беше много заразен и опасен тоди вирус и датова трябва Всички да се ваксинираме??? Е, човекът го опровергава, а ти се правиш, че не го разбираш ?"Ама той още си е много заразен и опасен и даже продължава да мутира и да става ОЩЕ ПО-ЗАРАЗЕН и по-опасен....и това е доказано върху огромна група от хора, а не конкретни единични примери, за които се хващате!
138
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"ИСКАМЕ някое светило да ни убеди,че имаме нужда от ваксина."Не че нещо, ама хората обикновено живеят в общества и би трябвало да имаш поне малка отговорност към това общество!!! За това се нарича стаден имунитет, не щото 1 човек си е бил ваксината, а защото "стадото", в случай обществото има самосъзнанието като единна група и мисли за всеки индивид в него като всички (или поне определена критична бройка) си сложат ваксината!
137
4
 
4
 
! Отговори
68130 преди 3 години
"Че 6- 7 дни,докато се усложняваше и кашляше , аз и децата ни бяхме около нея .През карантината докато тя беше в болница-никой от нас даже и не кихна.ИСКАМЕ някое светило да ни убеди,че имаме нужда от ваксина."Ами просто е и не трябва светило за това. Първият път може да го караш леко или асимптомно....втория също...третия да си с двустранна плевмония и сатурация 88%...та така! Познато семейство юни и декември го караха, доказано с ПСР, първия път нищо, втория 3-мата с двустранни плевмонии!!!
136
4
 
5
 
! Отговори
До 142 преди 3 години
Е нали беше много заразен и опасен тоди вирус и датова трябва Всички да се ваксинираме??? Е, човекът го опровергава, а ти се правиш, че не го разбираш ? Който желае - да се ваксинира. Но същото и дори по- добре, се получава и само с маска т.е. пълна профилактика - нито се заразяваш, нито предаваш вируса. От личен опит от началото на пандемията.
135
3
 
4
 
! Отговори
До коцев преди 3 години
Значи излиза, че ротавирусите дават положителен рсг тест за ковид19???? Това ли да разбирам???
134
0
 
0
 
! Отговори
От 145 преди 3 години
или се получава т.нар. кръстосан имунитет, т.е. при прекарана друга коронавирусна инфекция с по -лек коронавирус организмът е изградил частичен имунитет.
133
1
 
1
 
! Отговори
Феята на Зъбкити преди 3 години
Добре, не е просто да казваш каквото трябва, а не истината;)Отивам до кръчмата, скоро отворена де
132
2
 
1
 
! Отговори
До 143 преди 3 години
"ИСКАМЕ някое светило да ни убеди,че имаме нужда от ваксина." Защо искате да ви убеждава някой, просто имате право на информиран избор. Ако не мислите,че ви е нужна ваксина, не се ваксинирайте.Ако искате повече информация, форумите не са мястото да я получчите,а личния лекар. Има много случаи на едно семейство,в което не всички се разболяват. Хайде,децата по принцип са безсимптомни или с леки симптоми.Но има и хора,за които се преполага,че генетичноса защитени от съотвтния вирус, или
131
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Феята на Зъбкити Никак не е проста работа там, нито отговорността е малка! Нито да стигнеш до там е просто,нито да работиш там. Елементарно уважение към стойността на труда на човека се изисква и към експертността му. Критиката е хубаво нещо, но тя трябва да е образована,аргументирана с източници и културна. Иначе е кръчмарска простотия.
130
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жена ми прекара в много тежка форма доказан корона вирус.Тоталното безхаберие и некомпетентност на личния ни лекар , я докара до двустранна пневмония и сатурация 88% (който го е преживял -знае за какво става въпрос) .На лекарите от 10 етаж на Варненската терапия -шапка им свалям (спасиха я).Че 6- 7 дни,докато се усложняваше и кашляше , аз и децата ни бяхме около нея .През карантината докато тя беше в болница-никой от нас даже и не кихна.ИСКАМЕ някое светило да ни убеди,че имаме нужда от ваксина.
129
0
 
3
 
! Отговори
Феята на Зъбкити преди 3 години
Да си на работа там е изключително проста работа! Виж да стигнеш до там се искат качества, които нямат нищо общо с работа!Никои те кара да ми вярваш, но ако някой злонамерено дезинформира за тези неща е престъпление и вече минава всяка мярка
128
5
 
8
 
! Отговори
Коцев от УМБАЛ преди 3 години
Напротив. Такива доказани случаи са смешно малко на фона на общия брой заболели. PCR тестовете дават 70% верен резултат. Това го казват производителите. Поведението на Cov-Sars-2 показва, че това е типичен сезонен вирус, подобен на останалите вируси от семейството на коронавирусите. Публична тайна е че през лятото го нямаше. Върна се през октомври със застудяване на времето. Така че ако някой е бил през лятото с рота-вирус, който на PCR е реагирал на Cov-Sars-2, не значи че го е карал
127
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 122 Имира се драги от усложнения от грип или Ковид19. Разликата с грипа е,че при Ковид 19 се получаса тромбоза и съдовете се запушват,освен това в други случаи се умира от свръхреакция на собствената имунна система Цитокинова буря. Многое скложо за неграмотни медицински хора да коментират неща ,за които с еучи с десетилетия!
126
4
 
2
 
! Отговори
До феята 134 преди 3 години
Значи да си на работа към европейските лекарствени комисии е проста работа за Бай Ганъо.Къде ,къде по-сложно и изискващо знания е да пишеш по форумите и да критикуваш професори от партерното си образование!
125
2
 
7
 
! Отговори
До 122 преди 3 години
УМИРА СЕ ОТ НЕПРАВИЛНОТО ЛЕЧЕНИЕ . ДОРИ ОТ ГРИП СЕ УМИРА ОТ СЪЩОТО. МНОГО ХОРА УМРЯХА ОТ ГРИП ОТ СЪЩОТО НЕПРАВИЛНО ЛЕЧЕНИЕ! ИМАМ ЛИЧНИ НАБЛЮДЕНИЯ.
124
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Феята на Зъбкити Не си ясен, за това,за което искаш да си ясен. Ясен си ,че си простоват *** от форумите,който няма медицинско образование.
123
1
 
2
 
! Отговори
Феята на Зъбкити преди 3 години
Този е на работа към Европейски лекарствени комисии. И този на колкото хора съм помагал 10 такива животи да живее и академик да стане няма как да надскочи себе си, ясен ли съм?
122
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До да,да ама не Много си оригинален, точно като излязъл от творба на Алеко Константинов.