Доц. Мангъров: Нещата ще приключат, преди ние да се натуткаме с ваксините

"Вероятно Covid-19 ще остане без лечение още доста време"
27 яну 2021 14:00, Елка Василева
287
Доц. Мангъров: Нещата ще приключат, преди ние да се натуткаме с ваксините
Снимка: архив, БГНЕС

Аз мисля, че нещата ще приключат много преди ние да се натуткаме с ваксините, каза доц. д-р Атанас Мангъров, началник на Covid отделението в Инфекциозна болница в София, пред БНР.

Важно е да се знае за новия щам

"За новия щам се казва, че той не предизвиква тежко заболяване. В същото време се казва, че той дава по-висока смъртност. По-висок литеритет – това е точната дума. Това са две взаимно изключващи се понятия. Казват също, че ваксините действали както срещу стария, така и срещу новия щам. Което идва да ни покаже, че тези два щама имат един и същ антигенен строеж. И хора, които са прекарали стария щам, не се разболяват от новия щам. При положение че този нов щам се разпространява много бързо, ако вече е дошъл в страната, той много бързо ще довърши това, което старият щам започна. И аз мисля, че нещата ще приключат много преди ние да се натуткаме с ваксините."

Още по темата

COVID отделение с днешна дата

"За мен се промени, защото почти оставих Детската клиника. Клиниката, където се лекуват болните от COVID, заема 2 етажа от Инфекциозна болница, разполага с 90 легла, от които в момента са заети 7. Така да се каже, бизнесът замира... Имаше момент през ноември-декември, когато бяха заети всички легла и беше много тежко. Но никога не съм се чувствал, а и моите колеги, никога не сме мислили, че правим нещо изключително, че сме някакви мъченици на медицината...

Това си е инфекция като всяка друга, нова. Вече доста хора я изкараха. Тя ще продължава, докато поне 70% от хората я прекарат, за да се получи т.нар. "колективен имунитет"."

Ще бъде ли открито лекарство срещу коронавирус

"Според мен в обозримо бъдеще трудно ще бъде открито лекарство срещу COVID. По начало вирусите се лекуват трудно. Най-големи постижения има в лечението на HIV, но и там нещата не са доведени до край. COVID, който е нещо по-краткотрайно и не толкова опасно, колкото HIV, вероятно ще си остане без лечение още доста време."

Необходимост от сероепидемиологично проучване

Доц. Мангъров изрази готовност за посрещане на нови вълни. Той подчерта, че е важно да се установи каква част от населението се е срещнало с този вирус. По негово мнение е абсолютно безсмислено и хвърляне на средства на вятъра да се правят антигенни тестове на учителите – "Това е едно епидемиологично недоразумение".

Според доц. Мангъров трябва да направим сероепидемиологично проучване. "Трябва да се изследват няколко хиляди души в цялата страна и да се установи каква част от населението се е срещало с вируса. Трябва да си направим сметка колко ваксини ни трябват, защото вирусът няма да ни чака, той ще си върви. Опасявам се, че когато дойдат всичките ваксини, една значителна част от тях най-вероятно ще се окажат излишни."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
7
 
10
 
! Отговори
АЛООООУ преди 3 години
Мангъров, провери си в мед.речник!!!! НЯМА " ЛЕТАРИТЕТ", А ЛЕТАЛИТЕТ!!!
69
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дарви го е казал много отдавна и го е нарекъл естествен подбор !?
68
6
 
6
 
! Отговори
АЗ преди 3 години
До МангъсаровичЗащо измря толкова много народНито маски носехме при грипните епидемии. Нито ако се наложи да влезеш в болница излизаш в чувалИ още нещо Защо беше този начин на погребване на умрелите от ковид?Не само нехристиянско ами и нечовешкоНе се побира в нормалните глави това което се случваше с хората, след като са се преселили в отвъдното. Жестокост абсолютна към мъртвите и към живите!!!Кой ще отговаря?
67
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали не искахте да ви ваксинират?!? Сега какво ревете, че няма ваксини?
66
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човекът е просто лудд.
65
0
 
6
 
! Отговори
Англия преди 3 години
...е поръчала ваксини от Астра Зенека ТОЧНО ТРИ МЕСЕЦА ПРЕДИ ЕС.
64
3
 
15
 
! Отговори
ааа не бе преди 3 години
Абсолютно прав!
63
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Престъпникът продължава да плямпа празни приказки. Доц Мангъров- знанията ви са на 50 години, тотално остарели, тотално грешни. Моля, слушайте топ учените по света, че доста общаци ви се кланяха и са под земята вече.
62
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новия щам като е по-заразен много по-бързо ще ни зарази и ще получим стаден имунитет, просто е като леща. Даже и гърбав комунист със отнесени от пясъците релси на метрото и спукани фекални тръби ще го схване. Хомосуксуалиста Ангелов дорде ни държи заключени за да не получим стаден имунитет, тъй или иначе няма да успее да ни ваксинира и ще трябва да легне пред великана Мангъров, като бито пcе.
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе той е най-умен във Вселената.
60
4
 
7
 
! Отговори
АЗ преди 3 години
До BondАми то е очевадно "Бизнесът замира"И никой досега не можа да каже като го пипнем този вирус какво правимВсяването на страх доц.Мангъров лечение ли е? Хубаво говорите. 70% да се срещнат с вируса.Как ги лекувате болните? Има ли протокол? Или при когото попаднеш зависи каква му е нагласата. Ами може да не ми хареса очите? Какво става тогава-право в чувала ли?
59
3
 
7
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 53Значи, това което пишеш изобщо не е вярно! Сори, но фактите са си факти.Никъде не съм чел 300 коментара за това, как щели били да ни чипират, нямаше такова нещо! Това беше умишлено насаждано и подклаждано от Щаба и умните "професори", които на всеки несъгласен с тях му лепваха етикет "антиваксър".Самите ваксини може да са прекрасни и безопасни! Лошото е в това, че са направени набързо и са все още експериментални - ФАКТ!
58
7
 
23
 
! Отговори
S преди 3 години
Поздравления за доцент Мангъров. Отново точен, с конкретни примери и добра аргументация. Пазете се и бъдете здрав, доц. Мангъров. Оказа се много малко мъже имат топки в тази държава, но той определено е един от тях. Ерудит от висока класа, но и със съвест и висок морал.
57
3
 
16
 
! Отговори
до 62 преди 3 години
За какво да му се случи инцидент? Че казва нещата каквито са? "Бизнеса с клиничните пътеки замира" - ами много ясни, щото народа загря, че с температура от 37.5 на никой не му се умира в болница, за да пълни статистиката от "лошият" вирус
56
11
 
16
 
! Отговори
Мангъсарович преди 3 години
Другари, такова нещо като Ковид 19 няма! Това е едно леко грипче, лекува се с чай и аспирин. Юни 2020 то вече отшумя. Това с ваксините сега го казах, защото яко ме пере шизофренията. Иначе нямате нужда другари от такава. Тя е измислица
55
7
 
7
 
! Отговори
До Ййййй преди 3 години
При 'очаквана продължителност на живота" в България (според НСИ):Жени - 78 годиниМъже - 71 Болшинството починали 'официално' от Ковид са със средна възраст поне 5-6 години над горните цифри! Значи са "надживяли" очакваната си (от НСИ и Правителството) дата на смъртта!А нито на тях, нито на 'младите и децата(?) за които споменаваш им е правена аутопсия или истински тест - от какво точно са починали!По добре да вярвам на доктор вирусолог отколкото на гологлав неврастеник с черна униформа
54
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ех! А колко хубаво беше когато българите бяха най-БеЦеЖираната нация в света! Вируса Бате НИ го гонеше с песен. Какви времена бяха преди само 8 месеца!
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 60Не знам пич. В Дания са 700 новозаразени ... на 136000 тествани. Малко е ... поотшумяло, не мислиш ли?
52
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Kak не му се случи "инцидент" на този човек, не знам.
51
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров доста е сменил тона, но пак се опитва леко да рита. По-добре леко поумнял отколкото избщо де.Добре му се отрази реалната практика.:))))))