Доц. Мангъров: Нещата ще приключат, преди ние да се натуткаме с ваксините

"Вероятно Covid-19 ще остане без лечение още доста време"
27 яну 2021 14:00, Елка Василева
287
Доц. Мангъров: Нещата ще приключат, преди ние да се натуткаме с ваксините
Снимка: архив, БГНЕС

Аз мисля, че нещата ще приключат много преди ние да се натуткаме с ваксините, каза доц. д-р Атанас Мангъров, началник на Covid отделението в Инфекциозна болница в София, пред БНР.

Важно е да се знае за новия щам

"За новия щам се казва, че той не предизвиква тежко заболяване. В същото време се казва, че той дава по-висока смъртност. По-висок литеритет – това е точната дума. Това са две взаимно изключващи се понятия. Казват също, че ваксините действали както срещу стария, така и срещу новия щам. Което идва да ни покаже, че тези два щама имат един и същ антигенен строеж. И хора, които са прекарали стария щам, не се разболяват от новия щам. При положение че този нов щам се разпространява много бързо, ако вече е дошъл в страната, той много бързо ще довърши това, което старият щам започна. И аз мисля, че нещата ще приключат много преди ние да се натуткаме с ваксините."

Още по темата

COVID отделение с днешна дата

"За мен се промени, защото почти оставих Детската клиника. Клиниката, където се лекуват болните от COVID, заема 2 етажа от Инфекциозна болница, разполага с 90 легла, от които в момента са заети 7. Така да се каже, бизнесът замира... Имаше момент през ноември-декември, когато бяха заети всички легла и беше много тежко. Но никога не съм се чувствал, а и моите колеги, никога не сме мислили, че правим нещо изключително, че сме някакви мъченици на медицината...

Това си е инфекция като всяка друга, нова. Вече доста хора я изкараха. Тя ще продължава, докато поне 70% от хората я прекарат, за да се получи т.нар. "колективен имунитет"."

Ще бъде ли открито лекарство срещу коронавирус

"Според мен в обозримо бъдеще трудно ще бъде открито лекарство срещу COVID. По начало вирусите се лекуват трудно. Най-големи постижения има в лечението на HIV, но и там нещата не са доведени до край. COVID, който е нещо по-краткотрайно и не толкова опасно, колкото HIV, вероятно ще си остане без лечение още доста време."

Необходимост от сероепидемиологично проучване

Доц. Мангъров изрази готовност за посрещане на нови вълни. Той подчерта, че е важно да се установи каква част от населението се е срещнало с този вирус. По негово мнение е абсолютно безсмислено и хвърляне на средства на вятъра да се правят антигенни тестове на учителите – "Това е едно епидемиологично недоразумение".

Според доц. Мангъров трябва да направим сероепидемиологично проучване. "Трябва да се изследват няколко хиляди души в цялата страна и да се установи каква част от населението се е срещало с вируса. Трябва да си направим сметка колко ваксини ни трябват, защото вирусът няма да ни чака, той ще си върви. Опасявам се, че когато дойдат всичките ваксини, една значителна част от тях най-вероятно ще се окажат излишни."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
5
 
14
 
! Отговори
Билбо преди 3 години
Блиц анкета: Кое ще се случи първо в България?"плюс" - ще дойдат самолетите"минус" - ще се ваксинира 70% от населениеето
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изядохте ли си зелето,че ще започне да мирише.
48
6
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Комисионните нали са...взети;от всяка...ваксинка капе.Гешефф да се...самосезира и провери...случая,докато ГЕПИ са на...власт.После ще е...късно,ще проверяват и...него.
47
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 20И какво излиза, според теб в Швеция без мерки, пак толкова са умрели, колкото и у нас. Интересна е статистиката за Беларус. И за Германия. Мерките пазят колкото онези маски с клюнове по време на чумната епидемия. Нищо.
46
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди да се появят ваксините имаше по 300 коментара колко са лоши, как ще ни чирпират, и ще си седим чипирани и така ще ни контролират, и че в никакъв случай не трябва да се ваксинираме, а пък онези лошите щели да ни васкинират насила.Даже имаше някои дето се кълняха, че няма да позволят да бъдат ваксинирани насила.Сега точно обратното ли стана?Просто трябва да сме вечно недоволни и да се оплакваме.
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И на Мангъров май му изкривяват думите, не вярвам да е казал буквално това, което пише.Защото такава дума като "литеритет" няма. Може би става въпрос за "леталитет".Освен това, няма нов щам на вируса, а има нов вариант на стария щам.Това дори дървеният професор Кантарджиев се изтърва, та каза една умна приказка, че е вариант а не щам.И "вълни" няма. Но както и да е. Скоро всичко ще приключи - в Англия, да не чуе Дяволът, пикът от по-заразния вариант отминава вече.
44
3
 
16
 
! Отговори
ha ha преди 3 години
"АстраЗенека" отказва среща с Европейската комисия за ваксинитеПроизводителят не казва защо липсват количества, поръчани есентаКакто се казваше едно време - "човеко зема парите и каза - ще гледаме да видим..."От Астра Занека - към Европейската комисия - 'Кои бяхте точно вие та да ви се отчитаме???'
43
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да попитам, ваксините във един руски хладилник ли ги заключиха сас катинар или във западен барутник, дето и катинар не можеш да му туриш. Що тъй все до руската техника опирате г-да транссексуални северноатлантически илитерати.
42
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на доц. Мангъров! Ако корумпираните медии ми даваха глас и аз щях да кажа точно това като заглавие! Добре че поне той може да го каже вместо мен.
41
7
 
0
 
! Отговори
Rickson преди 3 години
Бях излекуван от 5 години хепатит уголемяване на простатата с д-р Нелсън Билки.Прочетох свидетелството на жена, която излекува миомата си с билки в продължение на 21 дни с билкови лекарства и тя сподели здравната си информация Купих неговите билки, които получих на моя адрес чрез DHL и според инструкциите бях излекуван в рамките на 21 дни. Препоръчвам д-р Нелсън на всеки със сърдечно-съдови заболявания, имейл за рак на белия дроб; drnelsonsalim10@ gmail. comили номер на WhatsApp +212703835488
40
1
 
15
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
То в БГ докато се натуткаме с това безпаричие да поживеем - и живота минал...
39
8
 
18
 
! Отговори
Bond преди 3 години
"Клиниката, където се лекуват болните от COVID, заема 2 етажа от Инфекциозна болница, разполага с 90 легла, от които в момента са заети 7. Така да се каже, бизнесът замира..."-----------------------------Нека всички ковидпсихари внимателно да осмислят казаното от Мангъров.
38
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъра го апи кучито.
37
3
 
14
 
! Отговори
Майдел преди 3 години
Туткат се ,защото търсят начин как да прокарат ваксината на фирмата, на която е представител за България майката на евродепутатката. Нищо че ваксината не е от надеждните.
36
3
 
3
 
! Отговори
До 38 преди 3 години
Имаш отрицателни рсг и антигенни, защото в момента не си болен. Но имаш АТ , защото си го изкарал леко като си мислел, че е друго.В Ямбол бяха направили тестове за антитела в едно голямо училище и никой нямаше АТ.
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ааа, не така, метрото пропадна, но за сметка на това релсите се надигнаха, за да компенсират.
34
10
 
7
 
! Отговори
Метрото пропада преди 3 години
Гордостта на Борисов Софийското Метро, всъщност е една машина за изсмукване на обществени и европейски средства.
33
24
 
14
 
! Отговори
Контрадезинформатор преди 3 години
Тоз комyндел Мангъра пак плещи наизуст от времената когато е бил малко малко университетско гномче и не осъзнава, че патогена е съвсем различен, антителата спадат с времето, шведите публично и ясно съжалиха за либералния подход и стремеж към стаден имунитет, а този подмолник се прави на ударен по отношение немедленната му дейност по КЪСАНЕ на дипломата си, както щеше да стори ако беше доблестен мъж.
32
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За едно е абсолютно прав- да се правят масово тестове за наличие на антитела и да се види реалната картина за изкаралите болестта. PCR,или антигенни тестове са вятър работа. Имам 4 PCR и 2 антигенни ,всичките отрицателни и при теста за антитела наличие на "G"и "M" модификации и то в значителни количества.
31
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доц. Мангъров е таралеж в гащите на управляващата клика. Господ да му наспори годините!