Проф. Богов: Неспазването на мерките ще ни изиграе лоша шега

Очаква се да има ръст на заболелите от COVID-19 у нас
7 фев 2021 13:30, Ния Христова
142
Проф. Богов: Неспазването на мерките ще ни изиграе лоша шега
Снимка: БГНЕС
"Очаквано е две до три седмици да има ръст на заболелите от COVID-19 у нас". Това каза пред БНР проф. Борис Богов, директор на МБАЛ "Александровска", където днес започва ваксинация с ваксината на "АстраЗенека".
 
По думите на проф. Богов в "Александровска" болница все още не е отчетено покачване на броя на хоспитализираните пациенти с усложнения от коронавируса. 
 
"Не ми се ще да бъдем изненадани, ако има покачване на броя на заразените", заяви той и добави, че е подготвена апаратурата за болнично лечение, както и апаратите за телемедицина, т.е. за наблюдение на лекуващите се в домовете им пациенти.
 
С мутиралия щам на COVID-19 се заразяват сравнително по-млади хора - около 50-годишна възраст, подчерта проф. Богов:
 
"Този вирус е по-прилепчив, което го прави много по-заразен, но пациентите, които се заразят, го преболедуват по-леко".
 
Директора на "Александровска" е на мнение, че мерките срещу епидемията не се спазват и "това ще ни изиграе лоша шега":
Още по темата
 
"Ако вълната от Западна Европа дойде със същата сила в България, ние отново няма да сме подготвени, защото болниците няма да могат да поемат този огромен поток от пациенти".
 
Той отправи призив да се спазват изискванията за носене на маски, за спазване на дистанция и дезинфекция и напомни, че ваксинираните хора също трябва да се съобразяват с противоепидемичните мерки, тъй като те са предпазени от заболяване, но могат да са носители на вируса и да го разпространяват сред околните.
 
Проф. Богов сподели, че вероятно недоверието на българите във ваксините е предимно заради бързото им разработване.
 
"Риск за ваксинираните няма, дали сме достигнали 70% ваксинация - това няма значение. Те са предпазени от боледуване или боледуват по-леко. До края на годината броят на ваксините ще е достатъчен за населението на страната, друг е въпросът колко хора ще изберат да се имунизират, но дори 50% да е покритието, има и преболедували - надявам се да се достигне общо около 65-70% до началото на следващата година".
 
Проф. Борис Богов, че не трябва да се смесват ваксини и призова да не се прави първа доза от една и втора - от друга ваксина. 
 
Той напомни, че от понеделник в "Александровска" болница започва програмата за постковид рехабилитация, която включва безплатни прегледи и консултации за пациенти, прекарали инфекцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
цялата клика е наизлязла на абразурата да плаши
114
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички ,които нарушават законите на Природата, ще плащат.Какво огромно желание на някой да държи под контрол.Война с човечеството.Политика и огромни печалби.На кого го е грижа въобще за хората .., как може да се говорят подобни глупости! С най ниски заплати и потъпкана култура.ТОЗИ, който обича хората е Сътворил душите им и им е дал свобода и любов!
113
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей го поредният анонимник с купена титла да сее псевдонаука из публичното пространство. Не се умориха тия ypoди
112
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 121Хитлер се е опитал да забрани пушенето на цигари на обществени места, но без особен успех. Може би тоягата му не е "удряла" достатъчно?Явно Меркел се справя по-добре от него!
111
1
 
5
 
! Отговори
някой преди 3 години
"Проф. Богов сподели, че вероятно недоверието на българите във ваксините е предимно заради бързото им разработване."Вероятно моето "недоверие" се крие във фактите. А именно, че хем знам английски, хем чета от официални сайтове, като този на Европейската Агенция по Лекарствата (European Medicines Agency), на който черно на бяло са обявили че разрешенията за употреба на новите ваксини са дадени набързо, и с много условности: На Pfizer ваксината е с изпитателен срок от 2 години!
110
6
 
3
 
! Отговори
Дааа преди 3 години
Пълно с "умни" коментари тука, както винаги. Истината е ,че ни липсва и то много дисциплината . Ето малък пример от съседна Гърция как да се учи на такава: За 15 дена -70 000 евро събрани глоби за неспазване на Ковид мерки плюс възможност за Ефективна присъда . Да ви обяснявам ли повече как се учи да бъдеш съвестен ? Явно това е единствения начин- тояга
109
1
 
3
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
НАЙ-СИГУРНИЯ НАЧИН ЗА СПРАВЯНЕ С КОРОНАВИРУСА:НE КOМEНТИРAЙТE CТAТИИ НA ТEМA КOРOНAВИРУC!Пo-мaлкo кoмeнтaри : пo-мaлкo прихoди oт НEТ-трaфик! Като останат само с троловете - сайтовете ще мирясат с психотерора сами! Като видите на който и да е ТВ канал предаване, новина изобщо каквото и да е с "Корона" - сменяйте : гледаемостта и съответно рейтинга им пада! Така ще ги шкартират и от телевизиите! Много артисти на държавна хранилка/знайни и незнайни/ се появиха и замениха тези от театрите!
108
0
 
1
 
! Отговори
ТАМ ДА ПЛЯМПАШ... преди 3 години
До "СПРАВЕДЛИВ"-24. След като се пишеш за много "справедлив" и "умен", хайде сега справедливо, ти ни кажи какво образование имаш? От кое китно село на България си, и защо си още тук, а не си вървиш на село? Там да плямпаш селендурските си простотии! Виждаме, колко много знаеш от биографията на проф. Богов, и сипеш безплатно епитети. Впечатлен съм, "умен", вчера си се пръкнал, на шумка ми пикаеш, та акъл си седнал на сто годишните да даваш. ***!
107
3
 
1
 
! Отговори
ТИ СИ ГОЛЯМА ВРЕДА, преди 3 години
До "славянин" 115. Вижда се, че си твърдоглава кратуна. Защо с присъствието си замърсяваш улиците на града ни? Защо не си остана на село да копаш лозето?!
106
3
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Много прости другари пишат тук. Има само 2-3 коментара от нормални хора. Всичко друго е лeш! Един бълнува за някакви господари, друг видял бъдещето как му доставят разни неща с дрон, ама само ако илюминатите преценят че имаш нужда от него, трети разправя как щели да му вземат частния имот и всичко да бъдело общо. Тотално изкукуригали пенсионери имам чувството че пишат тук :))) А аз само чакам масовата ваксинация и отивам да си сложа. А коментиращите "разбирачи" да си *** неваксинирани
105
2
 
0
 
! Отговори
Anonimna преди 3 години
До Номер 55Съжалявам, че мога само веднъж да натисна за плюс.
104
7
 
15
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Не неспазването, а спазването на репресиите постоянно ни играе лоша шега - вижда се че само никаква полза от тях, а точно обратното - има изключително голяма вреда!
103
2
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
До Анонимен 101Това е така със съществуващите ограничения и това нито го коментирам! А коментирам само лъжливите коментари на псевдо-професора, че сме застрашени от "вълната от Западна Европа", която отдавна е под контрол и явно броят на новозаразените видимо спада, точно поради тези крути мерки! А ние тук е едни никакви 940 новозаразени на ден, взехме за 3 вълна да говорим и да плашим хората?!
102
6
 
11
 
! Отговори
от метрото преди 3 години
До Анонимен 106Как какво? Доказваме, че спазването на дистанция и носене на маски в метрото не е от значение и че там не се заразяват хората! Иначе колко хиляди заразени на ден щеше да има от стотици хилядите пътуващи Софиянци в метрото всеки ден! Факт, професоре!
101
4
 
13
 
! Отговори
Мангов преди 3 години
При толкова стотици хиляди професори злдето разбират как този вирус е еще жив?
100
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уж се влиза в страната само с тестове ,а уж ни чака нова вълна.Така са се оплели в собствените си лъжи че бог да ни е на помощ.
99
0
 
19
 
! Отговори
Авокадо преди 3 години
До ВиждамеДааааааааааааааааа,пълна простотия,а как се бутат и ръгат в клиента пред тях не е истина.Касиерката още маркира продукти тепърва клиента ще плаща то бута ли бута като излязло от лудница и ти диша в врата .*** баце *** Балканския.Остави на хората лично пространство да платят спокоино и да си приберат покупките.Няма.Селска история.
98
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Да ходиш пеш сутринта в 6? Колко дълго ще оживееш?
97
0
 
5
 
! Отговори
Инспектор преди 3 години
До 555Вдигаи гълъбите.
96
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ходи пеш!