Пикът на новозаразените около 25 февруари, може да затегнат мерките

Всички болници също имат готовност за реакция
10 фев 2021 09:58, Елка Василева
161
Пикът на новозаразените около 25 февруари, може да затегнат мерките
Снимка: архив, БГНЕС

Над 1200 души са новозаразените днес, това е с около 100 повече, така че за съжаление, нашите прогнози ще се сбъднат. Очакваният пик е около 25 февруари. Това съобщи директорът на Александровска болница проф. Борис Богов пред БНТ.

Предстои на своето заседание утре Националният щаб да вземе решение за промяна в мерките при покачване на заболяваемостта - ако се стигне до 200 заразени на 100 000 души. Тогава ще се пристъпи към обратния ред на затягане на мерките, обясни проф. Богов.

Още по темата

Всички болници също имат готовност за реакция при повишаване на заразените - до 48 часа да върнем обратно възможността за прием на по-голям брой пациенти. Освен това всички системи за обдишване и респиратори трябва да бъдат в готовност, допълни директорът на Александровска болница.

„Потвърждават се нашите прогнози, които бяха заложени за след Нова година за покачване на случаите. Огнището в Кюстендил е пример за това заради неспазване на мерките. Доколкото имам информация, това се е случило в цех в Кюстендил, където не са били спазвани мерките“, обясни проф. Богов.

Мутацията на вирусите е естествен процес и се осъществява по няколко линии - основните са естествена и външна намеса, включително лечение с плазма би могло да бъде в основаната на мутирането на един щам, както и лечението при COVID-19 и начините на заразяване. Лечението с кръвна плазма не е панацея, има строги показания и не бива да се използва при всеки пациент, заразен с коронавирус, категоричен е проф. Богов.

„Универсално лечение на коронавируса няма, има лечение с доказан ефект от определени средства, но всичко е на база на индивидуален подход. Няма и лекарства, които трябва да се приемат профилактично и да превантират заразяването с COVID-19“, категоричен е директорът на Александровска болница.

Най-честите усложнения при преболедувалите COVID-19 са при дихателната и сърдечно-съдовата система. Не малко пациенти имат нужна от неврологична и психична помощ, каза още проф. Богов.

Ако се премине границата от 200 на 100 000 заразени, плановият прием и операциите в болниците най-вероятно ще бъдат отменени, прогнозира той.

„Изработените ваксини са един успех на науката. Към настоящия момент те са единственото средство, което предпазва от по-сериозно боледуване, не от заразяване. Нека всеки един човек е наясно, че ваксиниран не значи, че не е преносител“, каза проф. Богов.

Ваксината на "Астра Зенека" е на друг принцип - тя е с носител на известен вирусен щам, стар, който е натоварен с белтъчни съставки от коронавируса и неговата цел е да го вкара в организма, за да започне да изработва антитела, обясни директорът на Александровска болница.

Всеобщото становище на страните от ЕС е, че тя може да се прилага на хора до 65 години, допълни той.

В Александровска болница лекуваме всякакви случаи, но ние не ги типизираме по щамове. Алгоритъмът за поведение и лечение както на "стария", така и на мутиралия коронавирус, е един и същ, заяви проф. Богов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
1
 
! Отговори
You know who I am преди 3 години
Днес е 25 февруари. Някой ПИК-ае срещу вятъра, СЗО обявиха, че пЛандемията свършвала неочаквано по-бързо от предвиденото, сигурно защото Райнер Фулмич и екипът му подготвят втори Нюрнбергски трибунал. За историята...
140
0
 
5
 
! Отговори
44 преди 3 години
Значи сезонния грип, чийто пик е точно в тази част на годината липсва. За сметка на това обаче К19 има бол. Преквалифициарха грипчето, че клиничната му пътека е евтинка. Тази на К19 по се ядва, нали "ангели" в бели престилки? Тея нови милионери.... дали не можем да видим колко са лекари и в здравеопазването като цяло? Може да добавят и фарма компаниятиите :) тогава ще лъсне истината за К19 и всички манипулации.
139
3
 
16
 
! Отговори
Бай Кор преди 3 години
Пикът щял да бъде на 25 февруари...ако каже и в колко часа точно да го очакваме....мръсен лъжец.
138
0
 
1
 
! Отговори
Абе принципно ... преди 3 години
Знаеш ли колко зерго християнски отрязани глави имам на стената вече? Много ... почти няма място вече - ако се помъча малко да ги посбутам и посгъстя мога да намеря място и за вашите! Ловувал съм достатъчно зерг за два живота!
137
0
 
13
 
! Отговори
Handel преди 3 години
2020 година за починали 15,000 повече българи от 2019. От тях по официални данни от ковид до края на 2020 са починали около 8,000 българи. Което означава че медицинската мaфия е убила 7,000 души поради простата причина че ги е лишила от адкеватно медицинско обслужване за да *** парите от ковида. А колко от "ковидните" 8,000 са наистина починали от ковид и господ не знае.
136
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
с мешник жалък мухобойко срам че си Българин
135
0
 
14
 
! Отговори
До 123 преди 3 години
Няма да си сам!Много скоро, наглите *** ще усетят много болезнено ,,народната любов"Наближава времето за ,,кютек"!!!
134
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продадоха проблем.Негативни внушения и напластявания на информация ,която е в нечей интерес и цели, страх контрол и пълно подчинение. Като се създава още по голяма безработица.И нов световен ред. За каквото мисли човек, това привлича.Мисълта е мощна сила.Материята е илюзия. Мисълта е реалност.
133
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бог е любов и абсолютна свобода. Този който обича хората ги е оставил свободни да се развиват.
132
2
 
4
 
! Отговори
Не кранчето преди 3 години
затегнете им парянгите нищо не правят само плямпат и цуркат яки пари.Мошенници.
131
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За вируса, който при голяма част минава леко при друга малка част грипоподобно и при много малка възрастни със странични състояния и слаба имунна система.Човек може да е болен от много болести и да не умре - физически, може да не е болен и да умре. На всеки му е определено кога да слезе на земята и кога да свърши земния му път в този живот. Душата си избира живота и какво да й се случи в земното обучение според изборите в предишен живот и кармата.Една година манипулации мерки и подчинение.
130
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От една година сме поставени под постоянен, системен и тотален психически не тормоз, а терор!Ако не направим нещо за да спрем това, рискуваме и физическото, и икономическото, и социалното, и психическото си здраве! Поединично спасение не е възможно. Дори да изключим телевизора и всички информационни потоци, не можем да игнорираме...Настъпва нова тоталитарна диктатура, която ни прави съучастници по фашистки и сталинистки образец! Нищо ли не сме научили?
129
4
 
15
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Охххх...Престанете да плашите хората бе! От сплашването до диктатурата има само една крачка! Навремето Хитлер е сплашвал чрез Гьоринг и Гьобелс, а Сталин - чрез прокурора Вишински!
128
5
 
10
 
! Отговори
123 преди 3 години
Цирка продължава докато не излезем по площадите. И по-зле ще става.
127
0
 
1
 
! Отговори
До 108 преди 3 години
Поправих се малко след поста си. Първи март.Хубава вечер!
126
5
 
12
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ЕМИ ТЕ КАК ЩЕ НАКАРАТ ХОРАТА ПО СВЕТЪ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ?-ТУК АКО ИМА ДОСТАВЕНИ ВАКСИНИ И НИКОЙ НЕ ИСКА ДА СЕ ВАКСИНИРА-ТЕ НАЩЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯТ - НА ЕВРОПА ЗАЩО НЕ ВАКСИНИРАТЕ-НАЛИ РЕВАХТЕ ЗА ВАКСИНИ?-ЧЕ ИМА ГРИП ИМА НО СЕ ПРЕУВЕЛИЧАВА-НАЛИ ВАКСИНИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОДАВАТ.-СЪСИПАХА ХОРАТА С ТИЕ МЕРКИ-КПП-ТАТА БЯХА ПЪЛНА ПАРОДИЯ-НАРУШАВАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА.-САМОЛЕТИ МОГАТ ДА ИДВАТ-АЗ НЕМОГА ДА ХОДЯ ДО ГРАДА-НЕМА ДА СТАНЕ.
125
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
миналата година пикът беше на 13 март - тогаз офизиално в БГ го откриха предполагам и ся ше е тогаз
124
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо просто тия дето са заразени не ги вкарате в карантина да си стоят там докато не им дойде акъла в главата? Аз не съм болен, не съм заразен. От какъв зор ще ти ги спазвам тия мерки?
123
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едва ли пикът ще е около 25 февруари. Според данните, които са публично достъпни, пикът ще е на 4 април 2021.
122
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои са тия заразени? Покажете им имената, лицата нещо...? Няма заразени!!