Отчитаме висока скрита заболеваемост от диабет

Covid-19 може да е отключващ фактор, обясни д-р Ваня Грозева
30 мар 2021 13:11, Ния Христова
13
Отчитаме висока скрита заболеваемост от диабет
Снимка: Pixabay
Лечението на Covid-19 с кортикостероиди може да предизвика диабет тип 2. При голяма част от пациентите той е преходен. Това обясни пред БНР д-р Ваня Грозева от столичната Университетска болница "Св. Иван Рилски". 
 
Хората с наднормено тегло и затлъстяване са предразположени към диабет като пост Covid синдром. За ендокринолозите не е неочаквано съчетанието на захарен диабет тип 2 и Covid-19.
 
"Covid-19 може да провокира първа изява на захарен диабет. Това не е негова характерна особеност – това го „могат“ всички инфекциозни причинители: било то бактерии, вируси, гъби, които причиняват възпалителни процеси в човешкия организъм. Сам по себе си Covid-19 не е диабетогенен вирус. В случая той се явява стресов, отключващ, провокиращ фактор, който може да изяви захарен диабет и то при определени хора, при пациенти, които имат други предразполагащи фактори за диабет", посочи д-р Грозева.
 
Роля в процеса на проявяване на диабет при пациентите с Covid-19 играят кортикостероидите, които имат значима роля и животосъхраняващ ефект в лечението на коронавируса. Повишаването на кръвната захар при пациентите с Covid-19 обаче не е противопоказание за прилагането на кортикостероиди, уточни д-р Ваня Грозева.
 
"Очакваме страничен ефект – повишаване на кръвната захар. Поради тази причина това е показател, който се изследва ежедневно, даже по няколко пъти на ден."
 
"Това е страничен ефект при кортикостероидното лечение, но то е съществено важно при лечението на Covid инфекцията. Ние го прилагаме, съответно коригираме високата кръвна захар", допълни тя.
 
"Всички пациенти, реагирали с висока кръвна захар вследствие на стероидното лечение, т.нар. стероиден диабет, или са реагирали със стресова хипергликемия в хода на Covid инфекцията, остават във високорискова група за отключване на захарен диабет тип 2 в бъдеще", предупреди д-р Грозева. Тя съветва в тези случаи да се проверява кръвната захар поне три-четири пъти годишно. Въпрос на време е да разберем при каква част от пациентите този диабет ще стане траен.
 
Ендокринологът подчерта още, че Covid-19 често е повод за откриване на вече наличен захарен диабет тип 2.
 
"Говорим за висока скрита заболеваемост на Covid, но още по-висока и по-скрита е заболеваемостта от захарен диабет", коментира Ваня Грозева, според която "българинът масово не знае, че има висока захар, не знае, че има високо кръвно налягане."
 
"Може и да го е имало години преди това и Covid да е станал повод за откриването му. Това са болести, които не болят. Нашата народопсихология обикновено на българите е, че когато не ни боли, ние не се преглеждаме, не ходим на лекар. Тези заболявания – артериална хипертония, захарен диабет протичат скрито, подмолно, години наред, докато нямаме някакъв повод да ги открием."
 
Д-р Грозева категорично препоръчва на пациентите с диабет да се ваксинират. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ми тея кортикостреоиди където всеки ги изписва да се пият - до там водят, хем ядеш като разпран, хем налиташ на сладко, хем ти вдигат и кръвното
12
0
 
1
 
! Отговори
някой преди 3 години
Ами ето аз например съм с диабет. Бях успял да сваля килограми (физическа активност и протеинова диета), но после качих пак 5 кг.Миналата година в началото на зимата се разболях, за 2 седмици свалих пак 5 кила, щото нямах апетит. Тестът ми беше отрицателен за коронавирус, но все някакъв вирус имаше. И като свалих килограми от липсата на апетит, понеже си меря захарта с домашен апарат всяка сутрин, изведнъж се оказа че и захарта ми е паднала - от болестта и свалянето на килограми.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кажете едно" голямо човешко благодаря" на чекмеджан и кликата компрадорска, около него."Честито на печелившите!"
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали всеки здравно осигурен има право на профилактика, поне холестерол и кръвна захар един път в годината, не може ли да поеме касата за да се открият подобни състояния? Или сме евтини на триците, скъпи на брашното. Важното е после в болница и доживот с торба хапчета. После първи по смъртност
9
1
 
11
 
! Отговори
съвет, според мен, преди 3 години
Бягайте от болниците и докторите. Към днешната реалност това са убийци.По добре самолечение и риск да си умрете в къщи, отколкото да попадате в ръцете им.Само и само да се търкалят клиничните пътеки и да се прибират пари по линията на цирка ковид са готови на всичко.За тях сте мръша, не им пука с какво ви тъпчат и дали ще отключите заболяване.Хубав ден на всички
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е от ковид, от стрес е. Диабед се получава в 90% от случаите - от стрес. А стреса, дойде именно от вас, медиите. Толкова заразени, толкова умрели, толкова още ще се заразят, толкова ще умрът, толкова още ще останат без работа и т.н. Стрес, от това е диабета. И вие всички медии сте виновни. Но нали на вас все някой друг трябва да ви е виновен и сега - или ковида или хората са ви виновни. НЕ. ВИЕ СТЕ ВИНОВНИ. МЕДИИТЕ.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анинимен преди 3 години
25% от децата са с наднормено тегло. При възрастните процента затлъстяване е 61%. 7% от хората над 15г възраст са с диабет. С наличието на интернет, информация и възможности за спорт, човек може да изглежда като спартанет, но уви е мързелив по природа. И преди някой да се изръси че е скъпо, в София има над 100 стийт фитнес площадки, и плочки се правят с глад, ама нутелата е евтина.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Високата скрита заболеваемост се изяви след прилането на кортикостероиди дексаметазон
5
0
 
9
 
! Отговори
True преди 3 години
Ковид се явява и масов фактор за разпространяващата се олигофериния - справка учениците.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
добре бе хора, вероятно е вярно това, но побърквате хората само с негативизъм. Утрв напишете че рак на дебелито черво води или знам ли какво още само и само да има негативизъм в новините. Нали се сещате че на хиляда доктири интервю да вземете ще ги кажат по нещо и то гадно само и само да изглеждат многозбаещи.
3
1
 
9
 
! Отговори
Abigejl преди 3 години
Здравеопазването ни е застинало на кота-Ковид и нищо друго не лекува. Това е причината.
2
0
 
6
 
! Отговори
98625 преди 3 години
Много хора си карат с нетокрит диабет дълго време поради пречките пред адекватно изследване - направления, такси... вирусът изкарва наяве тези случаи, защото състоянието на скрития диабетик се е влошило.
1
1
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Другарката Ваня Гроздева какъв хонорар взе от фармафията за да рекламира неваксините? И защо гликомерните лентички продължават да са платени?