Журналисти: Вотът беше протестен, идва краят на Прехода

Трудно ще се направи правителство, смятат Асен Агов и Валери Тодоров
6 апр 2021 10:30, Анисия Иванова
108

Световните агенции отразиха парламентарните избори в България и прогнозираха трудни преговори за съставяне на правителство.

"Много от гласуващите в чужбина заради пандемията се бяха прибрали у дома лятото и участваха в протестите. Те вероятно са гласували за "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". Това са младите - студенти, които са започнали работа след следването си в европейските страни. Това е много положително", заяви журналистът Асен Агов в ефира на "България сутрин" .

Заедно с журналиста Валери Тодоров коментираха политическата ситуация в страната след провелите се парламентарни избори.

"Вотът определено беше протестен. Тези избори са характерни с това, че поставиха граница. От 2009 г. живеем в постоянна политическа криза с ниска интензивност - това са първите редовни избори през последните 12 г., и пак не дават решение на кризата. Много трудно този парламент ще роди правителство. Има 2 млн. българи в чужбина. Тази система не работи - тези хора внасят всяка година по 2 млрд. лв., тоест по една магистрала, според мерните единици на Борисов, плюс ДДС-то към тях - още 20% в държавната хазна. Очевидно ентусиазмът, който показаха на изборите, е протест срещу нехайството на управляващите спрямо тях", добави Агов.

Валери Тодоров смята, че хората са уморени от политическия елит и искат промяна, а появата на шоумени в политиката не е новост по целия свят.

Още по темата

"Вижте хора като Роналд Рейган, Володимир Зеленски, Бепе Грило, Доналд Тръмп, дори Борис Джонсън - това са хора, които говорят и се държат нестандартно. Избирателите търсят различното, те искат да видят други тип политици, които им изглеждат разбираеми и по-близки. Има един чисто емоционален вот - събаряне на фигурите. Какво ще стане след това, никой не го интересува. Ето това може да ни отведе до финала на този труден преход", заяви Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

Асен Агов изрази подобно мнение.

"Съгласен съм с Валери. Плюс това, хората се умориха от месии. Те искат някой, който говори ясно, искат да разчитат на своето правителство. Управляващите са доверените управници на нашите пари. Ако те го правят неправомерно, те се превръщат от управници във властници. Съгласен съм, че идва краят на Прехода. Вратата към модернизацията ще се отвори на избори, които ще се проведат отново през септември", каза журналистът.

Тодоров смята, че няма нищо страшно в описаната от западните медии фрагментация на парламента след вота.

"Народът е мъдър и даде власт на всички, които си я поискаха. Колкото и да трае новата формация, тя ще бъде преходна. Необходими са нови форми, трябва да се излъчи нов икономически модел. Икономиката у нас стана твърде свързана с политиката, а трябва да бъде обратно", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
1
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Тои прехода свьршва от - 30 г вероятно ще свьрши , когато и последния бьлгарин напусне терминал -2
82
0
 
1
 
! Отговори
народе-е-е преди 3 години
Ама подайте ръка на Слави бе, хора-а-а! Защо коментирате него само - и той ще замисли за бедния човек, има време - сега всички в бърлогата да намерят знаещи и можещи, за да поведът държавата !
81
0
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 години
Вярва ли си г-н Агов на писането от него. Само думи , думи и нищо повече 30 години !
80
0
 
2
 
! Отговори
До 90 преди 3 години
Значи първо тия 2 милиона внасят не 2 милиарда е 3-3.5милиарда и второ не е в лева а в евро! Така, че бъркаш в сметките! И трето като се има предвид че БВП на българия е 44-45 милиарда евро, та може да се каже, че сметките ти са съвсем грешни!!!
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А. Агов! Помня го от телевизионния екран, още бях дете, през якия социализъм. Знаеше много и говореше много. Сега пак знае най-много от всички.
78
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2 милона са в чужбина. Внасят 2 милиарда. Това прави по хиляда на калпак. За цяла година. Ако тези 2 милиона работеха в България със сигурност щяха да принесат повече за България. Хайде спрете с тези митове и легенди, че работещите в чужбина ни хранят, едва ли не!
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зеленски е много добър актьор, Слави и това не е.
76
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е за арести на гербавите престъпници!
75
3
 
7
 
! Отговори
До 84 преди 3 години
За слави гласуваха тия дето видяха какво направи борисов! За 11г на власт такива неща се случиха, че ум да ти зайде! последното беше това с прикриватурата и шефа на БНО! Там нещата наистина влезнаха в тиквите! Не ме разбирай погрешно не харесвам божков, но това коет осе случи беше, че една мутра борисов нападна друга мутра божков като използва държавата като бухалка! Или все едно дон Корлеоне обяви война на Ал Капоне! само, че единия борисов използва държавните институции в мафиотските си неща
74
1
 
0
 
! Отговори
до 72 преди 3 години
*** направо бликаш, къде мислиш отиват после тия пари а?
73
0
 
7
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Тея па видеха "края на прехода" в Слави Трифонов? Българския преход, за разлика от този на евреите е кръгъл. Няма край, елементарна геометрична истина. Студентите? А защо не миячите на чинии които не различават Добри Чинтулов от Слави Трифонов? Това е по вероятното. И точно на обратно на глупостите им - българина си избра нов месия. Който му обеща просперитет по европейски, без неговото лично участие и ангажиране за достигането му. Нещо, което да дойде отгоре, докато си пиеш ракийката.
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кажи ми,кажи,бедний народе,/кой те в таз робска люлка люлее?!Още от времето преди Ботев,този народ е люлян в робска люлка и това люлеене продължава и до днес!И до днес този народ се чуди,кой го люлее в робската люлка и въобще не може да проумее ОЧЕВАДНОТО,че ТОЙ САМИЯТ е този,който се люлее в робската люлка и сам си избира тези,които го люлеят!А може би това му хресва и затова се крие от себе си,за да го разбере?!
71
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Стани на власт ти кмет и ги махни, ама то се иска акъл за да те изберат!"То ако се ставаше кмет само с "акъл"(интересен турцизъм ползваш), май никой сегашен кмет нямаше да бъде избран...
70
0
 
9
 
! Отговори
Shark преди 3 години
До 73. Аха, да се забрани казваш. А гласуването на неграмотни прослойки от обществото, гласуващи срещу определена сума да остане позволено, това ли казваш???
69
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ама наистина ли някакво журналистче сравнява Рейгън с учиндослкия ?
68
6
 
11
 
! Отговори
............... преди 3 години
Да ви питам само - като българите от чужбина ви са виновни за успеха на Слави Трифонов, вие за кого гласувахте - отново за тези, които оплювате по форумите и псувате на чашка! Така че проблема НЕ е в 40 000 гласували за Слави, а в тези гласували отново за Граб и 🎃 тиквата!
67
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГостА защо си счупил тези ограничители? Стани на власт ти кмет и ги махни, ама то се иска акъл за да те изберат!
66
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПловдивНе протестират гражданите, а протестираха л умпените. Защо едно редовно избрано правителство да кляка на алкохолици и пияници?
65
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гласуването в чужбина трябва да се забрани.
64
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работещите в чужбина внасяли 2 млрд. Ама те внасят по собствените си сметки, а не в магистралите. Отишли са там да си пълнят собствения джоб!