Удължават епидемичната обстановка с още месец

Мутафчийски: Нищо не е свършило, лятото не бива да успокоява
153
Удължават епидемичната обстановка с още месец
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Извънредната епидемична обстановка у нас ще бъде удължена с един месец. Това даде да се разбере здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на МЗ.

Какви да бъдат мерките за Великден, ще се решава допълнително. Ще има и конкретни указания за влизането в страната, но засега няма категорично решение.

Още по темата
При починалите на 100 хил. се пречупи пикът и в момента е 22.6 на 100 хил., намалението на двуседмична база е с 5%, съобщи шефът на НОЩ Венцислав Мутафчийски. Според него е особено тревожно задържането в интензивните клиники.

В лечебните заведения спадането на хоспитализираните не е особено отчетливо. Ако заболеваемостта още спада, другата седмица можем да посрещнем покачването на заболеваемостта с доста пълни болници, заяви той във връзка с празниците и допълни, че здравната система реално може да бъде пренатоварена за много по-кратък период. Нищо не е свършило, не би трябвало да се успокояваме с това, че идва лятото, предупреди Мутафчийски.

Той обясни, че ползата от ваксинацията е безспорна и даде за пример Израел и Великобритания.

За увеличаване на ваксинацията се обмисля отваряне на "зелени коридори", за да има възможност за ваксиниране на 50 хил. души на ден. В момента се достига най-много до около 20 хил. на ден.

В момента имаме втора вълна на желаещи учители за ваксинация, каза Ангелов и посочи, че страната ни е от малкото, които приоритизират педагозите.

На въпрос към каква заболеваемост се стремим, Ангелов предизвика смях с думите - "правилото на Мечо Пух" и обясни, че колкото по-ниска е тя, толкова по-добре.

Съобщеният т.нар. български вариант на вируса се влияе от вакнините и няма опасност по-различна от тази до момента, обясни Ангелов.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затопли се времето и народа плъзна по кафенета, паркове и градинки. Нищо не сме затворили.
102
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Трябва да се изкара и да имаме колективен имунитет."Вие за родителите си и децата си не мислите ли? Трайните последствия от този вирус остават за цял живот. А и имунитета не е доживотен, особено след мутациите. Най-добре изобщо да не се заразяваме.
101
19
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И после още с месец, и пак с месец. Докога? Нито ваксини, нито маски помагат. Трябва да се изкара и да имаме колективен имунитет. Иначе само ще има отварения и затваряния до безкрай.
100
10
 
2
 
! Отговори
До 103 преди 3 години
Не, аз твърдя, че лъжеш и си измисляш. Разбираш ли?
99
15
 
10
 
! Отговори
До 101 преди 3 години
Станал си свидетел на хора, които са болни от коронавирус щото са изкашляли 2 пъти? Не те разбирам нещо. Това е или някаква параноя или хипохондрия. А и между другото аз съм от град Търговище и тук никога не съм ставал свидетел на никой да е болен от това чудо
98
8
 
4
 
! Отговори
До 98 преди 3 години
Значи ти така ли определяш кой е болен и кой не е - като гледаш данните?
97
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм варненец няколко поколения, за теб се съмнявам. А за да пиша за кашлящите, значи ми е направило впечатление, че е така. Незнам в кой стерилен и безопасен район във Вн си, но погледни и данните- факт е , че бройките спрямо населението във Вн са най-много.
96
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубавото на всичко това около вируса е, че се видя кои са страх_ливците и кои наивниците в обществото. Много хора прогледнаха и осъзнаха, че светът не се управлява от президента на САЩ или Русия, а от хората, които са ги назначили (нямам предвид избирателите). Другото хубаво нещо е, че планът за задължителна ваксинация поне засега се проваля, защото обществото се противопоставя. А най-хубавото според мен е, че българския народ отново масово застана зад истината (Бог), а не зад лъжата (дявола)...
95
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пълно е с кашлящи по улици и магазини---------------------------------------------------------------Къде ги видя тези кашлящи във Варна или просто така наизуст си пишеш и нямаш нищо общо с Варна? Хората тук масово са излезли да се възползват от хубавото време, ккато предполагам и навсякъде - но много, много рядко може да се види кашлящ или подсмърчащ човек
94
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези хораб нямат бъдеще. Чака ги трибунал.Какво беше наказанието за геноцид и престъпления срещу човечеството?
93
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какви са тези противоепидемични мерки? Всичко е отворено, дори има училища в които децата непрекъснато са присъствено в училищата! И във Варна бройките не спадат, пълно е с кашлящи по улици и магазини, каква вълна е преминала, какви 5 лева бе Мутафчийски??
92
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДУБЛЬОРА НА ГОДЖИ ДА СЕ МАХА ВЕЧЕ!
91
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
целия план с епидемията малко по малко се проваля, очакваха поне, 2-3% смъртност а получих само 0.25% , очакваха от стрес и страх народа да се подчинява без много много да мрънка, ама не стана работата, още 4, 5 месеца и всичко приключва, само да не мутира това дяволско създание че тогава ще видите какво е епидемия и смъртност
90
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
някой знае ли точно в какво се състои тази противоепидемична обстановка?
89
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво Генерал Годжи!
88
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
УДЪЛЖАВА СЕ ЕПИДЕМИЧНАТА ОБСТАНОВКА И БОРИСОВ ОТПУСКА ПО 50ЛВ КЪМ ПЕНСИИТЕ ЗА МЕСЕЦ МАЙ- ПАК ЗА ТЕБ ЩЕ ГЛАСУВАМЕ!
87
1
 
18
 
! Отговори
.......... преди 3 години
Австралия, Нова Зеландия, Сингапур - вече няма ковид. Защо ли? Аз вече и не слушам какво говори щаба. Говорят за мерки, а рейсовете си пътуват до чужбина и обратно. Колко са с истински тестове, те си знаят. С ваксините някакъв хаос и така ще си караме. Наистина човек може да се умори от глупости.
86
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпреки неадекватните действия на мутрите, третата вълна започнала в средата на януари все пак премина пика си, който беше в края на март - 25-31 март 2021. От тогава броя на новозаразените намалява. Интересното тук е, че Ангелов не каза, че третата вълна е започнала, а каза, че чакат данни и това го каза някъде през март, ако не бъркам около 20 март.
85
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 78Заплащането в Дания е 50 евро на час. На тях им е пплатено да ги мачкат, сега ще мълчат и ще слушат.
84
19
 
14
 
! Отговори
Знаете ли? преди 3 години
Знаете ли че, където падне огънят там гори! Вярващи и невярващи във вируса, престанете да говорите глупости! Пазете се, защото после ще е късно! Който не го е прекарал незнае какво е? Питайте тези които са го преживели, а тези които не успяха... да Почиват в Мир!