Удължават епидемичната обстановка с още месец

Мутафчийски: Нищо не е свършило, лятото не бива да успокоява
153
Удължават епидемичната обстановка с още месец
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Извънредната епидемична обстановка у нас ще бъде удължена с един месец. Това даде да се разбере здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на МЗ.

Какви да бъдат мерките за Великден, ще се решава допълнително. Ще има и конкретни указания за влизането в страната, но засега няма категорично решение.

Още по темата
При починалите на 100 хил. се пречупи пикът и в момента е 22.6 на 100 хил., намалението на двуседмична база е с 5%, съобщи шефът на НОЩ Венцислав Мутафчийски. Според него е особено тревожно задържането в интензивните клиники.

В лечебните заведения спадането на хоспитализираните не е особено отчетливо. Ако заболеваемостта още спада, другата седмица можем да посрещнем покачването на заболеваемостта с доста пълни болници, заяви той във връзка с празниците и допълни, че здравната система реално може да бъде пренатоварена за много по-кратък период. Нищо не е свършило, не би трябвало да се успокояваме с това, че идва лятото, предупреди Мутафчийски.

Той обясни, че ползата от ваксинацията е безспорна и даде за пример Израел и Великобритания.

За увеличаване на ваксинацията се обмисля отваряне на "зелени коридори", за да има възможност за ваксиниране на 50 хил. души на ден. В момента се достига най-много до около 20 хил. на ден.

В момента имаме втора вълна на желаещи учители за ваксинация, каза Ангелов и посочи, че страната ни е от малкото, които приоритизират педагозите.

На въпрос към каква заболеваемост се стремим, Ангелов предизвика смях с думите - "правилото на Мечо Пух" и обясни, че колкото по-ниска е тя, толкова по-добре.

Съобщеният т.нар. български вариант на вируса се влияе от вакнините и няма опасност по-различна от тази до момента, обясни Ангелов.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
9
 
15
 
! Отговори
Леша преди 3 години
Мерки може да има само ако съм съгласен да ги спазвам. АЗ смятам, че това е гавра и не спазвам нищо.Господ ми каза, че мога да правя каквото си пожелая.
82
3
 
14
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Анонимен 74"Цял свят е в това положение, не си мисли, че ГРОБ го налагат само защото им е изгодно."В "цял свят" не yбиват хора с инсулт, инфаркт и диабет като ги записват че са ковид болни, тикват им по една маска и потриват доволно ръце че пак са изкарали стотици милиони левове за един месец.
81
6
 
39
 
! Отговори
ww преди 3 години
Махнете гологлавия пингвин, Пророк! Стига с това яко умиране! В България настинките изчезват с идване на слънчевото време, всяка година! Предното лято всички ковид отделения бяха празни!
80
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пландемията е само агония за нсрода. Разпускай всипко, Боко пафнс, край вече
79
25
 
11
 
! Отговори
.......... преди 3 години
Мерки няма! Единствено в магазините с маски и това не е някаква трагедия. При тези никакви мерки. Магазини, Молове, заведения препълнени. Направо не ми се мисли колко хора още ще се разболеят. Дано да греша!
78
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички,придобили академични титли в периода2009-2020 да бъдат анулирани и отново да докажат какъв принос имат в сферата ,която са я получили,и ще видите,че наистина заслужили се броят на пръсти.Най-много титли-социология,политология,медицина,военна промишленост.Калинка до калинка,но заслужили в раболепието и ***.
77
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Като за последно 70 Я мръдни към Дания , да те видим там Без ваксина , или пср , или документ ,че си боледувал , не можеш да се подстрижеш дори .Тръгнал да се оплаква от нашите мерки , които вече са никакви
76
2
 
11
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Правилно! Далаверата трябва да се изпозлва до дупка че не остана!
75
0
 
1
 
! Отговори
интересно преди 3 години
До Като за последно 70 Кой те е спрял да ходиш , където и да е ?
74
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доло Мотафчйиски доло доло
73
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЦурвула в оставка все още е действащ здравен министър.Репресивни мерки не са налагани. Налаг се ограничителни мерки с цел овладяване на пандемия :)Цял свят е в това положение, не си мисли, че ГРОБ го налагат само защото им е изгодно.
72
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПАНДЕМИЯТА СВЪРШИ! КРАЙ!
71
0
 
5
 
! Отговори
Мечо Пух преди 3 години
Колкото повече, толкова повече.Тия глупости по-горе не съм ги говорилОбичам мед!
70
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я някой адвокат да каже - църул в оставка има ли право да налага репресивни мерки със заповед?
69
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато не се нагълтат здраво с кинти няма да свърши. Всичко е един голям среден ...
68
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доло Мотафчйиски доло доло
67
4
 
21
 
! Отговори
Като за последно преди 3 години
ГерП ни го нахендрят...на изпроводяк !!!!Убиват началото на летния туристически сезон....Хубаво топло време.... светли Великденски празници....плюс и Гергьовден....Да ходим с маски и да си седим по къщите....да ...ама НЕ !!!!
66
0
 
25
 
! Отговори
Juls преди 3 години
Странно, преди изборите докато прехвърлях каналите сутрин с кафето, видни и невидни,доктори и не доктори се плюнчиха по ВСИЧКИ канали за вируса, ваксините, тромбозите, цитокиновите бури, липсите на легла в болниците, черните статистики, новите щамове....по всички канали! След изборите това рязко се промени, темата за корона вируса е на изчезване. Не че ще ми липсва, ама защо? Да ви е направило впечатление?
65
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има такъв *** народ в това съм напълно оверен.Четем пишем ядем се филосовствме а ония си трупат парички съсипва мачкат и плячкосват мерки пандемий какви ли не измишльотини като за бавно праскащи и така докато не бъде засегнат всеки един човек и тогава става страшното само зяпайте скоро ще почука и на вашата врата.
64
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как така нищо не е свършило??? Вие приключихте, разформировани сте, обаче май ви хареса да ви дават по телевизията.